2014. augusztus 11., hétfő

Magyar Részvények: 2014q2 (3. rész)

A cikk [első részét ide kattintva] olvashatod. Ez pedig a [második rész] linkje.

Nyomda:
Az árfolyam a pár hónappal ezelőtti 715 forintról 790 forintig emelkedett a napokban. A választási év a biztonsági termékek (?) árbevételét dobta meg, ez vélhetően a 4. negyedévben is éreztetni fogja hatását. Erre a papírra egy rossz szavunk nem lehet, leszámítva talán azt, hogy emlékezetem szerint a társaság tervezgette saját részvényei vásárlását, amivel nem feltétlen járnának jól a részvényesek. Erről [itt írtam] pár hónapja. A lényeg, hogy nettó vagyonból prémiummal visszavásárolni ugyanazt a nettó vagyont: nem értékteremtő hatású lépés.
Az eredménysorok javultak, 371 Ft vagyon jut egy részvényre, illetve idén eddig 40 Ft nyereség képződött. Ha idén 65-70 Ft nyereség várható - ami jövőre vélhetően kevesebb lesz - nem az évszázad üzlete kifizetni érte 785 forintot. A piac nagy prémiumot követel ezért a kiváló cégért.

Pannergy:
338 forintért adták pár hónapja, most 317 Ft.
A társaság az értékalapú befektető érdeklődését azért keltheti fel, mert a piac a javuló eredményeket (ami egyelőre csökkenő veszteségben nyilvánul meg) előbb-utóbb javuló értékeléssel fogja díjazni. A mérlegszerkezet nekem így első látásra egészségesnek tűnik, és az eredménysorok is egyértelműen javulnak, mégpedig a növekedési cégekre jellemző kiugró értékekkel (a P nem növekedési). Szezonális hatások miatt a 2. és 3. negyedév gyenge. Elképzelhető, hogy a nép a 4. és az 1. negyedéves - várhatóan nyereséget közlő - jelentés után fog ráizgulni a papírra, de ezt kár is találgatni: nem ez a dolgunk, és nem is megyünk vele semmire.
A saját tőke a 9 forint féléves veszteség miatt 507 forintra esett, és további tőkecsökkenés várható még, melyet majd várhatóan ellensúlyoz a már említett 4. és 1. negyedév. Ezért cserébe viszont  diszkonttal, 317 forintért vásárolhatjuk a részesedést. A P esetében, ha kellene, sem tudnék tippelni,  hogyan reagál a jelentésre. Szerintem aki ezen a szinten száll be hosszútávra, nem teszi megalapozatlanul. De itt sem garantálja senki, hogy a vállalat nyereséges lesz, s azt sem, hogy a befektetés haszonnal fog járni.

CIG Pannónia:
Továbbra is rejtély számomra, hogy miért ér 15 milliárd forintot az a vállalat, melynek saját tőkéje csak 2.2 milliárd forint, illetve amely 6 hónap alatt csak 143 millió forint átfogó eredményt tud elérni. Márpedig a 235 forintos árfolyam ezt az értékeltségi szintet okozza. Ez részvényenként 35 forint tőke és 2 forint nyereség. Szerintem 60 forintnál többet nem érdemes érte adni, de talán még ennél olcsóbban sem jó üzlet, hisz a vállalat nem növekszik, hanem zsugorodik, ha az összes bevételt nézzük. Hatékonyabban bánik ezzel a bevétellel, de sajnos nem vettem észre a jelentésben terveket a jövőre nézve, amiből pontosabb árazást lehetne megállapítani.
Ez a cég egyébként remek példa arra, hogy miért kerüljük az elsődleges részvénykibocsátásokat. Aki annak idején ezer forintért jegyzett, valószínűleg nem azt várta, hogy pár év múlva a befektetésének 3/4 része eltűnik.

Masterplast:
Ahogy azt a jelentésben is kb. 4 alkalommal olvashatjuk, a vállalat a forgalomról inkább az eredményre helyezi a hangsúlyt. Így történt, hogy az árbevétel nem növekszik, az eredményesség viszont igen. Egy részvényre 489 ft saját tőke és 8 ft nyereség jut. Ha a harmadik negyedév erős lesz, de a negyedik gyenge, akkor az évre várható 12 ft nyereség nem elég ahhoz, hogy 427 forintért megvásároljuk a papírt.

FHB:
Borítékolható volt a második negyedéves veszteség a hazai bankoknál a devizahiteles akció miatt. A saját tőke a 687 ft-os értékről rögvest lezuhant 637-re, és ha a jelentésben írt további 15 milliárd ft vagyon elvesztése lehetséges, akkor az a BVPS-t leviheti akár 400 forint alá is. Ha emellett az egyszeri tétel nélküli eredménykimutatási adatok is romlanak, akkor az árfolyamot szintén 400 ft alatt találhatjuk. Ha lenne fhb-m, biztosan kiszállnék belőle, és csak akkor vásárolnék újra, ha a bekalkulált veszteségek mellett is vonzó árazással szembesülnék (pl.: 350 Ft). Mindez azonban nem jelenti azt, hogy az árfolyam a mostani 720 forintról lefelé megy. Semmi sem mondható meg biztosan előre.

