2014. május 8., csütörtök

TVK, Mol, Mtelekom 2014q1

TVK:
BVPS: 5105 Ft, EPS:138 Ft. Ez baromi erős. A tavalyi egész éves eredménynek már több mint a fele megvan. Azért fizetnek ki 255 Ft osztalékot, mert van miből. Ha az eredményt így képes tartani, akkor a mostani részvényárfolyam a múlté lesz. De - mint tudjuk - ezt sosem lehet tudni előre. Valószínűleg lesznek ennél sokkal gyengébb negyedévek, tehát nem szállunk el. 
Ha tippelnem kellene, az árfolyam emelkedni fog erre a jelentésre a mostani 3,988-ról.

MOL:
Ez már sokkal rosszabb. Rájár a rúd a cégre, de lehet, hogy pont ez az időszak a legjobb a hosszútávú vásárlóknak (de ne feledjük, hogy a nyugati indexek csúcsaikon vannak). Ha 1) működni kezdenek az új befektetések (Északi Tenger, AGIP), 2) rendeződik az INA ügy, 3) javul az iparági környezet, 4) épp nincs válság, akkor a 12xxx-es árfolyamok halvány emlékek lesznek (majd egyszer). Ha jól látom, akkor a kötelezettségek szintje több éves mélyponton van, ennek határozottan örülök. 
Egy részvényre tétel nélkül 69 Ft, tételekkel 209 Ft nyereség jut. Ugyanez két éve ilyenkor 709 Ft volt. Az árfolyamban jöhetnek új mélypontok.
Amilyen jó most a TVK környezete, olyan rossz most a MOL-nak, ez nemrég még fordítva volt. Egyébként a hosszútávú vásárlók az ilyen hullámzásokat úgy használják ki, hogy jelen pillanatban nem TVK-t vesznek (hisz az már duplázódott!), hanem MOL-t. A TVK-t már megvettük a tavalyi nyereségbe forduláskor.

Mtel:
Az eredmény a hatékonyság javulása miatt emelkedett, részvényenként 4.62 Ft, az átfogó eredmény 8.87 Ft. Egy részvényre 429 Ft saját tőke jut. A kötelezettségek mértéke nem változott, ezen nem ártana majd javítani.

2 megjegyzés:

  1. A TVK esetében erről a vegyipari ciklusról már lemaradtunk szerintem, ráadásul osztalékot sem tuti hogy fizet a jövőben. A Mol és Mtel jó vétel lehet, én is nézegetem.
    Amúgy nagy gratula és köszönet a blogért.

    VálaszTörlés