2014. június 27., péntek

Véleményem a MOL zuhanásról

A mol részvény árfolyama 2014. június 26. napján 12,725 forintról 11,930 forintra esett. 

Saját értelmezésem szerint a következő történt a hírek alapján: egy nagyobb szereplő, tehát egy cég vagy egy befektetési alap úgy dönt, hogy eladja a mol részesedését (aminek ezerféle oka lehet, szóval kár összeesküvés elméleteket gyártani). Mivel 4 millió db, kb. 50 milliárd forint értékű részvényről van szó, nem a tőzsdei forgalomban akarja ezt megtenni, mert akkor ezt a 4 millió darabot 50 ezer piaci szereplő fogja összecsipegetni napok/hetek alatt. Inkább úgy dönt, hogy a szolgáltatóján keresztül keres olyan vevőket, akik nagyobb tételeket vásárolnának meg. A beadott vételi ajánlatok jelentették a "könyvépítést", aminek a vége 11800-12200 forinton történő megállapodás lett. Ezt közzétették, és a tőzsdei vevők és eladók másnap "adaptálódtak" ehhez az árfolyamhoz, ezért történt ez a pár száz forintos zuhanás. Előfordulhat, hogy a vevők közül némelyik eladja ezeken a szinteken, de a többség valószínűleg hosszútávra vásárolta a részesedést.

Az átlagos "kisbüfi" - akinek fogalma sincs se a tőzsdéről, se a részvényekről, nagyjából úgy reagál, hogy "ez a sz#r már megint esik, ezentúl soha nem veszek". Nagy részük sajnos menthetetlen, néhány nagyobb bukta után otthagyják a tőzsdét, miközben remek lehetőséget szalasztanak el tőkejövedelmük felépítését illetően. Semmi hajlandóságuk nincs kicsit is beletanulni abba, amivel foglalkoznak, miközben elhiszik, hogy egyik napról a másikra meggazdagodnak. A kitartóbbak kikötnek a technikai elemzés, az értékalapú befektetés, az indexkövetés vagy a befektetési alap vásárlás mellett, esetleg kombinálják e megoldásokat.
A fórumokon vég nélkül folyik az elméletgyártás, hogy mi történt, miért történt, hogy "valakik tudnak valamit", illetve "miért nem tesz a mol semmit", "mutyi az egész", "mindig a kisbefektető szívja meg". Utána pár nap múlva elfelejtik, és rárepülnek egy másik eseményre. Ha esetleg magadra ismertél, ne sértődj meg. Mindenki így kezdi, én is ilyen voltam. Innen tovább lehet lépni a tanulás irányába, és ez lesz a legjobb befektetés.

"Egy jó cégnek esett az árfolyama? Minél olcsóbb, annál kevésbé kockázatos lépés tulajdonrészt vásárolnom benne, és később annál többet kereshetek rajta." - ezt gondolja az átlagos és a nem átlagos értékalapú befektető is, mint Graham vagy Buffett. 

Történt egy nagyobb tranzakció, ami befolyásolta az árfolyamot. Ennyi. A cég kondíciója továbbra is közepes, ezekről a korábbi bejegyzésekben írtam, de címszavakban itt van néhány:
- gyenge negyedévek, benne az olasz finomító veszteségleírásával
- iparági csökkenő trend
- elhúzódó ina ügy + H. Zsolt elleni hadjárat + lengyel lehallgatási botrány
- hazai gazdaságpolitikai kockázatok
- nyugati indexek a csúcsaikon vannak

Nem lehet előre tudni, képes lesz-e újra olyan negyedéveket produkálni, mint évekkel ezelőtt, de szerintem megnyugtatóan nagy rá az esély, hogy képes lesz. E verzió szerint több év távlatában 20k forint fölött lesz az árfolyam. A lehetséges legalacsonyabb árfolyamot pedig nagyon könnyű meghatározni: az mindig 0 Ft.

6 megjegyzés:

 1. Azt hiszem, hogy a tegnapi eseményre egy-két nagy játékost leszámítva senki nem számított.
  Én továbbra is tartom azt a véleményem amit reggel a MOL topikban megfogalmaztam, hogy erre az eseményre valaki vagy valakik készültek.
  Valaki(k) tudták nagyon jól, hogy a dana és crescent előbb vagy utóbb újabb részesedést dobnak piacra vagy teljesen ki fognak szállni a molból, és mindezt ugyanúgy könyvépítéssel fogják végrehajtani, mint tavaly.
  Ez a könyvépítéses módszer nagyon le tudja vinni az aktuális piaci árat és mellette igen nagy mennyiségű papír kerül terítékre, ami nagyon jó alkalmat ad egy nagyobb méretű short zárásra is.
  A nagy halak ennek tudatában egy jó ideje nagy tételben shortolják a molt, tudva, hogy a zárás csak idő kérdése. Még az is lehet, hogy a dana crescent párosnak még valahol be is "segítettek", hogy siettessék az eladást ami tegnap meg is történt.
  A portfólio.hu-n olvasni olyanokat, hogy más is kitárazhatott de szerintem más nem igen jöhet szóba, mint a fent említett két cég.
  Azt sem tartom kizártnak, hogy a páros, a piacon már próbált értékesíteni részvényeket, de mivel a nagyok folyamatosan shortolták (dupla nyomás az árfolyamra) ezért nem tudtak mennyiséget eladni, és ezért dönthettek a könyvépítéses módszer mellett.
  Véleményem szerint ha tényleg helytálló a fenti verzió, akkor a mol árfolyamának tartósan el kell indulnia fölfelé. ezt több tényező is segítheti: dana crescent már nem ad el, az összeesküvők elérték a céljukat és már nem lesz értelme shortolni.
  Akik pedig megvették a csomagot pedig egy-két kivételével hosszabb távban és magasabb árfolyamban gondolkodnak, ill. shortot zártak vele.
  Amúgy meg nem 12000 Ft-ot ér ez a mol hanem jóval többet, sokaknak jó beszálló volt.
  Üdv:Pióca

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Remélem, a következő negyedévek alátámasztják, hogy a cég többet ér. :)

   Törlés
 2. Szép gondolat:

  "Az átlagos "kisbüfi" - akinek fogalma sincs se a tőzsdéről, se a részvényekről, nagyjából úgy reagál, hogy "ez a sz#r már megint esik, ezentúl soha nem veszek". Nagy részük sajnos menthetetlen, néhány nagyobb bukta után otthagyják a tőzsdét, miközben remek lehetőséget szalasztanak el tőkejövedelmük felépítését illetően. Semmi hajlandóságuk nincs kicsit is beletanulni abba, amivel foglalkoznak, miközben elhiszik, hogy egyik napról a másikra meggazdagodnak"

  Még annyival egészíteném ki, hogy technikailag még igazuk is lehet, az amerikai piacon tapasztalom, hogy egészen addig tolják lefelé az árat, amíg ki nem alakul valamiféle "fordulós alakzat". Persze ez az alakzat akkor alakul ki, amikor egy nívósabb elemző megjelentet egy cikket miszerint a részvényt venni kell fundamentális okokból.

  "- hazai gazdaságpolitikai kockázatok ("akinek több van, azt vegyük el" elvére építve)"

  Én úgy vélem nem a MOL lesz az akit feltétel nélkül szivatni akarnak...
  Volt valamennyi OTP részvényem, ezt átforgattam MOL-ba az esés napján, mert az OTP amellett hogy jó cég, kezd csúszóssá válni. (Bolgár helyzet sem segít)
  Így most itthon elég béna portfoliom alakult ki: MOL + TVK.


  Attila

  VálaszTörlés
 3. Akár jöhetne egy friss bejegyzés ugyanezzel a címmel

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szerintem felesleges lenne egy újabb bejegyzés, a helyzet érdemben nem változott.

   A jelenlegi áron továbbra is jó alkalmat látok vételre 11500-on bővítettem is a pakkomat.

   Üdv.: VAS

   Törlés
 4. Fundamentálisan egész biztosan nem indokolt további esés, remélhetőleg 11000 alá nem esik.

  VálaszTörlés