Danubius:
Még a tavalyi igen jó évhez képest is javult az összes főbb eredménysor. Ha az ukrán válság nem barmol szét mindent (miközben ezt írom, a dax 200 pontot esett pár perc alatt), akkor ebből könnyen lehet rekordév a cég történetében.
Februárban azt írtam, hogy "5800 forintért nem vennék."
Júniusban pedig azt, hogy "ezen a szinten (5700 Ft) már nem vennék, és az utóbbi hetekben az összes papírom eladtam belőle."
Az utóbbi napokban 5300 és 5400 forint környékén mászkált az árfolyam. Most már lehet, hogy bánni fogom, hogy azóta sem vettem. Nem tudom, mennyire jellemző az ingatlanhasznosító cégek PE alapú árazása, de ha igen, akkor 200 Ft várható EPS egyáltalán nem fog csillogó szemeket okozni, és nem fog sehová haladni az árfolyam.Véleményem szerint jelenleg nem a Danubius a legígéretesebb papír annak ellenére, hogy bőven könyv szerinti értéke alatt tartózkodik az árfolyam.

Forrás OE:
augusztus 22-én 840 Ft.
A forrásOE címkére kattintva érdemes megnézni az előző bejegyzéseket, jelentés híján csak annyit írnék róla, hogy a kötvényárfolyamok várható csökkenése talán (de csak talán) az OE részvény csökkenését is magával vonhatja. Ezzel valójában nem foglalkozunk.
Fórumbéli információk szerint az új földtörvény negatívan befolyásolhatja a Forrás eredményeit.
A forrás oe-t mint lehetséges duplázódó részvényt említettem májusban. Az árfolyamát júniusban 1,000 forintig emelték. Ez a szám - ne legyenek illúzióink - az erős illikviditás következménye. A könyvben 72,000 forintért is látszott eladó tétel. Jóllehet 605 ft-ért is vettem osztalékelsőbbségit, a törzsrészvény jóval olcsóbban, 350 forintért is kínálta magát, ám nem vásároltam. Úgy voltam vele, az előbbit fenntartja az osztalék, az utóbbi pedig a mélyben ragadhat az idők végezetéig. És mennyire nem így történt? 2013. októberében a 330 Ft-os ár 2014. márciusában 780 Ft volt. Tanultam az esetből.
Az augusztus 28-ai jelentéshez a következő kommentet fűzöm:
A félév során egy részvényre 35 forint eredményt ért el a társaság. A jelentésben az EPS számítása máshogy történt, ezért ott jóval nagyobb értéket láthatunk. Az egy részvényre (a 9 millióból) jutó saját tőke a félév végén 3000 Ft, melyből azóta 4 millió részvényre 50 ft osztalékszelvény lett levágva.
Az egy részvényre jutó eredmény egyébként csökkenő tendenciát mutat. 312, 227, 70, az utóbbi 3 évben, illetve a már említett 35 forint az első félévben. Ez nem jó jel. De a 830 forintos részvényárfolyamra jutó majdnem 3,000 ft cégvagyon elképesztően sok. Az évi 50 forint osztalék is szinte biztosra vehető. Belföldi magánszemélyek összesen 420,000 részvényt birtokolnak...ennek mekkora része a tiéd? :)

4IG:
Ezt a vállalatot nem követem, és most is csak belenéztem, mert a véleményem kérték a vállalatról. Át sem olvastam rendesen, így a fontosabb információkról sem tudok. Az egy részvényre jutó saját tőke 1137 forint, ehhez képest az árfolyam 2175 Ft. A főbb eredménysorokat nézve nekem úgy tűnik, hogy tavaly volt egy kiugró év, feldobta az üzemi és az adózott eredményt is, ami idén visszahullni látszik, hisz a félév eredménye mindössze 19 forint. Ezért én biztosan nem fizetnék százszoros árfolyamot.

Altera:
Ez a Plotinushoz hasonló befektetési társaság, ám sokáig nem tudott felmutatni különösebb eredményt. Az utóbbi 13 hónap tőkenövekedése 14%, ami viszont már jónak mondható. Természetesen ilyen rövid időtáv nem értékelhető. 4 év múlva ismét górcső alá vesszük ezt a két vállalatot. A Plotinus és az Altera javadalmazási politikája viszont megér egy külön [bejegyzést]

Appeninn:
augusztus 27-én az ára 197 forint.
Egyedi tételeknek köszönhetően csökkent a goodwill, a saját tőke, az adózott eredmény. A vállalat által közzétett BVPS 173 forint, az általam számított ugyanezen fogalom 182, goodwill nélkül 128 forint (goodwill nélkül biztonságosabb számolni). Az egy részvényre jutó nyereség kemény 37 fillér. De a nettó bérleti díj és az üzemi eredmény javult a tavalyi év hasonló időszakához képest.
Vegyesek a számok, de én nem repesek örömömben. Ugyanazt írom, mint 1 negyedévvel korábban, vagyis "160 ft alatt venném, viszont elképzelhető, hogy addig nem eresztik le az árfolyamát". Hogy hány ft-nál olcsóbban venném, azt jelenti, hogy az a legdrágább ár, amin az első pakkot megvenném, és vennék még 5-10 ilyen csomagot jóval olcsóbb árakon.

Elmű/émász:
Egészen röviden írok csak róluk, mert hiába nyereségesek, ha a szocializmus építésének ez is áldozatául esik. Vállalati rezsicsökkentés jön, vagyis most azt a tételt fogják elvenni e két szolgáltatótól, amelyik biztosította nyereségességét. Nem biztonságos befektetés, noha jóval eszközértéke alatt vásárolható meg (pont azért olcsóbb, mert nem biztonságos). Egyébként nem tartok kizártnak megint egy jó kövér osztalékot tavasszal, de tippekre semmit sem építünk.

Synergon:
Az eredményszámok az egyes negyedévekben hirtelen, összevissza változó számokat mutatnak, de ezzel együtt is nagy mínuszokat látunk. Egyetlen pozitívum, hogy csökken a kötelezettségállomány, de ez még így is ijesztően magas a saját tőkéhez képest. Messziről kerülöm.

A folytatás a harmadik negyedéves jelentésekkel következik októberben.

6 megjegyzés:

 1. Kedves Tibor!

  lehet, hogy csak nekem fáj, de a sorozat egyik részében sem találkoztam a Synergonnal.
  Ejtenél-e róluk is pár szót, vagy részedről ennyit sem érdemel? :)

  Előre is köszönöm!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. szia, a Synergonról szándékomban áll írni, de még nem tett közzé féléves jelentést. Utána tudok róla írni, de nem számítok sok jóra a vállalattól. :(

   Törlés
 2. Kedves Tibor!

  Először is gratulálok a bloghoz, nagyon nagy segítség az olyan kisbefektetőknek mint én aki próbálja megérteni a tőzsdézés rejtelmeit. A hivatkozott Graham féle könyv nagyszerű és bizonyos fejezeteit a tanulságok miatt kötelezővé tenném akár az iskolarendszerű képzésben is.
  Amiről szeretnélek megkérdezni az a Pannergy. A részvény mostanában nagyot szólt a Győri és a Miskolc 2 projekteknek köszönhetően. Erősen gondolkozom a részvény vásárláson de sajnos nincs meg minden infóm és a cég második negyedéves jelentése is nagyon titokzatos. Az egyéb bevételeknél a szöveges részből csak ezt lehetett kiolvasni: Az egyéb ráfordítások és bevételek egyenlege a tárgyidőszakban 114 millió forint. Az egyenleg növekedése mutatja a már aktivált beruházások értékcsökkenésével arányosan elszámolt, kapott Uniós támogatásokból származó elhatárolt bevételeket és egyéb tételeket.
  Számomra nagy rejtély hogy miért nem tesznek említést a cash flowban látható tárgyi eszköz értékesítésről (200 millió eredmény) amely a nagyságrendjét tekintve szerintem egyszeri tételnek tekinthető és nagymértékben javította a féléves eredményt. Tudsz esetleg erről bővebbet?

  Előre is köszönöm!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Névtelen! Köszönöm, ez volt az egyik célom a bloggal. :) A jelentésekben ennyire mélyen nem szoktam elmélyedni, hogy a tárgyi eszköz értékesítésről nyilatkozni tudjak. Ennél fontosabbnak tartom, hogy az eredménysorokon az általad írt 200 millió forintnál sokkal kiugróbb mértékben javult a bruttó árbevétel s a fedezet (2013q2), és ha tudja tartani ezt a trendet, akkor a piac meg fogja neki hálálni.

   Törlés
  2. Bocs lemaradt a vége, expendables voltam! :)
   A kérdés inkább arra irányult hogy a jelentéseik még nem érik el a bluek szintjét és sajnos a kis cégeknél nem bizalom növelő az egyéb soron felbukkanó titokzatos tételek amelyek dobálják az EPS-t. Reméljük hogy a fedezet a jövőben is szépen alakul majd és egy idő után a P is jól kereskedhető társaság lesz a Béten mert sajnos nincs túl sok belőlük. Még gondolkozom a beszállón...

   Törlés
  3. Szerencsére nekem annyival könnyebb dolgom van, hogy nem várom el, hogy jól kereskedhető legyen. Számomra a legfontosabb, hogy jó céget vegyek olcsón.

   Törlés