2014. május 21., szerda

Zwack osztalék: 2,500 Ft

A Zwack árfolyama az előző napi 12,850 forintról 15,150 forintra ugrott a hírre, hogy részvényenként 2,500 forintot javasolnak kifizetni osztalékként. Járjuk körül egy kicsit a vállalatot, a hírt és az árfolyamreakciót is egy értékalapú befektető szemszögéből:

A Zwack 13.1 milliárd forintnyi eszközzel rendelkezik, ebből 6 milliárd forint a pénzeszköz. A forrásoldal pedig 10.2 mrd ft saját tőkére, és 2.9 mrd forint kötelezettségállományra bomlik. A 6 milliárd forintnyi pénzeszközből a tulajok tehát visszakapnak most 5 milliárdot. A kifizetés után a vállalat egy részvényére jut majd körülbelül 2,600 Ft saját tőke. Az EPS egyébként visszafelé haladva 747, 722, 848 Ft.

Miért ül a cég évekig ekkora készpénzhalmon? Nem fektette be, nem vett új gyárat. Beruházásra csak 360 millió forint ment el. A kamatbevétel 160 millió forint volt 12 hónapra, ami kb. 2.5% hozam lenne ezekre a pénzeszközökre vetítve. Az osztalékkifizetéseket alapesetben szeretjük De ennyi lóvét évekig tartogatni "betétben" akkora ésszerűtlenség, hogy ennél még az is jobb, ha kövér prémiummal akvirál egy vállalatot. Ha ezt megtette volna az elmúlt x évben, hatását már határozottan látnánk az eredménysorokon.

Aki az osztalékhír előtt vett részvényt, 12850 Ft-ot adott 5101 Ft saját tőkéért és 747 Ft nyereségért.
Aki az osztalékhír után vesz részvényt, 12650 Ft-ot ad 2600 Ft saját tőkéért és 747 Ft nyereségért (az osztalékot le kell vonni a cégvagyonból és az árfolyamból is). 

Vonjuk le a következtetéseket:
A vállalat rosszul bánik az eszközeivel, a bruttó cégvagyon felét "bankbetétben" tartja 2.5% hozammal.
A piac viszonylag kedvezőtlen p/e és még kedvezőtlenebb p/b aránnyal értékeli a társaságot, ez tovább romlott az osztalékhírre.
Aki az osztalékhír előtt már birtokolt, és az osztalékhír után adott el, ajándékba kapott 2300 Ft-ot.
Aki az osztalékhír után vett, ajándékba adott az eladójának 2300 Ft-ot az általa birtokolt cégvagyonból.
Még ha az osztalékhír előtti árfolyammal is számolunk, értékalapú befektető 17-es P/E-ért biztosan nem fog 2.5-szörös árat fizetni a nettó vagyonért.
A jövedelmezőség esetleges romlása miatt (például 500 ft eps-nél) simán lemehet az árfolyam 7-8000 forintra is (de azért a Zwack jól szokta magát tartani). A profitra persze nem adunk csak úgy pesszimista jóslatot, de vegyük figyelembe, hogy az elmúlt 12 hónap eredménye alig több, mint fele a 2008-as (válságbeli) év eredményének.

9 megjegyzés:

 1. Jó, hogy felhoztad a témát. Javasolni akartam.
  A múltkor a nyomda esetét vitattuk a p/b mutató miatt.
  Miért baj ha magas a p/b érték???
  A zwack példája is bizonyítja, hogy a cég a saját tőkéjéhez képest magas jövedelmet tud termelni. Ezt tükrözi a magas p/b mutató.
  Az utóbbi években az árfolyamhoz képest 6-7% osztalékot fizetett ki minden évben és mellette majdnem ugyanennyit be spájzolt, amit most kifizet.
  2009-ben is volt hasonló jellegű kifizetés. Akkor 1400 Ft rendkívüli osztalékot fizettek.
  Én a zwackot inkább osztalékalapon áraznám.
  Mint korábban már írtam, a saját tőke érték egy esetleges kivásárlás alkalmával fontos mutató.

