2014. január 16., csütörtök

Csoporttagunk eredményes amerikai befektetése

Facebook csoportunk tagja, Vadasi Marcell, fiatalkora ellenére komoly tájékozottságot mutat az elméleti alapokat illetően, és józan gondolkodást tükröznek írásai. Meglepődnék, ha a jövőben nem hallanánk felőle egyre komolyabb sikerekről. Engedélyével közzéteszem a csoportba írt egyik kommentjét:
Amerikai fegyveripari részvényeket figyelek. Áprilisban egyből amerikai volt életem első részvénye is. A portfolio.hu-n megjelent egy elemzés az amerikai fegyvergyártókról márciusban és ez indított arra, hogy még jobban utánuk nézzek. Akkor már 1-2 hónapja kerestem olyan céget, amiből érdemes lett volna vásárolni legelsőnek (akármelyik piacon, ami elérhető).
Az amerikai tőzsdéken két közismert fegyvergyártó van, a Smith and Wesson (SWHC) és a Sturm Ruger (RGR). A S&W revolverek talán filmekből ismerősen csenghetnek sokótoknak. Ezek a bevételeik szinte egészét kézi fegyverek (pisztolyok, puskák) és kiegészítőik gyártásából és eladásából szerzik. Ezen kívül van még néhány cég, amik a fegyveriparba tartoznak, első sorban lőszergyártók (ATK), olyan vállalatok, amik részben érdekeltek a fegyverek kereskedelmében (DKS, CAB), illetve nem halálos önvédelmi eszközöket (sokkolókat) gyártó cég (TASR) is. Tehát nem a harci repülőgép vagy harckocsi gyártók érdekelnek, hanem a kézi fegyverek gyártói, eladói. A fenti cégeket, amiknek a kódjait leírtam, mind figyelem, de 80%-ban első sorban a két nagy fegyvergyártóról olvasok, különösen a S&W-ról, amiben részesedésem is lett végül.
A figyelmem első sorban a fegyverek iránti érdeklődésem miatt esett erre a szektorra: Kezdőként szerettem volna olyan cégeket elemezni, amik érdekeltek is a számaikon túl. Szerencsére jókor nyúltam bele a szektorba, mert néhány nagy amerikai mészárlás (iskolai, mozis) okán az árfolyamuk sokat esett pont nem sokkal a vétel előtt.
Nehezen döntöttem a kettő közül, de végül az alacsonyabb növekedési potenciállal rendelkező, de stabilabb, alacsonyabb hitelállományú Smith and Wessont választottam. A fegyver szektor olyan, amit szívesen figyelek ezután is és bízom benne hogy itt könnyebben rá fogok jönni mikor kell kiszállni és mikor beszállni (hiszen a részvényeken túl is érdekel a dolog). A két cég árfolyama a vételem (SWHC) napja óta ennyit emelkedett, 9 hónap alatt:
SWHC: +73%
RGR: +72,5%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése