2014. február 20., csütörtök

Rába 2013q4

A Rába néhány kockázatát már korábbi hozzászólásaimban (melyet a "rába" címkére kattintva hozhatsz elő) megemlítettem, de ismét megjegyzendő, hogy a járműipar ciklikus, ezért a nagy eufóriák általában nem stabilak, könnyen követhetik azokat veszteséges évek. Lássuk, mit alkotott a vállalat 12 hónap alatt 2012-höz képest.
A romló piaci környezetben történő értékesítés javulás egyértelműen jó. A 10% árbevétel javulást sokkal jobb üzemi eredményjavulás követi, közel háromszoros lett 2012-höz képest. 
A nettó eredmény még ennél is nagyobb ugrást mutat, minden részvényre 42 forint helyett már 207 ft-ot szállított a vállalat. A 845 ft-os eszközérték így ugrott meg 1087 forintra.
A nettó eredményt egy egyszeri tétel javítja, 524 millió ft-ért üzletrész eladás. Az egyszeri tételeket mindig beleszámolom az eredménye, az egyszeri tételektől tisztított számokkal csak másodlagosan foglalkozom.
Tekintve, hogy nem 1 év kiugró eredménye számít, hanem több év átlagos eredménye, ezért nem szállunk el, hanem csak elégedettek vagyunk.
Más a helyzet a kötelezettségekkel. Kezelhető mértékű, de magas. Érdemes lenne a forgóeszközök 60-65%-a alá levinni a rövid lejáratú kötelezettségeket. Hosszútávon talán ez történik, ugyanis a 2011-es 25 mrd forint állomány mára 19 milliárdra csökkent. Inkább ne fizessen osztalékot, de a kötelezettségeit csökkentse tovább.
A 7-es PE ráta kitűnő, de az 1.21-es PB épp csak arra elég, hogy ha még nem lenne Rábám, akkor az eszközeim maximum 1-2%-át költsem el rá belépésnek, és várjak jobb beszállókra. Ha óvatosabb vagyok, azt mondom, 1100 ft-nál többet nem adnék érte (előző hozzászólásomban írt 1010 javult most 1100-ra). Még óvatosabbak vagyunk, és azt állítjuk: Értékalapú befektetőként 2013 elején már felismertük a javuló eredményeket, ezért bőven volt időnk beszállni 850 forint körül. Ezt kényelmesen megtehettük, biztosan tudom, mert ott vettem én is. Azóta ezt a pakkot már eladtam a kitettség csökkentés érdekében (egyébként nem tettem volna), ezért csak az Egis pénzből megvett 1010-es csomagjaim vannak meg.
A portfólió.hu fórumán sokat beszélnek egy bizonyos telekről, mely valós értéke szerint az egy részvényre jutó saját tőkét kb. 300 forinttal emeli meg. Értékalapú befektetőként ez örvendetes tény, ám csak másodlagos fontossággal kezeljük. Egyszer, valamikor (a telek esetleges eladásnál) meg fog jelenni a számviteli adatokban. De nem most.
A mostani 1315 ft-os árat korrektnek gondolom abban az esetben, ha a 2013-as jó eredmény csak kiugró volt, s idén mérsékeltebb lesz (ezt nem tudhatjuk meg csak jövő ilyenkor, és óvatosak vagyunk). De ha most egy tartós növekedés egyik lépcsőfokát láthattuk, akkor a papper alulárazott. Ha a piac az utóbbi mellett foglal állást, akkor a részvény ára valószínűleg emelkedni fog.
Kedveljük a Rábát. Kérdés viszont, hogy a következő válságban mennyire fog szétcsúszni.

Olvassátok el a kommenteket, egy kedves ismeretlen hozzászóló kiegészítéseket írt.

8 megjegyzés:

 1. hitelállomány: 9,1 mrd!!
  beleadtad a céltartalékot és az egyéb rövid lejáratú kötelezettségeket is (szállítók, elhatárolások, egyéb)
  T.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm a helyesbítést.
   Ennek az az oka, hogy általában a kedvezőtlenebbik értékkel számolunk, óvatosságra törekszünk.

