2014. január 3., péntek

A value investor vételei és eladásai

Részesedést akkor vásárolunk, ha (a) ha az összes részvényünk még nem haladja meg azt az arányt (25-75%), amit magunknak előre eldöntöttünk, és ami számunkra kényelmes; (b) és ha az adott szektorban a kitettségünk még nem túl nagy (10%); (c) és ha az adott vállalatban a kitettségünk nem túl nagy (max 10%, de lehet max 1-2% is); (d) és a megvásárolni szándékozott vállalat mögöttes értéke jóval nagyobb a piaci árnál. Alkalmi vétel esetében a mögöttes érték legalább 50%-kal legyen magasabb a piaci árnál.
Nagyon ritkán fordul elő, hogy részesedést veszteséggel adunk el, de megtesszük, ha (a) a mögöttes érték köddé válik, a vállalat tönkremegy (lásd "veszteségek" c. bejegyzés). A lehetőséget teljesen kiiktatni nem tudjuk. (b) A mögöttes érték más módon veszélyben van, például a társaság folyamatosan egyre romló s nagy mértékben romló eredményeket szállít. Azt kell mérlegelnünk, mekkora esélyünk van a befektetés megtérülésére. Az elemzésünk során egyébként ezeket a vállalatokat szinte teljesen ki tudjuk szűrni.
Leggyakrabban azt fogjuk tapasztalni, hogy vállalataink stabilak, de az árfolyam egy jó ideig a beszerzésünk alatt tartózkodhat, akár jelentősen, akár évekig is. A nyereséges működés miatt a mögöttes érték egyre magasabb, ami idővel korrekt tartományba fogja hajtani az árfolyamot. Ha a vállalat éves sajáttőke-arányos megtérülése megfelel az elvárt hozamunknak, akkor soha nem szükséges eladni a részvényt (Philip Fisher 50 évnél tovább, haláláig tartotta a Motorola részvényeit), de túlértékeltség esetén természetesen eladhatjuk.
Eladjuk a részvényt, ha (a) "alkalmi vétel" kategóriába esik, és az árfolyam elérte a mögöttes értéket; (b) a vállalatban vagy a szektorban a kitettség túl naggyá válik; (c) ha a részvényarányunk túl nagyra nőtt a kötvényeinkhez képest, és átsúlyozást tartunk szükségesnek; (d) ha az árfolyam túl magassá válik a mögöttes értékhez képest. Túlértékelt részvényből csak keveset szabad megtartani, vagy akár teljesen el is adhatjuk. Hosszútávon az árfolyam igazodik a vállalat teljesítményéhez, tehát az árfolyam sokáig szárnyalhat, ám további emelkedés valószínűsége egyre kisebb, ugyanakkor a komoly korrekció mértéke egyre nagyobb.  A következő válságban általában töredékáron visszavehetjük majd, amit szeretnénk. Mérlegeljük, hogy az árfolyamba hány évnyi leendő nyereség van beárazva, és milyen esélyt látunk, hogy pár éven belül ez kirázódik a válság hatására. (e) Ha az adott részvénynél sokkal jobb lehetőségeket látunk a piacon.
Készüljünk fel arra, hogy vásárlásunkkor rendszerint senki más nem lát majd fantáziát az adott részvényben, eladásunknál pedig a nagyközönség szívesen vásárolja és szereti az adott papírt.

9 megjegyzés:

 1. A topikokat tényleg akkor nem látogatják általában mikor venni lenne érdemes. Ezt már én is megfigyeltem. Ha felszínes lennék, akkor akár még indikátornak is használhatnám a topikok látogatottságát. :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Egy régi arc! :) Jól emlékszem, te is benne ültél az Egisben?

   Törlés
  2. Igen. Már az előző blogodra is írtam. Jó kis cég volt a magyar tőzsdén. Bár sajnos nem sokkal a felvásárlás előtt eladtam és ANY-t vettem belőle. Nem kalkuláltam azzal, hogy ilyen gyorsan eléri azt az értéket, amit mindketten tulajdonítottunk neki.

   Törlés
  3. Csalódás ezt olvasni. :) De így sem rossz, mert mindkét részvényen nyertél.

   Törlés
  4. Így van, azért az elmúlt több, mint egy évben az összes részvénybefektetésem profitos. A Plotinus, Gspark, ANY, Egis, Richter. Bár igaz néha kisebb pozikkal spekizek a devizákkal és az nyersanyagokkal is, de ezek alapvetően kis pozik. A tőké törzse value alapon fektetem be.

   Törlés
 2. nem találom a facebook csoportotokat...él még? sok magyar foglalkozik értékalapú befektetésekkel? Vannak ilyen befektető cégek is? Én németországban tanultam, ott ismertem meg ezt a befektetői vonalat is, megtetszett. Ott sok cég is foglalkozik ezzel. Érdekelne mi a szitu Mo-n.

  Üdv

  Laci

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia, él a csoport https://www.facebook.com/groups/372235919578819/ , a könnyebbség kedvéért beírom a linkjét egy külön modulba ide jobboldalt. Tudtommal itthon nagyon kevés magánszemélyt érdekel, ezzel foglalkozó közösséget vagy honlapot nem találtam. Itthon a Plotinus az, ami végez értékalapú befektetéseket, bevezetése első napja óta részvényese is vagyok. Gondoltam rá magam is, hogy céget alapítsak, sok előnye mellett azonban rengeteg hátránya is lenne.

   Törlés
  2. Én is beadtam kérelmem a facebook csoportba. :-)

   Törlés