2014. február 19., szerda

Gspark 2013q4

Ha léteznek kitűnő cégek a BÉT-en, hát akkor a Gspark biztosan ezek közé tartozik.
Ha a bétes ingatlanhasznosító társaságokat kellene sorrendbe raknom (nem árazás alapján), akkor: Gspark, Danubius, Appeninn, Bif.
A jelentésben minden halad a maga útján, fontos kiemelni, hogy a tavalyi nettó és üzemi eredményt az AMRI kártérítés jelentősen javította. Az árbevétel stagnál, és kártérítés nélkül az egy részvényre jutó nyereség nem 115, hanem a tavalyihoz hasonló 50-60 ft körül alakulna. PE alapon a cég korrekten árazott, nem olcsó.
Kicsit magasnak tartom a kamatráfordításokat, amely az üzemi eredmény kicsit kevesebb mint fele, ám az "ingatlanos" cégeknél megszokott a tetemes hosszú kötelezettség.
Az egy részvényre jutó könyv szerinti érték 674 Ft, az ingatlanok 2012. évi valós értékét adaptálva pedig 2,653 Ft-ot kapunk (az auditált jelentésben teszik majd közzé a 2013-ra számított valós értéket). Könyv szerinti érték alapján kicsit drágának tartom, a valós értékre számított érték alapján viszont olcsó a cég.

Egy éve még volt Parkom 906 forintos beker átlaggal, ám a vállalat áldozatul esett a részvénykitettség csökkentési akciómnak nagyjából ugyanazon az áron. Visszanézve ezeket a papírokat nem adnám el, de most nem is vennék. A következő válságban ráérek majd olcsón bevásárolni. Aki viszont most vesz hosszútávra, abszolút megértem a döntését.

2 megjegyzés:

 1. Az Általad említett magyar "ingatlanos" szektor: Gspark, Danubius, Appeninn, Bif 4 cége közül a tulajdonosi struktúrákat (pl. a felelős vállalatirányítás, a kisebbségi érdekek tiszteletben tartása szemszögéből) is érdemes megvizsgálni - túl a BVPS, meg PE alapú értékeléseken. Na és persze a közkézhányadokat is figyelembe kell venni.
  Ja, és a Konzum-ot is odasorolnám a listához, ugyan nincsen olyan nagy portfóliójuk és van egyéb (ugyan kapcsolódó) tevékenységük is, de a vidéki reprezentativitást erősíthetik ők is, mert a többiek elég Budapest fókuszúak.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm a kiegészítést. A konzumot eddig nem vizsgáltam, mert abban a tévhitben éltem, hogy kivezetés alatt áll. Úgyhogy hamarosan megnézem, mi a helyzet vele. :)

   Törlés