2014. október 13., hétfő

Medvepiac és részvénykitettség

Az értékalapú stratégiának nem része az, hogy a piacok várható mozgását valószínűsítsük. Ez leginkább azért van így, mert senki nem tudja biztosan előrejelezni, mikor mi következik. Bármely időben az elemzők egyik csoportja medvét, másik csoportja pedig bikát kiált. Azon kevés szakember közül, akik véleményére adok, e sorok írása idején egyikük azt mondja, hogy vérmedve jön, a másik pedig fellendülésre számít. Mivel mindketten legalább tízszer annyit tudnak a témáról, mint én, eszem ágában sincs egyik vagy másik irányban berendezkedni, inkább egy harmadik nagy tudású emberre hallgatok: 
Graham javaslata az, hogy a részvénykitettségünk legyen 50% körül (min. 25, max 75%) a befektetett tőkére vetítve. Ez a későbbiekben egyfajta önszabályozással jár: A hosszútávú emelkedő trendben a részvényportfólió piaci értéke magától emelkedni fog, így a kitettség is növekszik. De néhány papírunk ilyenkor túlértékeltté válik. Ekkor a részvénykitettség azért csökken, mert ezeket eladjuk, és esetleg nem találunk már jó vételi lehetőséget. Csökkenő trendben pedig jelentős a kötvényállományunk, mert ez időre már megszabadultunk a túlértékelt papírjainktól. Ezen időszakban egyre több kitűnő vállalat árfolyama válik alacsonnyá a mögöttes értékhez képest. Vásárolgatjuk őket - így a kitettség is növekszik.
Charlie Mungert mindez részben hidegen hagyja. Ha ugyanis az átlagnál jobban növekvő vállalatokat hosszútávon tart (eladás nélkül), akkor - mivel az átlagnál jobban növekednek - értékük a piaci átlagot is felülteljesíti hosszútávon. Nála ez okból lehet akár 95% is a részvénykitettség. Az ő tudása megvan ahhoz, hogy így cselekedjen - az enyém azonban nyomába sem ér, és nem is akarok ennyit foglalkozni ezzel. Megelégszem az egyszerűbb szabályokkal és az alacsonyabb hozamelvárással.
Legyen figyelmeztető jel az, hogy immáron 5 éve emelkedő trendben vagyunk. Lehet, hogy ez tart még 5 évig, de vannak, akik már határozottan azt állítják, hogy egy rövid ideje medve piacban vagyunk, indexeink hamarosan feleződnek/harmadolódnak, és több új csúcsot jópár évig nem fogunk látni. 
Graham külön fejezetet szentelt annak, hogy a piaci mozgásokhoz való viszonyulást tárgyalja. Egy mondatban így lehet összefoglalni a tanulságot: annyira foglalkozz a piac mozgásával és annyira legyél óvatos, amennyire zavar téged a portfóliód lefelé ingadozása. Az óvatossággal jobban fogsz aludni, de hosszútávon nem jársz jobban. Azt átlagembert a portfólió csökkenése nagyon zavarja. A vérbeli értékalapú befektető a piaci mozgással talán egyáltalán nem foglalkozik, főleg akkor, ha a portfóliómérete már nem befolyásolja az életvitelét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése