2014. április 9., szerda

Forrás OE 2013q4

Számviteli szempontból a Forrás Nyrt. jó cég. Adósságállománya kellemes (az összes kötelezettsége a saját tőkéjéhez képest kb. egyharmad mértékű), 2009-et leszámítva stabilan nyereséges. 
Sajnos nem túl buzgó a jelentések közzétételében, IFRS konszolidált beszámolót csak évente tesz közzé, de nekünk ez is elég. Jelenleg csak a közgyűlési előterjesztésből tudok 2013-ra vonatkozó adatokat vizsgálni. 
Eszerint az egy részvényre jutó saját tőke (melyet a teljes 9 millió db részvényre számítunk ofkorsz), 3616 Ft, az egy részvényre jutó nyereség pedig 70 Ft. Az elmúlt 9 év átlagos éves nyeresége viszont részvényenként 289 forint!
Graham formula:
Az elmúlt években elképesztően alacsony 2-5 körüli PE-n, illetve a szintén elképesztő 0.2-0.4-es PB-n forgott. Ez a két szám együtt (PE*PB) együtt 2.9-es Graham számot ad nekünk, ami sikít azért, hogy zsákoljuk a papírt. Javaslom, ne engedjük át magunkat az eufóriának.

A fentiek ellenére feltűnően alulárazott a részvény. Miért? Lehetséges válaszok:
1. Az Arago Nyrt. 85%-os befolyása.
2. Stabilan 50 Ft az osztalék, de lenne fedezet akár évi 200 Ft osztalékra is. Sajnos 50 Ft-nál többre a következő években sem lehet számítani. A jelenlegi 860 Ft, és a korábbi 600 Ft körüli árfolyam elég határozottan az osztalékot árazza.
3. Általános érdektelenség.

A fenti tények óvatosságra intenek, de ilyen extrém szinteken gond nélkül kitömném a portfólióm 5%-át ezzel a részvénnyel, ha eddig nem tettem volna meg.

Sosem jósolgatunk, de nem csodálkoznék, ha pár éven belül 1500 ft is lenne az ára. Persze ugyanígy előfordulhat 0 Ft-os árfolyam is.
--------------------------------------------
Ui: A Forrás T-vel szemben a Forrás OE-nek annyi előnye van, hogy évente fizet 50 Ft osztalékot. Ezért ha úgy éreznénk, hogy beragadunk vele alacsonyabb árfolyamon, évente versenyképes osztalékhozamot tudhatunk magunkénak, ez folyamatosan csökkenti a befektetés költségét és pénzáramot nyújt.

3 megjegyzés: