2014. március 7., péntek

OTP 2013 q4

Csak pár szóban írok erről is, a részleteket a jelentésben látjuk. A hitelportfólió alakulása vegyes, egyes helyeken javul, máshol romlik, Oroszország és Ukrajna lesz necces a politikai válság miatt, de ez benne van a pakliban. Az adózott eredményt az egyedi tételek csökkentették, egyébként az össz. bevétel, a nettó kamatbevétel és a működési eredmény nagyjából hasonló az előző évihez. Egy részvényre 5464 ft saját tőke és 240 ft nyereség jut a tavalyi 563-hoz képest.
A pénzintézetek hagyományosan tőkeáttét mellett működnek (itt 6-7x), ezért az eredménye gyakran lehet kiugróan jó és kiugróan rossz is (az fhb vagyonának harmada is ezért tűnt el). Ha eszkalálódik az ukrán válság, akkor az otp nem fogja magát jól érezni. Ha viszont nemzetközi fronton megnyugvás jön, és esetleg a hazai politika is abbahagyja a társadalom uszítását a nyugat, az EU, a bankok, a közműcégek és a nagyvállalatok ellen, akkor ez az eredményekre is jó hatással lesz. Várhatóan 147 ft körül fizetnek osztalékot..
Árazás: 3900 ft. Pe 16, pb 0.72.
A jelen helyzetben ez korrekt ár (de mi nem korrekt áron, hanem elsősorban olcsóbban veszünk). Ha még nem volna otp-m, csak minimális mennyiséget vennék, mert pánik és romló eredmények hatására ez aztán bármeddig eshet (feleződhet akár), és ott mégiscsak jobb áron lehet hozzájutni. 4270-ről van most, volt otp-m 3000, 3500-as szintekről is, melyet 4500 ft környékén szórtam ki, mert csökkenteni kívántam a kitettséget. Jelen pillanatból nézve ez nem volt ésszerűtlen cselekedet, talán hamarosan újra vehetek ezen a szinten.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése