2013. december 20., péntek

Néhány szó a kötvényekről

A kötvények elemzésével és kiválasztásával nem foglalkozom, rábízom ezt a rövid- vagy hosszútávú kötvényalapokra. Nem járnék jobban, ha rengeteg időt rááldozva magam válogatnám össze a kötvényeimet, és ez a legtöbb egyedi befektetőre is igaz. Az alapok kellően likvidek, diverzifikáltak, naponta változik (általában emelkedik) eszközértékük, ebbe a kamatok újrabefektetése is beépül, ezzel sem kell külön foglalkozni. Az alapok megengedhetik maguknak, hogy nagyobb címletű (100,000 €) és ezekből is kellően diverzifikált mennyiséget is tartsanak, illetve egészen illikvid kötvényeket is beválogathatnak eszközeik közé.

Ha mégis egyedi kötvényt akarunk venni, a legfontosabb kérdés mindig az, hogy mennyire biztonságos a tőke- és a kamattörlesztés. Alapelv, hogy csak biztonságos kötvényt szabad venni, bóvlit nem. Ehhez a vállalatot ugyanúgy át kell világítani, mint azt a részvényelemzésnél tesszük. Több évre visszamenőleg a cég adózás előtti eredménye legalább többszöröse a kamatköltségeknek? Alacsony hozammal forognak a kötvényei? Stabil működésű? Megbízható a menedzsment? Megfelelő az adósságráta?

A magas kamat és hozam már önmagában gyanús kell legyen. A kibocsátónak ugyanis magas kamattal (kockázati prémiummal) kell csalogatnia a vevőket. A bóvlikötvény alapok talán megfelelően tudják diverzifikálni a kockázatos kínálatot, egyéni ízlés kérdése, hogy ezt valaki bevállalja-e.

A kötvények árfolyama alacsony kamatkörnyezetben viszonylag magas, emelkedő kamatkörnyezetben pedig az árfolyam csökkenni kezd, tehát a kötvényeket lejáratig kell tartani, vagy nem szabad vásárolni belőle. Minél hosszabb a kötvény futamideje, annál nagyobb ingadozásra képes az árfolyama, ezzel mindig számolnunk kell.

A kötvények hozama felülről korlátos. Hosszútávon a részvények hozama megelőzi a kötvényekét, de a magasabb hozam magasabb kockázatot, erősebb ingadozást foglalhat magában. A laikus befektető ez utóbbit elég nehezen viseli, így 50-30%-nál alacsonyabb kötvénykitettség mellett csak a tapasztaltabbak dönthetnek felelősséggel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése