2013. december 21., szombat

A VESZTESÉGEK

Az üzletember, a befektető, a spekuláns, a szomszéd néni, Soros György, Warren Buffett, te, én, akárki, rendszeresen döntéseket hoz, és ezek egy része mindenképpen tévesnek, hovatovább pocséknak, borzasztónak, szörnyűnek fog bizonyulni. MINDEN DÖNTÉSÜNK LEHETSÉGES LEGROSSZABB KIMENETELÉRE KORLÁTOKAT SZABUNK, mégpedig ELŐRE. MINDIG.
A technikai elemzéssel szemben az értékalapú befektetéseknél "stop losst" a diverzifikáció testesíti meg. Egy adott részvény az eszközeinknek legfeljebb 5, esetleg 1%-át teszi ki (én a tőke 0.5-1%-át költöm egy részvényre). Másrészt a részesedést alapesetben 5-20 évre vesszük meg, így nem zavar minket az, hogy az árfolyam ideiglenesen egészen alacsony szinteken is járhat. A nyereséges működés folytán a cég mögöttes értéke folyamatosan növekszik. Hosszútávon az árfolyam tükrözni fogja a társaság teljesítményét. Ez a lényeg. Tőkeáttételt természetesen nem használunk.
A technikai elemzés tiltja a költségátlagolásos módszert (amikor árfolyamesésnél "ráveszünk" a készletünkre), ám az értékalapú befektetők folyamodhatnak ehhez a módszerhez, ugyanis a két stratégia teljesen más, össze sem hasonlítható. Már fenn írtam, hogy a mi részvénypozícióink nagyságrenddel kisebbek. Komolyabb esések után tehát rávehetünk még a készletünkre 1-2%-ot, ha nem találunk más, jobb részvényt. Én 2015. óta olyan széleskörűen diverzifikálok, hogy nem ráveszek a készletemre, hanem inkább keresek egy hasonlóan alulárazott részvényt, és azt veszem meg.
Azért elemezzük olyan sokáig a társaságok jelentéseit, hogy lássuk, mekkora esélye, milyen jelei lehetnek az értékvesztésnek. Veszteséget pedig egyetlen esetben realizálunk: amikor ez a mögöttes érték rendül vagy semmisül meg. A legrosszabb esetben is, amikor a jelentésekből nem láttuk a jeleket (kreatív könyvelés), és a cég teljesen elfüstöl, portfóliónknak diverzifikációtól függően legfeljebb 5, vagy csak 1%-a van veszélyben.
Ugyanígy diverzifikáció szükséges egyes iparágak között is. Egy adott szektor gyengélkedése igen látványos pusztítást okozhat az érintett részvények árfolyamában. Egy iparágra 5-10%-nál többet nem ajánlok fordítani, és ez erőteljes védelmet nyújthat az ilyen esetekre. 2015-2016. folyamán több olajfúró cég is elvesztette értéke 95-99%-át, és ilyenbe én is sikeresen beleszaladtam. A diverzifikáció olyannyira tompította a probléma hatását (elvitte a tőkének talán 1%-át), hogy egy legyintéssel letudtam az egészet.
Ezek az előre nem látható hátrányos döntések a stratégia részei, megengedhetőek, 100%-ig nem elkerülhetetlenek, de a sikerek mellett mindenképpen eltörpülnek. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése