2014. március 13., csütörtök

Fhb 2013q4

A jelentés sok meglepetéssel nem szolgált a q3-hoz képest. Növelte a részesedését a piacon, növekedett a nettó kamatmarzs, és a problémás hitelek aránya csökkent. Ezek fordulatra utaló jelek.
Sőt, azt is leírhatjuk, hogy a 4. negyedévben 344 millió ft nyereségre, különadók nélkül 1.2 mrd forint nyereségre tett szert. Egész évben a külön terhek nélkül 547 m ft veszteség lett volna az eredmény. Terhek viszont vannak, és ez 4.5 milliárd forintos éves veszteséget jelent.
 Az összes kamatbevétel romlott, de a nettó kamatbevétel picit javult. Az adózott eredmény (mrd huf) a következőképp alakult 2007. óta, és ebből mindenki vonja le amit jónak lát: 5.1, 6.6, 7.0, 11.1, -5.6, -4.4, -4.5. A saját tőke ugyanekkor: 32, 40, 47, 59, 53, 48, 44. A saját tőke értékébe az ifrs szabályai szerint bele kell számolni az alárendelt kölcsöntőkét. Biztonsági okokból azonban nem számoljuk bele, a fenti értékek ez alapján születtek. Egy részvényre az év végén 677 Ft saját tőke és -69 ft nyereség jut.
Árazás: 767 ft jelenleg a papír árfolyama. Megjegyzendő, hogy ez pár hónapja 330 körül volt, majd onnan húzott fel 1000 ft-ig, azóta szinte limittel hullott alá idáig. Ez valószínűleg azért alakult így, mert hírek röppentek fel a takszövök megvásárlásáról. Kb. most is igaz, hogy ha az otp-vel mérnénk össze, akkor nagyjából 450 ft lenne az árfolyam. 
A spekuláció és/vagy a bennfentes információk mozgattak ekkorát az árfolyamon. A bennfentesek esetleg tudhatnak arról, hogy az állam milyen üzleteket játszik át a "magyar tulajdonú bankba". Hogy ez igaz-e, majd idővel kiderül. Az biztos, hogy ha ez igaz is, akkor az nem a cég saját teljesítménye, hanem önkényes állami piactorzítás.
Egy szó mint száz: az eddigi teljesítmény alapján a papírt jelenleg drágának gondolom (szoktam mondani, hogy "de szerencsére a piacot nem érdekli az én véleményem").  Masszívan és erősen veszteséges cégbe valójában még a 350 ft környékén sem száll be az értékalapú befektető. Nem tartunk biztonságosnak olyan céget venni, ahol a mögöttes érték folyamatosan csökken. Jó ideig nem tervezek fhb-t venni, prémiumal forgó veszteséges cég helyett van itt bőven diszkontárú nyereséges vállalat. A nem biztonságos árfolyam nem jelenti azt, hogy nem mehet felfelé bármilyen magasságig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése