2014. május 9., péntek

Enefi 2014q1

A növekedési cégekkel két fő dolog történhet. Jó esetben növekedés idővel lelassul, és a társaság éretté válik (MOL). Rosszabb esetben a növekedés valami miatt megakadhat, és a feszült pénzügyi helyzetben ráborul a nagy adóssághegy. Ez történt az Enefivel (alias E-star, alias RFV). 

Mit tudunk most?

A jelentés szövege szerint a helyzet nagyjából rendeződött. Józan ész szerint legalább 3 dolog kell: valamilyen világos üzletszerű tevékenység (tehát nem tervek), aztán az ebből származó nyereség, illetve kezelhető mértékű kötelezettségállomány. 
Saját tőke: 5.02 (mrd forint)
Kötelezettségek: 6.9. Ebből rövid: 2.9
Befektetett eszköz: 9.2 (ebből immateriális 1.6)
Forgóeszköz: 3.4

Az Enefi esetében az első negyedév azért beszédes, mert a vezetőség becslése szerint az éves eredmény kb. 70%-át az első negyedév adja. Biztonsági okokból úgy veszem, hogy a maradék 3 negyedév együtt nem 30, hanem 0%-ot nyújt. 
Árbevétel: 1.68
Bruttó eredmény: 0.83
Adózott eredmény: 0.421

BVPS: 217 Ft (goodwill és imma nélkül 145 Ft)
EPS: 18 Ft
Egységnyi üzletrész ára: 135 Ft
PB: 0.62, PE: 7.4, Graham szám: 4.6

A kockázatokat 15 oldalon keresztül írják le az egyik tájékoztatóban. El kell olvasni. Megemlítendő, hogy a társaságnak köze van a közműszolgáltatáshoz, ez még külön kikezdheti a helyzetét.

Saját vélemény:
Szerintem a kockázatok elég szépen beépültek az árfolyamba, ám ez a vállalat nem abba a kategóriába tartozik, amit kifejezetten keresünk... 2%-nál többet aligha költenék rá, de elég lesz 1% is.

4 megjegyzés:

  1. A BVPS vagy az EPS alapján meg lehet kockáztatni, de amilyen előélete van a cégnek, én még 1%-ot sem tennék bele...

    VálaszTörlés
  2. Szerintem foglalkozzunk külföldi részvényekkel is.

    VálaszTörlés
  3. aki csak teheti, inkább kerülje el a céget, én is jobban tettem volna, ha 1 Ft nem rakok bele.

    VálaszTörlés