2014. szeptember 17., szerda

Még néhány szó a tőkejövedelemről

Magánéleti vonatkozást említenék meg a [tőkejövedelmeket] illetően. Az ezzel kapcsolatos érdeklődésem talán egy nem tudatos szülői döntés okozhatta. Nagyon kicsi koromban a locsolkodásból és egyéb módon keletkező zsebpénzt nem bízták rám, kérték, adjam oda nekik, és egy füzetben vezették a pénzmozgást, és évente kamatot számítottak rá. Akkoriban (90-es évek eleje) az alapkamat igen magasan, néha 20%-on is járt. Nem kaptam havi zsebpénzt, hosszú évekig csak annyit láttam a füzetben, hogy a meglévő pénzre kapott kamat (és kamatos kamat) egyre nagyobb és nagyobb. A bevételek az alábbi ábrán láthatóak. 


Mindez egyébként jól mutatja a pénzügyi befektetések általános természetét is. Eleinte a tőkeigény nagyon magas, a tőkejövedelem pedig igen alacsony (1-2-3-4. évek). Hosszú idő után a szekér beindul, a tőkejövedelem kezd egyre nagyobb lenni, ezt jelentősen fokozza a kamatos kamathatás (5-6-7. évek). Az időszak végén pedig a tőkejövedelem nemcsak meghatározó mértékű, de már fogyasztásra is lehet költeni a befektetések hozamából (8. és 9. év).
Sajnos a 40 év szocializmus kiirtotta a magyar társadalom nagy részéből a hosszútávú tervezést, a befektetések és a tőkejövedelem fontosságának tudatát. A hosszú évek alatt megfelelő szintre fejlesztett tőkejövedelem csökkenti a munkahelyi függést, a stresszt, javítja a kilátásokat, biztonsági tartalékot nyújt, tervezhetőbbé teszi a jövőt. Időskorban természetesen nemcsak magas nyugdíjat biztosít, de az utódok támogatását is lehetővé teszi, akik a tőkejövedelem építésének még csak a kezdetén vannak.

2 megjegyzés:

 1. Sajnos a családomat nehezen tudom meggyőzni arról, hogy nem elég a pénzt megkeresni, hanem azt megfelelően be is kell fektetni, kölönben egy idő után elértéktelenedik.
  Van olyan a családban aki mivel nem bízik a bankokban otthon tartja a meggyűjtött pénzét.
  Majd akkor jön rá, hogy milyen jók a bankok amikor egyszer elviszik tőle.

  Üdv:Pióca

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Mennyi elvesztegetett lehetőség! Elképesztő pazarlást jelent az emberek pénzügyi tudatlansága.

   Törlés