2014. március 21., péntek

Elmű Émász 2013q4

Az Elmű és az Émász a hazai gazdaságpolitika egyik legnagyobb áldozata lett. Jelen pillanatban annyit tudunk, hogy a kormány Európa legolcsóbb áramát akarja biztosítani Magyarországon. Ezt csakis az adók emelésének rovására teheti, és az egyes adóterhek változtatásával tudja beállítani, hogy mely alanyok, csoportok legyenek ennek a nonszensz rendszernek a nyertesei és a vesztesei.

Tudjuk továbbá, hogy nem kívánnak minden céget államosítani, vagyis az állami szereplők mellett engednek működni piaci alapú társaságokat is. Ez akár jó hír is lehet, viszont most még semmit sem tudunk kezdeni ezzel az infóval.

Tudjuk azt is, hogy nemcsak a lakossági, hanem a vállalati szegmens energiaárait is mesterségesen le akarják szorítani. Ennek megint nincs túl sok értelme, hiszen a vállalatok az alacsonyabb energiaárakért cserébe magasabb adót fognak fizetni.

Megemlítendő, hogy az EU pont a fentiek ellenkezőjét szeretné elérni, vagyis a hatósági áras energiaszolgáltatás megszüntetését. Ez egy halvány reménysugár.

A fenti infók fényében Elmű-Émász részvény vásárlásának akkor lehet haszna, ha az állam megvásárolja e két társaságot, és a közkézre kötelező vételi ajánlatot tesz, ami minimum az egy részvényre jutó saját tőke értéke lesz. Ha nem tesz ajánlatot, akkor idővel a saját tőke egyre kisebb lesz a nyílt ellehetetlenítés miatt. Ez a bizonytalan helyzet a befektetésnek nem, csak a spekulációnak ad teret, márpedig mi spekulációval (szinte) nem foglalkozunk.

Mindezek miatt a ma megjelent éves jelentés értelmezése felesleges.

Említsük meg, hogy az Émász könyv szerinti értéke 24,841 Ft, a nyeresége 785 ft részvényenként. Az Elműé pedig 25,846 Ft és -873 Ft.

Előbbire 2,950 Ft, utóbbira 2,650 ft osztalék fizettetik ki. Nem várom, hogy erre osztalékrally indul, de akár ez is előfordulhat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése