2014. február 15., szombat

Magyar Részvények: 2013q3

Ebben a bejegyzésben pusztán néhány szót ejtek arról, hogy mely részvényekre figyelünk a BÉT-en, miért figyelünk rájuk, mi várható velük kapcsolatban, és a jelenlegi árfolyamuk olcsónak, korrektnek, vagy drágának tekinthetőek-e mögöttes értékük alapján. Ha valami olcsó, annak árfolyama a továbbiakban sokat eshet még, illetve ha valami drága, annak is további magasságokba emelkedhet az árfolyama. Jómagam a fenti kifejezéseket tekintve "olcsón" veszek, "korrekt" és "drága" tartományban tartok, és esetleg "nagyon drága" áron adok el. Mint a blogon semmit, az itt látható értékeléseket se vegye senki mérvadónak, ne építsen rá, ne vegye javaslatnak. Egyszerű magánvéleményt tükröz, és tartalmazhat hibát. Ahány ember és ahány stratégia, annyiféle értékelés létezik.

Vitaindítónak is szánom a bejegyzést: ha bármivel nem értesz egyet, vagy kiegészítenéd fontos információval, ne habozz kommentelni.

A lenti értékelések február első felében, a 3. negyedéves gyorsjelentések fényében, ráadásul a választások előtt készültek. A 4. negyedéves jelentések után az értékelés jelentősen változhat.

Világpiaci helyzet: a nyugati indexekben történelmi csúcsokhoz képest 10% körüli, tehát aprónak mondható korrekció történt. Vannak, akik szerint már elkezdődött a medvepiac, ennek megerősítéséhez kell nagyjából további fél év. Mi, értékalapú befektetők nem foglalkozunk az indexekkel, ám nem árt tisztában lenni azzal, hogy részvényeket általában nem a történelmi csúcsok közelében veszünk.

Hazai helyzet: 2 hónappal vagyunk a választások előtt, a társadalom két rossz közül fog választani, régóta tartó folyamatos leszakadásunk a hazai részvények értékét jelentősen csökkenti. A 18k-s bux értéke simán feleződhet néhány új gazdaságpoltikai ötlet és komolyabb külföldi indexesések hatására.

Plotinus: a nyugalom szigete a BÉT háborgó tengerében. Az árfolyam általában az eszközértéke környékén mozog. Inkább tekinthető befektetési alapnak mint hagyományos társaságnak. Közzétételeiben saját maga is felhívja a figyelmet, hogy bármikor bekövetkezhet komolyabb tőkevesztés, ám ugyanígy előfordulhatnak hirtelen nagy nyereségek is. Az árfolyama korrekt. 1.0-ás pb alatt vennék belőle bármikor, ha ezt nem tettem volna már meg a bevezetése első napján 1550 ft körül.

Otp: hazánkban jelenleg bűnbaknak vannak kikiáltva a pénzintézetek, ezért a 4200 ft-ra nem mondhatjuk, hogy olcsó, pedig egyébként az lenne. Innen gond nélkül feleződhet az árfolyam, de ha a távoli jövőben piacbaráttá válik kis hazánk, nem járunk rosszul az otp-vel.

Elmű-émász (EÉ): közgazdasági tény, hogy állami cég nem működhet olyan hatékonyan, ahogyan a profitérdekelt cégek teszik. Ha a társadalom nonprofit, állami közműszolgáltatást akar, megkapja körülbelül olyan színvonalon, mint a közösségi közlekedést és az egészségügyi ellátást, adók formájában pedig jóval nagyobb árat fizet értük, mintha egyébként piaci alapú szolgáltatást kapna.
Az EÉ 27-25 e ft körüli eszközértékét jelenleg 50% körüli diszkonttal bünteti a piac. Ha az állam megveszi s kötelező vételi ajánlatot tesz, akkor azt az utolsó auditált beszámoló szerinti saját tőke értékén kell megtenniük, ami tehát kb. duplája a mostani árfolyamnak. Ha erre nem kerül sor, akkor az eszközérték elkezd erodálódni. Előbbi nagy hasznot, utóbbi nagy veszteséget lebegtet.

Mol: a körülbelül 17e ft bvps-el rendelkező részvényt 2013-ban egy finomító átalakítása kapcsán jelentős leírás terhel, így az egyébként 1300 ft körüli eps töredékére esik vissza. Valószínűsíthető, hogy a továbbiakban az eredménytermelő képesség feljavul a korábbi szintekre,  illetve elmúlik az ina hiszti is. Ezek fényében a jelenlegi 13k árfolyam olcsónak mondható.

