2014. január 2., csütörtök

2014. első nagy fogása: FHB

A zefhábé árfolyama 1800 ft körüli szinteken is járt a válság előtt, ami túlzás volt már akkor is. Az  értékeltséget az lökte a mélybe, hogy a vállalat 2011. óta a nettó eszközérték harmadát elfüstölő veszteséget szállított.
2011-ben minimális mennyiséget vásároltam belőle, alkalmi vételnek szántam. 2012. első két negyedévében nyereség mutatkozott a gyorsjelentésekben, így vásároltam belőle még egy keveset, továbbra is nyomott árfolyamon, 480 forint környékén. A sötét fellegek megjelenését fokozta, hogy akkoriban a kormány kéthetente jelentett be megszorításokat vagy új adókat.
Mivel stabil cégeket keresünk, ritkán fordul elő, hogy a portfólióban bármelyik cég is megborul. Bár a bank veszteséges volt, a mögöttes értékét még így is jóval nagyobbnak gondoltam, ezért 30% mínuszban sem adtam el, hanem türelmesen ültem rajta. Veszteséget akkor kell realizálni, ha a mögöttes érték olyan erővel tűnik el, hogy a likvidálás az egyetlen ésszerű út. Itt nem ez történt. 2013. októberében 320-ról rally kezdődött, a mai napon 714 forintig is eljutott. 
Egyelőre csak pletykák vannak arról, hogy a hazai gazdaságpolitika által szétvert átalakított bankszektor egyik nyertese ez a bank lesz. Pletykákra nem építünk, ezért korábbi döntésemmel ellentétben ismét nem vártam meg a rally végét, hanem 1-39%-ig terjedő haszonnal eladtam mindent. Az eladás oka az, hogy jelen ismereteink szerint ez továbbra is egy veszteséges társaság, és ez fokozott kockázatot jelent az árfolyam mostani szintjére nézve.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése