2014. február 18., kedd

Cig q4

Nehéz időszakban, túlzottan magas árfolyamon vezették be a cég részvényeit annak idején. Ez az időszak azóta sem javult, és mint friss cég, nincs könnyű helyzetben. Az igazgatóságból 2 fő távozott, illetve próbálják a céget összerendezni különféle stratégiaváltásokkal. Az ifrs jelentés szerint veszteséges, az mszsz szerint nyereséges a cég. Az előbbit veszem alapul.
Az egy részvényre jutó saját tőke az egy évvel ezelőtti 29 forintról 32 forintra emelkedett "egyéb tőkehozzájárulás" (lásd legalsó bekezdés) következtében. 2013-ban a vállalat mínusz 9 forintot termelt. A piac rejtélyes módon ezt a 2 milliárdos céget 16 milliárd forintra értékeli. A sült töknek már a szagát sem szeretem, de ha választanom kellene a sült tök és a Cig között, az előbbit választanám. Nem gondolnám ugyanis, hogy 32 ft-nyi saját tőke megérne nekem 250 ft-ot. Ezzel az árral talán (de csak talán) egy későbbi megfelelő PE-t áraznak, hasraütök, mondjuk 10-15 forintos EPS-t 2014-re. 
"Az igazgatási költségek között 759 millió forint értékben szerepel az egyéb tőkehozzájárulások ráfordítása, amely a GEM-mel 2013 során már lezárt tőkebefektetési szerződés tárgyévi eredménye. Ez a szerződéshez és annak lezárásához kapcsolódó egyedi tétel, speciális számviteli elszámolása miatt megjelenik költségként és vele egyidejűleg a saját tőke növekményként is, emiatt technikailag növeli csak a Csoport igazgatási költségeit, valódi pénzkiáramlással nem járt. A pénzügyi kimutatások között található 2013. évi saját tőke változás tábla „Egyéb tőkehozzájárulások” sora tartalmazza a fent említett tranzakció tárgyévi eredményhatását (-759 millió forint), míg az „Egyéb tőkehozzájárulások kivezetése” soron az tárgyév hatás-, illetve az előző évek (500 millió forint) hatásainak technikai kivezetései jelennek meg, összesen 1 259 millió forint értékben. Ezen tétel nélkül az igazgatási költségek 2013-ban 2 536 millió forintot tesznek ki, mely az előző évi ugyanezen tétellel korrigált igazgatási költséghez képest (3 214 millió forint) 21 százalékos megtakarítás. Az igazgatási költségek tehát jelentősen csökkentek az előző évhez képest, mely a Kibocsátó következetesen alkalmazott költségracionalizálási intézkedéseinek és egyre hatékonyabb működésének eredménye."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése