2014. június 1., vasárnap

Magyar Részvények: 2014q1

Ebben a postban - hasonlóan a [februári bejegyzéshez] - rövid mustrát tartok a hazai tőzsdei cégek között. Számviteli adatokra és jelentésekre épített magánvéleményt olvasol jelenleg, ez tartalmazhat hibát, tévedést, hiányozhat belőle aktuális információ. Az adott vállalatokról korábban már sok mindent leírtam, ezt a jobb oldalt látható címkékre kattintva olvashatod el. Bármelyik részvény árfolyama jelentősen eshet vagy emelkedhet függetlenül attól, hogy nagy valószínűséggel mi várható tőle.

Jóllehet a stratégiánk arra épül, hogy jó cégeket vegyünk olcsón, bizonyos mértékig az indexek állapotát figyelembe kell vennünk. A Dow 16700, az S&P 1920, a DAX 9940 ponton áll épp. A 3 hónappal ezelőtti állapotokhoz képest ezek magasabb értékek. Nincs ember, aki előre tudja, hogy a következő válság 3 hónap vagy 3 év múlva következik be. Emiatt azt sem tudjuk, hogy a Dow index tetőpontja az említett 16700 körüli állapot lesz, vagy még emelkedik 5000 pontot a következő 2 évben. A gazdaságtörténet sok eszement  tőkepiaci mániát számon tart, tehát bármi megtörténhet.
Ha részvénykitettségünket 25%-ra csökkentjük, előfordulhat, hogy a fenti esetleges eufóriából kimaradunk, és a piac szépen elmegy mellettünk. Az is lehetséges, hogy nagy részvénykitettségnél portfóliónk értékét megtépázza egy gyorsan bekövetkező 30-40%-os esés, amit az alacsony kötvényarány miatt nem tudunk kellően kihasználni részvényvásárlása. Kiegyensúlyozott megoldás a Graham által 60 éve is javasolt 50% körüli részvényarány, melyben a leginkább alulértékelt cégek maradnak meg.
Az értékalapú stratégia 3 féle részvénytársaságot kerül: 1. junk 2. veszteséges 3. növekedési (ez utóbbiból nyilván lehet vásárolni, ha a befektetés mértéke a kockázatnak megfelelően kicsi, és az ár is megfelelő)

Állami Nyomda: 3 hónapja is ugyanígy 720 forint volt az árfolyama, ám azóta kaptunk rá 57 Ft osztalékot. A vállalat eredményei javulnak, de ezt a piac is értékeli. Tartanám.

Appeninn: figyelmetlenségem folytán a goodwill tétellel nem számoltam korábban, úgyhogy most már csak 160 Ft alatt venném, viszont elképzelhető, hogy addig nem eresztik le az árfolyamát. A cég ugyanis szeret részvénnyel fizetni az akvirált elemekért.

Btel: növekedési cég. Nem vennék. (Update: 780 Ft körül minipakkot vásároltam. Indok: A kockázat mértékének megfelelően kicsi a befektetés mértéke + kezd megfelelő árazású lenni. További esésnél további apró csomagok vásárlása várható részemről, de csak akkor, ha a leendő negyedéves jelentések is támogatják a szándékot.)

Cig: kezdi összeszedni magát, de még veszteséges. A 200 Ft részvényár a nettó vagyont tekintve irreálisan magas, úgyhogy valószínűleg a leendő nyereséget árazzák vele. Kerülném.

Fhb: határozott nyereséget mutatott fel az első negyedévben, 3 kínkeserves veszteséges évet hagyott maga mögött. Valószínűleg PE alapon árazzák, illetve a takszövös sztori is fűti. Árazást tekintve az otp jobb, kerülném.

Mol: eredménysorokon mostanság elég gyenge, az ina botrány nem tesz neki jót, az új befektetései pedig még nem láthatóak. Pár száz forintnyi esésenként veszegetem, mert valószínűnek tartom, hogy visszatér a régi formája.

Mtelekom: nyereséges vállalkozás, mely eszközértéke alatt vásárolható. Venném.

Otp: 4853 Ft + 147 Ft osztalékot kaptunk rá, ez pont 5,000 Ft. Én itt nem vennék, hiszen pár hete mindenki megtehette 4000 Ft alatt.

Pannergy: 2 éven belül vélhetően nyereséges lesz. Ha ez így lesz, akkor a mostani áron megérné megvenni.

Rába: a kérdés itt is az, hogy milyen eredményeket hoz. Ha képes lesz évente 150-200 Ft fölötti eps-re, akkor a mostani vétel jó, de ha az első negyedév vesztesége valamiféle beharangozó a jövőt illetően, akkor gáz van, és az 1400 Ft-on eladóknak lesz igaza. Tartom a sajátjaim.

Richter: véleményem annyiban változott, hogy már 4,000 Ft alatt veszegetem, egyrészt volt benne az elmúlt hónapokban 1-2 jó köröm, másrészt pedig a 3 év átlagnyereségével számoló Graham formula is lehetővé teszi a vételt.

Altera: mind működését, mind részvényei fajtáját (törzs, szavazatelsőbbségi, osztalékelsőbbségi) tekintve erősen hasonlít a Plotinusra, azzal a különbséggel, hogy ez a cég az elmúlt 2 évben még nem hozta azt az eredményt, amit várnánk tőle. 2 év ugyanakkor semmi, 10 év teljesítményét kell majd értékelni. Nem kizárt, hogy idővel vegyek belőle (de még messze vagyok ettől), de ott motoszkál a fejemben az is, hogy inkább alapítani kellene egy társaságot.

Bif: illikvid + veszteséges.

Danubius: az első negyedév alapján az eredményessége tovább javul, könnyen lehet idén rekord eredmény is. Ezen a szinten (5700 Ft) már nem vennék, és az utóbbi hetekben eladtam az összes papírom belőle. Az indokom az volt, hogy más, mérlegelésem szerint jóval nagyobb potenciállal rendelkező részvényekbe szálltam be helyette.

Ehep: ha valaha megjelenik könyv "A BÉT rejtélyei" címmel, akkor az Ehep egészen biztosan benne lesz. Ha elolvassuk a jelentést, annyit tudunk meg, hogy veszteségesen kezel egy kb. 500 millió Ft értékű portfóliót, aminek nagy része állampapír. Ennek túl sok értelmét nem látom. Ha rendelkezne 80% közkézzel, akkor nyugdíjas éveimben azzal szórakoznék, hogy ehhez hasonló cégekben irányító részesedést vásároljak össze, és a cégvagyont értelmes befektetésekre fordítsam.

Elmű/émász: rejtélyes csoda folytán az első negyedévben mindkét társaság nyereséget produkált. Nagyon kockázatosnak gondolom tartani a papírjaikat a tervezett rezsicsökkentések miatt, de a lehetséges huszonvalahány ezer forintos kivezetési ár csábító lehet. Fogalmam sincs, mi lesz. Nem érezném magam biztonságban, ha komoly tőkével ülnék benne.

Enefi: lásd az előző bejegyzéseket a vállalatról. Nem tudom, nyereséges marad-e, de ha igen, akkor inkább felfelé mutat az árfolyam útja.

Estmedia: mindenképpen kerülöm, csak érdekességképp említem meg. Nem vagyok mazochista, de néha bele szoktam olvasni az egyik fórum "Estmedia" topicjába. Megkeseredett, negatív, egymást bántó emberek gyűtjőhelye. A céget nem követem, az imént meg akartam nyitni a negyedéves jelentést, de a pdf-et sem tudja rendesen megjeleníteni. A kapitalizáció 166 millió ft, és ha a cégvagyon tényleg 900 millió ft körül van (amit erőst kétlek), akkor talán az ehep-ben leírt folyamatnak lehetne valami értelme...kihajítani az értéktelent, és menteni ami menthető.

Forrás OE: a véleményem nem változott, venném.

Freesoft: nem követem

Gspark: ha a könyv szerinti értéket vizsgálom, akkor túlértékelt, ha a "valós ingatlanértéket" nézem, akkor alulértékelt. 1470 Ft-ért nem vennék, pedig a valós ingatlanértéket nézve nem volna hülyeség.

Masterplast: továbbra is veszteséges, és nem is igazán olcsó. Nem vásárolnám.

Nordtel: romlik az eredménye, és nem olcsó. Nem vennék.

Opimus: egy darabot sem vennék belőle (28 Ft), de nemrég kíváncsiságból megnéztem, mi lett a régi "jó" Phijakszijával. A jelentésből úgy tűnik, próbál mindenféle társaságot összevásárolni, aztán ebből alkotni valamilyen tulajdonosi nyereséget. A helyzet az, hogy ez tavaly még sikerült is. Az adósságállomány is kezelhető. Még az árfolyam sem drága. Viszont az idei első negyedév már kevésbé meggyőző.

Plotinus: csökkent a nettó eszközérték májusban. Ha ennek következtében esik az árfolyam, mondjuk 2600-ig, vennék még.

Pvalto: nem követem.

Synergon: az eredménysorokon az detektálható, hogy az első negyedév rosszabb lett, mint a 2013q1. Még mindig nem látok ebben olyan változást, ami vételt indokolna. A saját tőke és az összes kötelezettség aránya számomra rémisztő.

Tvk: lásd az erről szóló bejegyzést. Szerintem ezen az áron akkor lesz érdemes venni, ha az eps 300-400 forint fölé kerül. Az első negyedév biztató, de senki nem ígéri azt, hogy ez így is marad. Tartom ami van.

Zwack: hiába jó a cég, ha drágán adják. Ha lett volna Zwackom, az osztalékhír után egészen biztosan kiszórtam volna.

Ha bármivel kiegészítenéd, helyesbítenéd a fentieket, ne habozz kommentálni.

A folytatása következik: 2014. szeptemberében.

18 megjegyzés:

 1. Jó kis írás köszi érte. Az Appenninnél milyen goodwillt találtál?

  Az EHEP tényleg érdekes lehet (eddig nem is néztem rá). Lehet, hogy az 500 mFt kamatából pár embert fizetnek, és azért van veszteség? Bár ha állampapírban van a portfólió többsége, akkor azok az alkalmazottak nincsenek igazán leterhelve.

  A Zwackot sajnálom, hogy csak minipakkal szálltam be, és azt is pár száz Ft emelkedés után eladtam, nem vártam meg az osztihírt. Hihetetlen volt számomra ez a nagy emelkedés, de valószínűleg úgy gondolkodnak egyesek, hogy P/E alapon az oszti után is jó lesz 12000 körül.

  Estmediának szép negatív a saját tőkéje, én úgy láttam. Talán még egy részvénykibocsátás kihúzhatja őket a sz@rból, de több évi masszív veszteség és hitegetés után már nem hiszem, hogy sokáig húzzák. Oda már nem hiszem, hogy bárki is befektetne.

  Tetszett a kitekintés a kisebb részvényekre, még a Biomedicalt és a TWDInvestet hiányoltam. Elképesztő, milyen közleményeket képeset összerakni, ajánlom nézz bele egy-két korábbiba. De ez elmúlt évek árbevétele is élményszámba tud menni.

  philosopher

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A mérlegben a befektetett eszközök között van a goodwill sor, amit a forrás oldalon valahogy "meg kell mutatni". Ezt úgy teszem, hogy a saját tőkéből vonom ki a goodwill mértékét.

   A biomedet és a twd-t már nem mertem leírni, féltem, hogy az estmédiával elvettem az olvasók türelmét. :)

   Törlés
 2. Gondolom Tibi csak a Prémium és a Standard kategória részvényeivel foglalkozik, a T kategóriával nem, megjegyzem én nem is igazán értem a T kategóriában lévőket, nyilvános részvénykibocsátás nélkül egyszerűen csak bekerülnek, likviditás nagyjából 0 bennük, az egész T kategória csak egy kamu, én biztos nem raknék egy Ft-ot se ezekbe. Valamelyik részvényben 2010-ben vagy 2012-ben volt utolsó kötés, nevetséges, bár sokaknak inkább lehet, hogy szomorú. Persze ez csak az én véleményem.

  VálaszTörlés
 3. A Graphisofttal kapcsolatban van egy olyan érzésem/gondolatom, hogy idéntől az IBS iskolán keresztül kb 1000 diákot várnak. Ők feltehetőleg jó anyagi körülmények közt élő diákok. Vagy a családon keresztül, vagy akár önmaguktól. Vállalkozók, befektetők akár. 1000 ilyen ember fogja megismerni a Parkot, akár ez az 1000 ember mesélhet róla az ismerőseinek, akár ez az 1000 ember ha megkedveli a környezetet, a jövőben kedvet kaphat itt irodát is bérelni. Valahogy van bennem egy ilyesmi érzés ezügyben, az IBS bővítés kapcsán....

