2013. december 20., péntek

A részvények megközelítése

Ha képesek vagyunk eljutni odáig, hogy a "részvény" szóról ne grafikonok, vagy a képernyő alján úszó ticker jusson eszünkbe, hanem az, hogy részvény = "résztulajdon egy vállalatban", már komoly eredmény, és megveregethetjük saját vállunkat.
Ha részvényünk van, akkor a cég résztulajdonosai vagyunk. Egyebek közt miénk a cég vagyonának és nyereségének (és szavazati jogának) arányos része. És innentől kezdve alapvetően üzletember módjára gondolkodunk, mert a befektetések is az üzleti világban elfogadott szabályok szerint történnek.

Egyetlen kérdést kell mindig feltennünk, ha részvény vásárlását fontolgatjuk: Mit kapunk a pénzünkért cserébe?

De a kérdést többfelé is bonthatjuk:
1. Milyen értéket testesít meg a részvény (vagyis az üzletrész)?
2. Mi ennek az értéknek a pillanatnyi piaci ára?

A "mit testesít meg" elsősorban azt jelenti, hogy mekkora nettó vagyont (book value per share) és mennyi nyereséget (earnings per share) képvisel a részvény. Másodsorban pedig az ezekkel kapcsolatos több tucat körülményt, mint például: stabilitás, adósságráta, menedzsment, hírnév, közkéz stb. Az elemzői munka pedig a körülmények vizsgálatát, a kockázatok feltárását, kezelését jelenti.
Természetesen mindig feltesszük azt a kérdést is, hogy milyen hozamra számíthatunk az vállalat teljesítménye és a piaci ára alapján. Ha azt vesszük, hogy az S&P500 részvénykosár tartásával, teljesen passzívan évi 9% dollárhozamot érhettünk el (az elmúlt 100 évben), akkor az egyedi részvények kiválasztásánál célszerű 9%-nál legalább 1%-kal magasabb hozamra törekedni. Hiszen 9%, vagy alacsonyabb hozamcélnál semmi szükség arra, hogy részvényeket elemezgessünk.

Az elemzést követően kialakul egy józan (laikus) ésszel felmérhető értéke a résztulajdonnak. Létezik az a magas árfolyam, ahol már inkább érdemes eladni belőle, illetve van olyan alacsony ár, amiért érdemes részesedést vásárolni. De amíg tartjuk, addig a vállalat nyereségének egy része osztalék formájában ölt testet, vagy pedig növeli az eredménytartalékot, ami szintén a miénk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése