2014. január 14., kedd

Időtávok az értékalapú befektetésben

A value investor nagyjából így tekint a tőzsdei időtávokra:
1 hónap: ez körülbelül egy szempillantásnak felel meg. A befektető ennél gyakrabban csak akkor nézi az árfolyamokat, ha kellemes időtöltésnek tartja, egyébként elég háromhavonta egyszer ránézni. Ne felejtsük el, hogy rövidtávú stratégiákkal nem fogjuk felülmúlni a hosszútávú módszereket. Akkor pedig miért foglalkoznánk a rövidtávval?
6 hónap: extrém rövid időtáv. Nagyon ritka, hogy csak eddig tartsunk egy részvényt. Előfordulhat akkor, ha alkalmi vétel során (amikor durván alulárazott, gyenge minőségű vállalatot veszünk) az árfolyam szinte rögtön megindul, és néhány hónap alatt megy 40%-ot vagy jóval többet.
3 év: rövidtáv. 3 év után már megnézhetjük portfóliónk hozamának alakulását, de még ez is szinte értékelhetetlenül rövid. 3 év alatt megfordulhat a kezünkben néhány részvény, de a kitűnő cégek eladását még csak nem is fontolgatjuk, amennyiben ezen cégek a piaci átlagnál jobb megtérülést nyújtanak (ROE>9%)
5 év: rövidtáv. Portfóliónk teljesítményének vizsgálatához még ez is kevés, félrevezető eredményt adhat, de már többet látunk belőle, mintha semmit sem látnánk.
10 év: A portfóliónk teljesítménye már valószínűleg a korrekt teljesítményt mutatja, ebbe az időtávba belefér legalább egy válság és egy fellendülés is. Ha a hosszútávra ajánlott befektetési alapok hozamait vizsgáljuk, akkor legjobban tesszük, ha a 10 évnél rövidebb időszakok átlaghozamaival nem foglalkozunk. Erre kényszerülünk azonban, ha az alap még csak 5 vagy 3 éve indult. Ilyenek például azok az alapok, amelyek "véletlenül" pont a válság mélypontján, 2008-2009. környékén indultak, és a 30%-os indexnövekedésnek köszönhetően szép hozamot produkáltak.
Több évtized: alapesetben ennyi időre veszünk meg egy részesedést, ha annak megtérülése 9% feletti. Ez természetes, ha fiatalként, húszas éveinkben elkezdjük a tőkejövedelem fejlesztését, s ez végigkísér egész életünkben. Mindez tisztességes jövedelmet és nyugdíjat biztosít (kamat, osztalék, árfolyamnyereség formájában), portfóliónkat pedig utódaink vihetik tovább.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése