2014. február 13., csütörtök

Fhb

"az FHB szerinted meddig várható reálisan?" - kérdezte egy fórumolvasó.

Jelenleg annyit tudunk, hogy egyre valószínűbb, hogy a takarékbank az fhb-é lesz, a ezért rallizik a papír, most 830 ft-on áll az árfolyam (ha bennfentes lennék, akkor 330-on zsákoltam volna, s nem adtam volna el 660-on, hanem röhögnék a markomba). Az értékalapú befektető bennfentes infók híján az eddig ismert tényeket mérlegeli, ami jelenleg még mindig az, hogy az első 9 hónapban masszívan veszteséges volt a bank. 9 hónap után a nettó eszközérték 665 Ft és 9 hó alatt -74 Ft-ot termelt a cég.
A következő lépés az, hogy megvárjuk a q4-et, történt-e valami változás. Majd az új adatokat értékeljük.
Ezután valamelyik leendő negyedévbe beépülnek a birtokolt részesedések (takszöv) adatai is, és azokat újra értékeljük.
Ne feledjük, hogy a takszövökre is vonatkoznak a pénzügyi szektorra kivetett sarcok, tehát könnyen veszteségessé válhat az is, vagy a takszöv nyeresége nem tudja egy ideig ellensúlyozni az anyabank veszteségét.

A kérdés tehát, hogy reálisan meddig várható, sajnos két semmitmondó válaszom van erre:
1. ehhez látni kellene a leendő számokat, de addig az árfolyam elszalad mellettünk
2. úgysem addig fog fel- vagy lemenni, ameddig reálisan várható. :)

Felmehet akármeddig is, mégsem vennék 830 ft-ért, mert még nem látom azokat a számokat, amiket majd az új részesedésével produkálni fog. Számomra itt nem biztonságos vásárolni. Akik viszont megtartották az fhb-jüket, megérdemelten fogják zsebre vágni a hasznot, és őszintén gratulálok nekik. 

Konzervatív stratégiám lévén inkább vennék most telekomot vagy molt, mint fhb-t, és e döntésemmel ráérek beégni akkor, ha az fhb 3000 lesz. :)

(Addig is a "biztonságos vásárlásaim" kárpótolnak, melynek következménye, hogy az év mai legalacsonyabb index zárója [18028] ellenére a bét portfólióm hozama az abszolút csúcsán van a Danubius, Tvk, Nyomda és más hasonlók viszonylag jó teljesítménye miatt)

Miért fontos a biztonság? Nem olyan részvényt kell találnunk, amelyik sokat emelkedhet, hiszen ezt bármelyik részvény megteheti. Olyan részvényeket és olyan áron vásárolunk, ahol minimális az esélye a komoly értékvesztésnek. Azok a részvények, melyek árfolyama a vásárlás után elveszti értéke 50-90%-át, lehúzná portfóliónk átlaghozamát. Ezt igen jó eséllyel küszöböljük ki.

2 megjegyzés:

 1. Köszönöm a válaszodat.
  Nem akartam beszálni (visszaszálni), csak kíváncsi voltam egy józanul gondolkodó ember véleményére.
  Az én véleményem, hogy az fhb most inkább egy szerencsejáték, mint befektetés.
  Amúgy meg nagyon nehezen emésztem, hogy idejekorán kiszáltam belőle de majd túl leszek rajta.
  Az vígasztal, hogy a többi papírom (a MOL kivételével) elég jól mozognak (nyomda, tvk, forrás, émász)

  Üdv:Pióca

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nincs mit :) Igen, a korai kiszállás (660 körül) engem is tanulságok levonására, stratégiám finomításásra késztetett. Mindezt annak ellenére, hogy az eladásom az elveknek megfelelt. Ezentúl kicsit többet várok majd.

   Törlés