2014. február 28., péntek

Ány biztonsági nyomda 2013q4

Növekvő árbevétel, növekvő export, növekvő eredmény. Kötelezettségállomány rendben. 30% és egyre javuló exportarány. Jó ez a cég. Kockázati tényező lehet, hogy időnként van egy hatalmas megrendelője: az állam.

Az első háromnegyed év tükrében a jó befejezés sejthető volt (emiatt nem biztos, hogy most rally lesz). A 2008 óta folyamatosan csökkenő eredmény trendje ezennel megtört. Jelesül: 91, 73, 60, 42, 37, 50. Egy részvényre 415 ft könyv szerinti érték jut, illetve a már említett 50 ft nyereség. Ebből várható mondjuk 40-50 ft körüli osztalék kifizetése.

Árazás:
750 ft.
500 ft fölött alapesetben nem vennék nyomdát, de nem is volt rá szükség. 2012-2013 folyamán majdnem egy évig lehetett 500 ft alatt vásárolni, akár 400 alatt is. Az értékalapú befektető biztosan élt is ezzel a remek lehetőséggel (399-en magam is elcsíptem egy keveset).
Mi indokol 1.83-as pb-t? Valószínűleg a 15-ös pe illetve az osztalék alapú árazás. Nagyon picit már túlértékeltnek tartom a nyomdát (ha a nettó eszközértéket is figyelembe vesszük), ám szerencsére az én véleményem a piacot nem érdekli.

Az osztalékot levonva 408 ft az átlag beker áram. 
Kérdés: ha az eszközértékhez és a beker árhoz képest 5-6 év nyereség már előre be van árazva, nem célszerű-e eladni most, ha várhatóan 6 éven belül bekövetkezik egy olyan válság, ahol olcsóbban vásárolhatom vissza a papírokat?

Kérdés 2: érdemes-e eladni egy olyan eszközt, mely a bekerülési árhoz képest valószínűleg stabilan 10% feletti eredményt hoz a következő években? Erre mondják Buffették azt, hogy átlag feletti hozamot úgy tudunk elérni, hogy átlag felett jövedelmező társaságokat tartunk portfóliónkban. A nyomda ilyennek tűnik, a helyzetet javítja, hogy a nyereség nagy részét visszakapjuk kp-ban.

Jó ideje érlelődik bennem az a válasz, hogy a nyomdát akkor sem kellene eladnom, ha egyértelműen túlértékeltté válik. És mivel a befektetés költsége az osztalékszelvények levágásával egyre csak csökken, a következő válságban újabb részesedések vásárolhatóak (akár 500 ft felett is), amennyiben a cég ilyen kiváló marad.

3 megjegyzés:

 1. A pb-hez való viszonyról gondolkodtam. Más részvénynél is aktuális lehet.
  Miért baj az ha egy cég árfolyama lényegesen meghaladja a saját tőke értéket?
  Szerintem az alacsony pb érték csak egy viszonylagos biztonságérzetet ad a befektetőnek, hogy adott esetben (kivezetéskor, ha egyáltalán sorra kerül valamikor) legalább ennyit kap a papírjáért.
  Amúgy szerintem alacsonyabb a jelentősége mint ami tulajdonítva van neki.
  Gondoljunk csak bele! Létrehozol egy céget ami csak közvetít vagy szellemi szolgáltatásokat végez. Nincs eszközparkja, irodája, gépei, esetleg alkalmazottai sem (bérli őket), anyagköltség minimális. Tehát saját tőkéje majdhogynem nulla. (persze a jegyzett tőkét leszámítva) Viszont tartósan termel egy csomó adózott nyereséget amit osztalékként, maradéktalanul kifizet a részvényeseinek. Akkor mennyit ér egy ilyen cég?
  Ha nagy baromságot írtam volna kérlek nézd el nekem, nem vagyok egy közgazdász. Csupán eszembe jutott ez a gondolat.
  Üdv:Pióca

  VálaszTörlés
 2. Szia!

  Nagyon jó a blog. Ezer köszönet érte. Kevesebb, mint fél éve kezdtem tőzsdézni és nagyon örülök, hogy ide találtam, mert rengeteg hasznos dolgot tanultam.

  Hogy ne legyek teljesen off topic lenne egy kérdésem Any kapcsolatban. Nézegettem az éves kimutatást és nem értem, hogy a saját tőkénél mi az a saját részvények rész és azt mért kell levonni a saját tőkéből?

  Üdv
  mage

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia! Örülök, ha hasznosnak találod, a blog egyik célja az, hogy a komolyabb bukóktól megmentse azt, aki képes tanulni. :)
   A saját részvények értéke azért nem vesz részt az egy részvényre jutó saját tőke számításában, mert a saját részvények közvetve az összes részvényes tulajdonában vannak. Ha van egy cég, ami összesen 10 részvényből áll, ebből 9 db saját részvény, 1 db a te tulajdonodban van, akkor a saját tőkét logikusan arra az 1 db részvényre kell számítani.

   Törlés