2014. január 26., vasárnap

Miben különbözik a tőzsdejáték és a valódi tőzsdézés?

A tőzsdejáték olyan vetélkedő, ahol valós árfolyammozgások alapján, játékpénzzel kell minél nagyobb hasznot elérni egy bizonyos időtávon.  Ez az időtáv jellemzően 1-12 hónap közötti. Az eredményhirdetésnél általában ilyen számokat látunk:
1. helyezett: Béla, 320% hozam 1 hónap alatt
2. helyezett: Hilda, 240%
3. helyezett: Árpád, 230%

És ez tök jól hangzik. Az illúzió az, hogy ezeknek az eredményeknek semmi köze ahhoz, amit ugyanezen személyek a valódi tőzsdén érnének el. A tőzsdejáték inkább csak egy jó reklám arra, hogy a mohó, laikus tömeget a tőzsde felé tereljék, ahol valószínűleg szép veszteségeket mutatnak majd fel. 
Lássuk az eltéréseket:
Időtáv: éles helyzetben nem 1 hónap, hanem évtizedek alatt kell felmutatni megnyugtatóan magas hozamot. Hosszútávon megtérülő befektetéseknél szinte természetes, hogy az induló néhány hónapban vagy évben az adott befektetés még nem fordul nyereségbe, de később a busás haszon ezt bőségesen ellensúlyozza.
Pénz: a játékban a virtuális pénz elvesztésével kárunk nem származik. A valóságban minden tévedésünknek ára van, ezért minden működő stratégia kiemelt figyelmet fordít a veszteségek minél jobb esélyű elkerülésére, csökkentésére.
Kockázat: a játékban szándékosan nagy kockázatot kell vállalni az elérhető legnagyobb hozamért, csak így érhető el jó helyezés. Ugyanakkor sokkal nagyobb esély van a játékból való kiesésre, de az nem jelent semmi problémát. Éles helyzetben korlátozzuk az elérhető veszteséget, de ezzel korlátozzuk az elérhető hozamot is, mindenki maga dönti el, milyen szintű kockázatot hajlandó vállalni. A legtöbb embernek kisebb a veszteségtűrése, mint az korábban gondolta magáról. Tipikus jelenség, hogy jó befektetést valaki nagyon komoly mínuszban ad el, mert veszteségtűrése és az elemzéssel kapcsolatos tudatlansága kikényszeríti, hogy eladja, amije van.
Stratégia: a fentiek miatt teljesen eltérő az a stratégia, amit a játékban követni kell. Ott rövid időn belül minél nagyobb hozamot kell felmutatni, miközben semmilyen kárunk nem származhat a tévedésünkből. Így az egész egy szerencsejátékként működik, ahol a legnagyobb kockázatot kell vállalni. A több ezer játékosból az fog nyerni, aki a legnagyobb mozgást a legjobban megragadja, itt a tőzsdei tudásnak nincs jelentősége.

Az a tőzsdejáték, ami a tükrözné a valódi teljesítményt:
Legalább 10 évig tartana. A legjobb átlaghozamokat pedig ingadozásuk szerint értékelné. Elég lenne talán 5 féle szóráskategória, és minden kategóriát elkülönítve rangsorolná a játék. A díjazás kategóriánként nem az első 3, hanem az első 200 játékost illetné meg, mégpedig feltűnően alacsony különbséggel. Ez tükrözné azt a tényt, hogy ha valaki 10 éven keresztül versenyképes hozamot tud elérni, mindenképpen jól jár (annak ellenére, hogy a kamatos kamathatás miatt a fél százalék is hatalmas különbség).

1 megjegyzés:

  1. Nagyon jó írás, egyetértek, a rövid távú tőzsde versenyek kikényszerítik a magas kockázatvállalást, és leginkább technikai alapon lehet kereskedni, egy közepes kockázatú, érték alapú (bár ennek pár hónapos távon tényleg nincs értelme) befektetéssel a középmezőnyben végezni egyszerűen nincs teteje.

    VálaszTörlés