2014. május 19., hétfő

Pannergy, Enefi duplázás?

A blogon valószínűleg még százszor le fogom írni, hogy amit itt olvasol, az kizárólag magánvélemény, ezért az itt található információkra semmit ne építs. Kezeld közömbös olvasmányként.
A Pannergy és az Enefi jelenlegi státusza kísértetiesen emlékeztet engem a Tvk 1910 Ft-os és a Danubius 3000 Ft-os helyzetére. Mi a közös négyükben (vagyis az első kettő jelenlegi, az utóbbi kettő múltbéli állapotára nézve)? (a) Több évig veszteségesek voltak. (b) Az árfolyam mélyen a könyv szerinti érték alatt van. (c) Kezdenek megmutatkozni az első halovány eredmények a gyorsjelentésben (d) Egyiknél sem tudtam előre, mi lesz. (e) Utóbbi kettőnél az eredményeket a következő negyedévek is megerősítették, és ezért árfolyamuk duplázódott. (f) Mindegyikből akkor vásároltam, amikor a c. pont szerinti enyhe jelek kezdtek megmutatkozni. A társaság javuló minőséget mutatott és olcsó is volt, ez a mi stratégiánkban vételt jelent.
Nem tudom, éves szinten mikor fognak nyereséget produkálni, de úgy becsülném, hogy a P talán jövőre, az E talán idén már fel tud mutatni jelképes mértékű profitot. Ha megtörténik, úgy gondolom, 3 éven belül az eredményeknek látszódniuk kell majd az árfolyamban is. Árfolyamok jelenleg: P: 319 Ft. E: 135 Ft.
Egy kontra eset: Az FHB 2012 q1 és q2 jelentésében pozitív eredményről számolt be, így abból is részt vásároltam 488 Ft-os árfolyamon. A veszteségek azonban folytatódtak, emiatt 300 Ft környékére esett az ár, és ez bizony elég sokaknál okozott erős herepállást, alvászavarokat. Nekem nem volt túl nagy a részesedésem (emlékezzünk az alapelvekre), ezért nálam csak alig észlelhető diszkomfort érzés jelentkezett. A sors fintora, hogy az FHB is eredményes lett 2 évvel később (azaz most), és az árfolyama ennek is duplázódott.

2016. március 2.: Az Enefi árfolyama a mai napon elérte a 250 Ft-ot. Ez 85% emelkedés. A Pannergy az elmúlt évben maximum 402 Ft-ért cserélt gazdát, ami csak 26% emelkedést jelent. Már egyik céget sem követem, de jól esik, ha a piac többé-kevésbé visszaigazolja a feltételezésem.

9 megjegyzés:

 1. Mindkét cég veszteséges, növekedési vállalat, nem elhanyagolható eladósodottsággal, ráadásúl az elmúlt években értékelhetetlen teljesítménnyel.... Ennek ellenére duplázódhatnak, de ez már spekuláció, semmi köze Grahamhoz.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A kötelezettség már nagyjából kezelhető, az eredmények pedig javulnak. Ennek bizony már van köze hozzá.

   Törlés
 2. 3 hónapja még eléggé temetted a pannyt ugyanezen a blogon (02.15)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. 3 hónapja még eléggé nem láttam az első negyedéves gyorsjelentést. :)
   Markáns különbség van a két jelentés között.
   Egyébként most is azt írtam, hogy: "3 éven belül"

   Törlés
 3. Én az Enefi-vel nagyon befürödtem, és még fürdök most is:), kb. 6%-al szerepel a tőkémben, ami nagyon nagyon sok. Én tuti nem veszek belőle többet, inkább csak imádkozok, hogy egyszer az életben lesz még 368 Ft, ahol 0-ra jövök ki.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Lehet, hogy én is szívni fogok vele, persze én 6%-ot nem fogok venni belőle.

   Törlés
  2. A blogodról hiányolon a nyomda és a tvk Q1-ének elemzését!!!
   Inkább arról írogatnál, mint ezekkel a sz@rokkal vesződnél!
   Én már annakidején, mikor az e-star felszálló ágban volt (4-5000 Ft körül) megírtam, hogy egy nagy lufi az egész.
   Romániában vásárolja be magát távfűtő cégekbe, ahol a lakosság jelentős része már levált a ezekről a rendszerekről, sőtt az egyedi fűtésre való átállás folyamatos, akkor mit akarnak ezek ott keresni?
   Üdv:Pióca

   Törlés
  3. Nem ismerem a román távhő piacot, ezért arra kell hagyatkoznom, ami a jelentésekben van. :)

   Törlés
 4. Szerintem meg annyira magas szinten vannak a piacok, hogy az értékalapú befektető is kénytelen a kukában keresgélni...

  VálaszTörlés