   Törlés
  2. Illetve, a "hitelállomány" nem megfelelő kifejezés volt részemről, átírom kötelezettségekre.

   Törlés
  3. ok, úgy más.

   De
   a szállítói finanszíroztatás kifejezetten kedvező lehet, mind likviditás, mind működő tőke igény, mind kamatráfordítás megtakarítás szempontjából, így tulajdonosi szempontból kimondottan kedvező, sőt bizonyos szintig elvárt!!

   Emiatt teljesen külön kezelném a hiteltől. (óvatosság ellenére)

   T.

   Törlés
 2. Még pár dolgot azért hozzátennék:

  A kiugró eredmény nem feltétlen lesz annyira kiugró azért, 2012-ben 1,35 mrd,most 2,69, jövőre a 2012-felett marad, 2 mrd esetén sem kell kiugrásról beszélni, viszont az eredményesség bizonyosan fennmarad. Más pályára állt a cég, mind termék összetétel, mind vevői portfolió területén. Plusz új megrendelések is vannak, így azért sejésünk lehet a 2014-ről, amit a menedzsment májusban meg fog erősíteni (vagy cáfolni).

  A következő válság kimondottan jót tesz a cégnek, egyrészt bizonyítottan válságálló, másrészt olyan háttér kiépítése folyik, ami válság esetén akvizicíókat és piacszerzést eredményezhet. (haj ha 2009-ben nem lett volna az 5 mrd-os hedge veszteség, lefelezödő bevétel ellenére tudott volna szárnyalni, vásárolni a piacon.)

  A telek mind értékalapú, mind hosszútávú befektetés esetében nem lehet közömbös. Tudom tartalék, csak megjegyeztem. 40 ha Győr belvárosi Mosoni Duna-parton elhelyezkedő ingatlanról van szó, melynek könyvszerinti értéke 338 millió Ft.

  T.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi az újabb kiegészítéseket, be fogom írni a bejegyzésbe, hogy ezeket a kommenteket is olvassák el.
   Igen, a "kiugró" eredményre én is azt írtam, hogy ez talán nem kiugró, hanem a növekedés egyik lépcsőfoka, és ez esetben a papír alulértékelt.
   A következő kérdésem természetesen ne vedd kötözködésnek, az óvatosság kérdezteti velem: Honnan tudhatjuk, hogy ha előfordult az általad is írt 2009-es ballépés, akkor ez nem fog megismétlődni a későbbiekben? Sajnos az ilyen esetek mindig benne lehetnek a pakliban.

   Törlés
  2. ez a "ballépés" a fedezési kényszer miatt következett be. 2007-2008-ban a turn around után a bevétel elkezdett emelkedni, azonban ennek az volt az ára, hogy a fedezeti hányad nem volt túl magas. (ez igaz volt persze előtte is)
   265 körüli euro-nál ezért kötögették a hedge ügyleteket, ezáltal biztosítva (fixálva) a megfelelő eredményt.
   2009-ig ez jól is működött, nyertek is rajta 4-5 mrd-ot pár év alatt.
   Aztán 2009-ben jött a nyek, euro elszállt, és sajnos itt vétett a pénzügy egy komoly hibát, nem zárta le azonnal, hanem kifutatták a pozit.

   Mindenesetre tanultak belőle és itt a válasz a kérdésedre: leszabályozták a megköthető hedge állomány mennyiségét, ezáltal sokkal kevesebb ilyet köthetnek, ami már nem veszélyezteti az alapműködést.
   Azóta nem is nagyon kötöttek, 300 felett nem is fognak. (a Ft gyengülés meg elég tartósnak látszik)

   És mint írtam megváltozott a helyzet (termék és piac), igazából nincs is rá szükség.
   T.

   Törlés
  3. "Aztán 2009-ben jött a nyek, euro elszállt, és sajnos itt vétett a pénzügy egy komoly hibát, nem zárta le azonnal, hanem kifutatták a pozit."
   Remélem, emiatt szétrúgtak pár segget a pénzügyön. :)

   Törlés