2014. március 7., péntek

Richter 2013 q4 + profit warning

Richterről elmulasztottam írni, ezt most röviden megteszem, mert érdekes lett a helyzet az ukrán válság miatt.
A bét egyik legkitűnőbb cégéről beszélünk. 2005-ig visszamenőleg nyeresége 33 és 65 mrd forint között mozgott, legutóbb 44 mrd lett, ami az elemzői várakozásokhoz képest gyengébb. Kötelezettségei elhanyagolhatóan alacsonyak, ezt szeretjük, ilyet szeretnénk látni a többi érett cégnél is. Fizet jelképes mértékű osztalékot. Export aránya 90%, bőven ellátva keleti piaccal, amire most kicsit rá is fázhat. Kutatásra és fejlesztésre a bevétel több mint 10%-a megy el, amivel egyetértünk.

Jó cégként pb aránya általában 1.5 és akár 2.0 fölött is volt az elmúlt években, ez zuhant most 1.23-ra, és pe rátája egy normális 15-ös értéket mutat.

Az ára tehát nemrég 4800 ft volt, ez esett 3600-ra, bizony ez történik, amikor egy cég nem szállítja a várakozásnak megfelelő eredményt, majd utána profit warningot jelent be az ukrán helyzet miatt. Miközben 4000 ft fölött bántam, hogy korábbi Richtereimből (átsúlyozás miatt) kiszálltam, 4000 fölött mégsem akartam venni, inkább megvártam volna a következő válságot a vétellel. Az elképzelésem az volt, hogy 3400-3500 ft-tól lefelé kezdem vásárolni egészen 2000-ig betervezve. Most is ez a tervem, azzal a különbséggel, hogy a vásárlásra szánt keret 1/10-dét (ami a portfólió 0.5%-a) 3670 ft-on elhasználtam, és emiatt a 3500 helyett inkább 3300 körül lesz a következő lépcső, ha egyáltalán lemegy addig.

2 megjegyzés:

 1. Nem bírtál ráülni a kezedre, de megértelek. Viszont azért ha a Ft/Rubel árfolyamtól félünk ennyire, az nincs kőbe vésve, hogy itt marad, könnyen fordulhat és akkor mégsem lesz feltétlen olyan rossz a 2014-es eredmény.
  Meg most azt veszem észre, hogy mind a 4 blue kezd elég jó árfolyamra leereszkedni (MOL és Teló már egy ideje ott van). Szóval innen azért bármelyik elindulhat felfelé, hacsak nem kap a nyakába még egy különadót, vagy valami effélét. Sajnos Ricsibe és MOL-ba a kelleténél korábban szálltam be, de nem látom reménytelennek a helyzetet. philosopher

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Bizony, esünk szépen...ki tudja meddig. :)

   Törlés