2014. február 25., kedd

TVK 2013q4

Ahogy a jelentés is írja, az iparági környezet sok szempontból támogatta a tvk jó eredményeit.
Összehasonlíthatatlanul jobb a 2012-esnél, elsősorban a hatékonyság növekedése miatt. Növekedett az értékesítés nettó árbevétele (48% származik külföldről, ez vélhetően emelkedni fog idővel) is, de a lényeg, hogy megnyugtatóan jó az üzemi eredmény és a nettó eredmény. Kicsit eresztett a 4. negyedévben, de ez nem baj. A kötelezettség mértéke kezelhető mértékű, kicsit csökkent.
2013 év végén a bv majdnem 5000 ft, az eps pedig 231 ft. Vagyis a pb mutató még 1 alatt van, a PE ráta pedig 17 körül áll. De az átlag PE a veszteséges korábbi évek miatt ennél rosszabb. Ha most sok körülmény segítette a tvk-t, akkor számíthatunk arra, hogy az eredmények esetleg nem lesznek ilyen jók idén. Ezt előre úgysem tudhatjuk, de mi szeretünk óvatosak lenni, és szeretjük a biztonságos vásárlásokat.
Vélemény az árról: kb. ugyanaz, mint a korábbi tvk-ról szóló bejegyzésben. A jelenlegi tvk készletet itt már nem bővíteném. De nem is adnám el ezen az áron, ha nagyjából tartani tudja ezt a szintet. Ha az eredmény (eps) 2014-ben és utána 200 ft fölött marad: TVK-t 4500 alatt nem adnék el, de valszeg ötezer fölött sem fogom, ha az eps még javulni fog, például a butadién üzem elindulásával. Ha a tvk tartósan beesik, akkor talán 3000 alatt még vennék a mostani készletem mellé. Ha az eredmény szemmel láthatóan romlik és újra jelenthet veszteséges évet: valszeg eladnék, talán még 3000 ft körül is. A veszteség sajnos nagy úr. Akárhogy is alakul, mindig az adott helyzetet kell értékelni egyedileg.

6 megjegyzés:

 1. Szia!
  Azért aQ4 egy "kicsit" mellbevágó volt.
  Jó, hogy az egész éves kép gyönyörű de a Q4 től messze nem ezt vártuk.
  Két remek negyedév után hirtelen egy nagy nulla?
  Hiába emelkedett a működési bevétel, a működési költségek drasztikusan nőttek. Első sorban az anyagköltség.
  Üdv:Pióca

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia, igen, előfordulhatnak gyengébb negyedévek. :) A danubiusnál például a következő negyedév is gyenge lesz a szezonális hatás miatt, de a nyári hónapok már izmosak lesznek.

   Törlés
  2. OK, de a Danubius azért más, ott elég nyilvánvaló a magyarázat, hogy a nyár viszi az évet. A TVK esetében én nem látom, hogy ez feltétlen így kellett, hogy legyen, vagy hogy a nyáron jobb lesz-e. philosopher

   Törlés
  3. Igaz. :) Meglátjuk, idén mit hoz nekünk a tvk :)

   Törlés
 2. Szia!
  Mit jelent a jelentésben, hogy a "Saját termelésű készletek állományváltozása"?
  Mikor jó? Ha pozitív vagy negatív ez az érték?
  Azért kérdezem, mert 2012 höz képest -4.699-ról + 4.199-ra változott. Ha jól nézem inkább az a jó, ha az értéke negatív mivel akkor a működési költséget csökkenti.
  Üdv:Pióca

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia, szerintem jól gondolod, ha az állomány növekszik, akkor ennek költsége is ennyivel nagyobb. Hosszútávon szerintem ez a tétel azért nem számít, mert ezekre a készletekre a működéshez szükség van, a beszerzést v. termelést úgyis az értékesítéshez v. felhasználáshoz hangolják. :)

   Törlés