Forrás OE: PB mutató szempontból extrém alulárazott cégről beszélünk. Egy részvényre (természetesen beleszámolva a forrás T-t is) 3000 ft eszközérték jut, melyet  700 ft-ért megkaphatunk úgy, hogy évente kapunk rá 50 Ft osztalékot. PE alapon is extrém alulárazott, ugyanis 2010-ben 202, 2011-ben 312, 2012-ben pedig 227 ft volt az EPS, ami nagyjából 3 körüli PE-t ad. Komoly kockázatot jelent, hogy a nagytulajdonos az Arago nevű cég. Akinek ez a név nem mond semmit, nézzen utána a neten. Az 50 ft osztalék sincs kőbe vésve (lehet ez kevesebb vagy 0 is). Harmadik kockázat pedig az elhúzódó érdektelenség és az illikviditás.

Állami nyomda: tipikus osztalékpapír, igen jó céget testesít meg. Jelenleg 722 ft az árfolyam és erre megfelelő osztalékhozamot kapunk. Jómagam 500-550 ft-nál többet nem adnék a 408 ft-nyi eszközért, sokáig kellett várnom arra, hogy végül 399-450 ft-ért vásárolhassak belőle. A következő válságban venni fogok még.

Magyar Telekom: megannyi kockázat merült fel az állami mobilszolgáltatótól a különadókon keresztül a bevételi várakozásokig. Árfolyamába ezek már beépültek. Eszközértéke 419 ft. Az első 9 hónapban 22 ft nyereséget tudott felmutatni. Ha a kivezetési pletykák megvalósulnak, akkor jelenlegi helyzetben 444 ft-ot kell ajánlaniuk érte. A mostani 310 ft-os árfolyam szerintem vételre alkalmassá teszi a telefont, és remélem, nem vezetik ki.

Danubius: A szállodalánc árfolyamát az évekig tartó veszteséges működés megtépázta, majd az utóbbi időben felmutatott nyereségek megduplázták. Pb: 0.86, 9 havi PE: 19. Én itt már nem vennék (könnyen beszélek 54% pluszban ülve), de az árfolyam még nem túlértékelt. Ciklikus szektor, nagyot eshet még a következő válságban, esetleges veszteséges negyedévek során.

Rába: 850-1010 ft-ért vettem, és fölötte nem tenném, de ez kit érdekel? A javuló eredmények illetve a fokozott várakozások akár 1400 fölé is vihetik az árfolyamot, de ne feledjük, hogy a járműipar is ciklikus. Árfolyama korrekt.

Tisza: korrekt árú vállalat. Az üzemek megépülése jelentős eredménytöbbletet hozhat idővel, ami esetleg 5000 fölé viheti az árfolyamot, de mint tudjuk, bármikor közbejöhet egy válság. Ha nem lenne tvk-m 1950 és 2600 forintról, minimális mennyiséget talán vennék a mostani 3700-on.

Appeninn: ingatlanbérbeadással foglalkozó fiatal vállalat, 100 és 200 ft között gondolkodnék vételeken (215-ön léptem be). Jelenleg részvényt ad az apportért, ez az apportálónak nem feltétlen jó üzlet, a cégnek viszont az. Ha továbbra is megnyugtató számokat közöl, helye marad a portfólióban.

Richter: a bét legjobb cégének tartom, és mivel ezzel nem vagyok egyedül, ennek megfelelően a piac már beárazott néhány évnyi nyereséget előre. A 4000 ft korrekt ár, és talán csak a következő válságban tudok majd venni belőle, mert most 3500-nál többet biztosan nem adnék érte. Sokkal biztonságosabb 3500-ért venni, mint 4000, vagy 4800 forintért.

Gspark: megoszlanak a vélemények arról, hogy alulárazott vagy sem. Előbbiek azzal érvelnek, hogy az épületek sokkal értékesebbek a könyvelt értéküknél. Nem tévednek. Utóbbiak viszont azzal számolnak inkább, hogy bizonyos esetekben a könyvérték mérvadó. Kártérítés miatt kiugró az első 9 havi eredmény, amúgy a P/E-je nem vonzó. Akár tévedhetek is, de 1.2-es PB fölött nem vennék ebből sem.