  Üdv:Pióca.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Mert nem csak a jövedelem, hanem annak a cégvagyonnak a mennyisége és minősége is fontos, amire a részvényeddel jogosulttá válsz.
   Tegyük fel, hogy két kocsma megvásárlása közül választhatsz, mindkettőt ugyanazon az áron kapnád meg, és mindkettő ugyanannyi jövedelmet hoz. Ám az egyik kocsma tulajdonolja a helyiséget, amiben van, a másik pedig csak bérli. Melyiket vennéd meg?

   Törlés
 2. Jó ebben igazad van de azért nem ilyen egyszerű a dolog.
  Szerintem a zwacknál sokat ér a márkanév (nevek) és a titkos receptek. ezek viszont nem forintosíthatók a könyvekben.
  Én a mai nap eldöntöttem, hogy ha lemegy ez a mizéria és az árfolyam visszatér a korábbi szintekre, továbbá ha hozza a szokásos eredményeket, akkor bevásárolom magam a cégbe.
  Ha jól látom akkor olyan taktikát választott a zwack, hogy nem fizet magas osztalékot, inkább félreteszi a maradék jövedelmét és amikor már nagyon sok van a zsákban, akkor kicsengeti a részvényeseknek.
  Üdv: Pióca

  ui: megvannak még a richterjeid? Azok amiket ultra rövid távra vettél.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A márkanév és a titkos receptek az immateriális javak. :) A zwack magas osztalékot fizet a jövedelemhez képest.
   Remélem, nem bánod meg a döntésed. Majd számolj be róla. :)

   Törlés
  2. A richterek megvannak még...lehet, hogy eladom majd...de lehet, hogy nem :)

   Törlés
 3. Ez a zwack vétel nem mostanában lesz.
  1-3 év.
  pióca

  VálaszTörlés
 4. Sokan elfelejtik, hogy a Zwacknak már nem nagyon marad miből osztogatnia extra osztalékokat. Ezeket a pénzeket a válság előtti időkben kereste. Nyugodtan fel lehet készülni a 700-900 Ft közötti osztalék értékekre. Ha ehhez még hozzá vesszük, hogy a kamatkörnyezet is romolhat hosszútávon, akkor nem nehéz vízionálni egy 4 számjegyű rv. árfolyamot.
  Nem szabad beleszerelmesedni egy részvénybe, mert azt a pénztárcánk bánhatja. A Zwack jó és stabil cég, de most irreálisan drágán adják!
  2009-ben fizetett extra osztalékot legutóbb és mi lett az árfolyammal? Sokan azt hitték, hogy mostmár mindig annyit fog fizetni, ezért az alapján kezdték beárazni. Felment 12000-ről 18000 fölé, majd 2010-ben újra csak 1000Ft-ot fizetett és jött a kijózanodás: visszament a 12000-es szintre.
  Előbb-utóbb a piac be fogja árazni a valós értéket. Ha lehetne shortolni...

  Buli

  VálaszTörlés
 5. Sziasztok!

  Most szálltam ki 17 900 Ft-on.
  Segítsetek.
  A 2014 évi jegyzett tőkéje 2mrd Ft.
  Saját tőkéje 6,916 mrd Ft
  Összes eszköz: 9, 677 mrd Ft

  Van 2 000 000 db részvény.
  Így 4838 Ft saját tőke jut egy részvényre
  A résazvény ára 17 900 Ft ez 3,6 X felár?
  Jól számolok?
  1200 Ft osztalék volt tavaly, 17 900 Ft ár esetén 14,9 P/E
  Vagy 6,7% osztalék.

  Kérdésem, hogy jól számolok-e, s hol érdemes akkor venni belőle.

  Zsolt

  VálaszTörlés