2014. február 25., kedd

Mol 13q4

Nehézség + romló eredmények. 
Év/év alapon:
-picit csökkent a nettó árbevétel
-az üzemi eredmény kifejezetten rossz, negatív lett! (2003-ig látok adatokat, azóta nem volt negatív üzemi eredmény)
-az adózott eredmény jelképes összeg, 21 mrd forint lett, szerintem erőltetve hozták ki nyereségesre, hogy ne legyen veszteséges év (2003 óta nem volt 95 milliárdnál rosszabb eredmény)
-csökkentek az eszközök, picivel csökkent a saját tőke, csökkent a kötelezettség. 

Nettó eszközérték 16534 ft, eps 206 ft. A kötelezettségek mértéke 2011 óta csökken, és nagyon remélem, ez a trend így is marad. A mol már régóta nem növekedési vállalat, itt az ideje, hogy a kötelezettségek is elhanyagolható mértékűek legyenek.

Tervek vannak, de a tervekkel nem igazán foglalkozom, mert ez idővel a számviteli adatokban meg fog mutatkozni.

Árazás:
A piacnak talán nem fog tetszeni a jelentés (amin nem csodálkozom) + ina bizonytalanság is megmarad még, illetve a külső indexek esetleges megborulása az árfolyamot újabb mélységekbe lökheti. Az is lehet persze, hogy ez nem történik meg.
Valószínűsíthető, hogy az eredmény idén már kezd visszatérni a rendes kerékvágásba (az utóbbi 5 év átlaga 104 mrd forint). Ez esetben, aki most vesz MOL-t hosszútávra (részvényt csakis hosszútávra veszünk, aki rövidtávra akar eszközt venni, vegyen diszkont kincstárjegyet), szerintem nem csinál hülyeséget. Ám én felkészülnék arra, hogy talán (de csak talán) ennél jóval olcsóbban is kaphatok MOL-t. Azt pedig mindenki maga dönti el, mennyit ér neki 16500 ft körüli eszközérték és 1000 forint körüli átlagos eps

Ui:
konkrétabb leszek: Mol-om sokkal magasabb szintről van, átlagos beker áram 17200 ft körül áll. Ezt hígítani talán 10 alatt fogom csak, vagy pedig egyáltalán nem hígítok. Ha ismét "szokásos" 100mrd ft profitos évek lesznek, akkor az eszközérték növekedés + egy nem válságos hangulat során az árfolyamnak vissza kell térnie 16-22k körüli tartományba pár éven belül. Pár éven túl pedig e fölé is.

2 megjegyzés:

 1. Engem kicsit az foglalkoztat, hogy a kitermelés csökkenhet 2018-ban 130 ezer hordóra (lásd: http://www.portfolio.hu/vallalatok/energia/itt_a_valasz_ezert_esik_a_mol_2.195806.html)
  Ez nem nyomja le nagyon az EPS-t hosszú távon? Így is marad a 17-22 ezres becslésed? Nem tudom ez mennyit nyom a latba...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A kérdés hasznos. A véleményem: Az egyik körülmény mindig az, hogy sosem tudhatjuk, mi lesz a jövőben, főleg 4 év múlva. A másik, hogy a menedzsmentben bizonyos fokig bíznunk kell. Ők azon lesznek, hogy a részvényesi érték a következő 4 évben megfelelően növekedjen. Írták a jelentésben, hogy x mrd €-t akarnak beruházni a következő években. Az is megteszi majd a hatását, szeretjük a beruházásokat.

   Törlés