Zwack: egy szépséghibája van az egyébként remek cégnek: a magas PB. Eredményessége jelenleg javulni látszik. Nem látom annyira vonzónak az osztalékot, ami ellensúlyozná a magas PB kockázatát, ezért nem vagyok tulaj. A 9 havi 13-as PE komolyabb emelkedést generálhat.

Fhb: lásd az erről szóló fhb bejegyzést. A biztonságos vásárláshoz meg kell várni, hogy letisztuljon a jelenlegi zavaros helyzet. Az első 9 hónapban még mereven veszteséges volt.

Pannergy: veszteséges. Ha már profitot termel, akkor lehet vizsgálni, hol szállnánk be.

Masterplast: egyelőre veszteséges. Ha nyereségbe fordul, megvizsgáljuk. Addig tuti nem vennék.

Nordtelekom: a cég a 3. negyedévre üzemi veszteségbe fordult. Kerülném.

Valaha a figyelőlistámon volt ez a kettő:
Cig: adnál 250 forintot 26 ft-nyi saját tőkéért? Én nem.
Synergon: a 2012. év végi 3.7mrd saját tőkéből 1.1 milliárd elfüstölt az azt követő 9 hónapban. Ez számomra nem meríti ki a biztonságos befektetés fogalmát.
A többi cég, mely nem szerepel a felsorolásban nem köti le a figyelmem, valószínűleg okkal.

10 megjegyzés:

 1. Jó kis összefoglalás, nehéz belekötni. A Forrás OE esetében az osztalék miatt szerintem nem kell túlzottan aggódni. Az alapszabályban van rögzítve, hogy minimum 5% (50Ft) fizetendő az adott évi eredményből vagy az eredménytartalékból. Eddig mindig fizettek, veszteséges évben is. Ha az Aragó nem szavazná meg, eredményesen lehetne perelni, amíg nincs lenullázva az eredménytartalék is. h

  VálaszTörlés
 2. Válaszok
  1. Tényleg jó összefoglaló lett, én is leginkább ezen cégeket nézem, a Nordtelekom és a Forrás eddig abszolút elkerülte a figyelmemet (valószínűleg túl illikvidek), viszont ha ennyivel van az árfolyam a saját tőke alatt a Forrás esetében, talán érdemes ránézni. Bár a kockázat leírás elég sejtelmes a főtulajjal kapcsolatban.
   A MOL esetében mennyi volt az egyszeri tétel miatti leírás, több száz milliárd? Mert a harmadik negyedév nagyon csúnya volt.
   philosopher

   Törlés
 3. Az arago-val kapcsolatban direkt sejtelmes a leírás, lehet, hogy semmi rosszat nem jelent, utána kell nézni. :) A molnál asszem 100 milliárd forint fölött volt kicsivel a leírás, ami a cég saját tőkéjének 5-10%-a... szóval kemény. :)

  VálaszTörlés
 4. Szep osszefoglalas, köszönjük! Egy megjegyzés csak: a Panny szep jovo elott all, a következő evekben robban az arbevetele. Nem pont most kellene jol bevasarolni belole nyomott áron?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia, abban igazad van, hogy amint megjelenik a nyereség, az árfolyam valószínűleg magasabban lesz.
   De jelenleg ott tartunk, hogy az első 9 hónapban félmilliárd forint mínuszt termelt, üzemi szinten is mínusz 360 millió az eredmény. Akkor lesz biztonságos a vásárlás számomra, ha már nyereséges ÉS az árfolyam is olcsó lesz.

   Törlés
  2. Igen, csak valoszinuleg nem És, hanem VAGY kapcsolat van a kettő között:) Persze hogy veszteséges még, hiszen eléggé beruhazasigenyes az iparag amiben működik. De ertem amit mondasz. Szerintem van benne fantázia, ha nem lopjak szét a céget.

   Törlés
 5. Itt jön képbe a biztonság: sokkal biztonságosabb egy stabilan nyereséges céget olcsón venni, mintha olyat vennénk, ami nem nyereséges. DE valószínűnek tartom, hogy a Pannergy nyereséges lesz és sokat fog emelkedni úgy, hogy lemaradok róla.
  De nem bánom. Synergont akartam venni a 3. negyedévi jelentés előtt, mondván, hogy már biztosan nyereséges lesz. Nem lett az, hanem előhozott egy borzasztó jelentést.

  VálaszTörlés
 6. Válaszok
  1. 2008-ig visszamenőleg vizsgáltam, de ez idő alatt végig vastag mínuszokat produkált. Számomra nem megfelelő befektetésre.

   Törlés