  Tibor, szerinted?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia, ez is előfordulhat. Vagy esetleg ez az 1000 ember elgondolkodik Gspark részvény vásárlásán. :)

   Törlés
  2. ....nagyon remélem hogy bölcs "háziúrként", az öreg Bojár Rabbi nyomatékosan fel is fogja majd hívni erre a kedves nebulók figyelmét! (-:

   ...arra, hogy az IBS-es tandíj kifizetésének könnyítéséhez nagyban hozzájárulhat a Graphisoft-os osztalék!

   ....egyébként az "1000 dák" gondolatmenethez kiegészítésként hozzátartozik az is, hogy ez az 1000 fő, elvileg 4-5 évente kicserélődik, "újratermelődik"! Szerintem ez is fontos szempont lehet.

   más:

   Egy fórumon olvastam hogy érdeklődtél OTP adási-vételi szándékról.
   Nekem 3-4 éve van, 5800 -as és 3100 -es szintekről. Tartom, ráérek. Az osztalékhozamok százaléka ezekhez a szintekhez képest, meg évről évre egyre szebbek lesznek ;-) legalábbis remélhetőleg

   Törlés
  3. Az 5800-as otp-dből vond ki az azóta kapott osztalékokat, és máris sokkal szebb a kép. A 3100-as nagyon jó, volt nekem is onnan, de már eladtam. :/ Viszont a következő válságban lehetséges, hogy újra tudunk vásárolni.

   Törlés
 4. Kedves Tibor,

  Szeretnék gratulálni a blogodhoz, igazi hiánypótló (legalábbis számomra)

  Ezeket az éves/féléves BÉT összefoglaló bejegyzéseket nagyon hasznosnak találom remélem a jövőben sem hagysz fel velük.

  Üdv.: VAS

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Vas, köszi szépen, 3 hónap múlva jön a következő összefoglalás, akkor lesznek meg a második negyedéves jelentések. :)

   Törlés
  2. Én is várom. :) Üdv, philosopher

   Törlés
 5. Tibor!

  Nekem a MOL látszik ezekből igazán jó vételnek. Az INA-t ha teljes egészében elveszítené, mondjuk odaadná 1 euroért a horvátoknak, akkor kb. mennyi maradna a cégből?

  Attila

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia, nem számolom ki, mert szinte biztos, hogy ez nem fordulhat elő. Más társaságok meg fogják érte adni azt az árat, amennyit ér.

   Törlés
  2. Így legyen! És minél hamarabb, hogy ne sokáig álljon benne a pénzünk. :)

   Attila

   Törlés
 6. Szia Tibi!
  Érdeklődnék hogy miért adtad el a Forrás és Plotinus részvényeid(vagy csak egy részét), amikor mindkettőtől duplázódást vársz?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. szia, ha a jobboldalt lévő oszlopban elért hozamokra gondolsz, elkezdtem beírni azokat a hozamokat is, amelyeket csak azért nem realizáltam, mert tovább várom felfelé. De ha úgy döntöttem volna, elég lett volna a SELL gombot megnyomnom, és pontosan azt a százalékos hasznot érem el, ami oda van írva. Tehát nem valami "elméleti" értékről van szó.

   Törlés
 7. Szia Tibi !
  Mi a véleményed a Hunminingről ? Állítólag eladták a barit készletüket 13 Mrd Ft-ért ,aminek az ellenértéke a következő 5 évben fog befolyni . A Q2 jelentésben kiszámlázták a 10%-át. Érdemes a részvénybe belevenni ? Érhet akár 100-200 ft-ot is ha valóban bejönn a 10% , vagyis 1,3 Mrd Ft ?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. szia, nem követem a hunminingot, de kicsit belenéztem a közzétételeibe: likviditási gondjai vannak, a második negyedévig árbevétele sem volt. Ha a puszta mérlegnek hihetünk (és nem tudom, hihetünk-e..), akkor egy részvényre 462 ft vagyon jut, és az általad említett 1.3 mrd ft részvényenként 24 ft nyereséget jelent.
   Befektetési célból nem, kizárólag a spekuláció kedvéért vennék belőle, de csak minimális mennyiséget, a tőkém 1%-nál biztosan nem többet.

   Törlés
  2. Pontosítok: vennék belőle....de NEM FOGOK. :)

   Törlés