2014. november 15., szombat

"A value investor mikor szabadul meg egy részvénytől?"

"Tibor, szerintem az is megerdemelne egy vitat a blogban vagy itt, hogy a VI mikor kell hogy eszrevegye rossz lora tett, ill. mikor szabadul meg egy reszvenytol. Nyilvan nem aljakat meg tetoket vadaszunk ezzel a szemlelettel, de csak ket peldat mondva: W. Buffett most vesztett a Tescoval egy rakas penzt. Lehetett volna ezt elobb eszrevenni? Voltak jelek? 2. ott a Commerzbank ami jelenleg a konyvertek fele koruli arfolyamon mozog. vajon erdemes megvenni? a graham szabaly szerint talan. a valosagban is? nem tudom. Engem ez nagyon erdekelne, a TA-ban erre ugye eleg komoly szabalyrendszer van, ill. ott nagyon fontos a kockazatkezeles. A VI szerint kereskedo befekteto (a masik ugye csak spekulans csunya szoval) a kockazatot az en meglatasom szerint az idotavval es a beszallas szabalyainak szigoritasaval kezeli. Na de megis, mindenki hibazhat, akkor mi a jel. Mi a szabaly mikor kell feladni egy otletet?"
Erről írtam egy korábbi bejegyzésben, de ismételjük át. 
Az első dolog, hogy az elemzésünk mélységétől függően, de akár attól függetlenül is diverzifikálunk. A külföldi részvényekre úgy álltam rá, hogy a tőkém 1-1.5%-át költsem egy részvényre, tehát 50-100 féle vállalatom legyen egy időben. Ez azt jelenti, hogy ha kifognék egy olyan részvényt, ami teljesen lenullázódik (de már a nullázódás előtt sokkal előbb tudni fogjuk, ha gáz van), akkor a portfóliómnak 1-2%-át buknám el, ami elviselhető mértékű. 
Ezek a szívások nem kikerülhetőek, de előfordulásuk minimálisra csökkenthető, és ezek mellett is jó lesz átlaghozamunk. Tehát még egyszer: a bukásainkkal együtt is jó lesz az átlaghozamunk. Warren Buffett is beleszaladt néhányba, ezeket a Berkshire Hathaway oldalán a "Chairman's letter" írásaiban elolvashatjuk. Legutóbbi a Tesco volt, de nem olvastam a nyilatkozatát, nem tudom, mi történt. A Tesco legutóbbi számviteli jelentésében sem látok annyira durva dolgokat, leszámítva a nettó nyereség drasztikus csökkenését. Egy hírt olvastam, miszerint likviditási gondokkal küzd, de ezt eszközeladásokkal fogja kezelni. Ám az utóbbi 6 évet nézve könnyen lehet, hogy a visszaesés pusztán ideiglenes (na ez az, amit szintén nem tudhatunk előre), és pont az ilyen események használhatóak fel jó beszállásokra. A cégnél van cash, a kötelezettségek elviselhetőek, nincsenek akkora borulások, hogy menekülni kelljen belőle, ám az is igaz, hogy én a mostani áránál drágábban NEM is vettem volna. Főleg nem a duplájáért. "Stock price should be no more than tangible book value."
A value investing stratégia a maga kis szabályaival pont azért van, hogy kiszűrjük a problémás cégeket, és a jó minőségűeket is kizárólag diszkont áron vásároljuk meg. (a) csakis jó társaságokat veszünk (b) csakis diszkont áron (c) és abból sem sokat (d) és egyetlen szektorból sem engedünk túl nagy kitettséget.
Ha már megvettük, általában az árfolyam kb. 30%-osnál nagyobb csökkenése az, amikor már érdemes komolyabb figyelemmel kísérni a birtokolt eszközt. Azon kívül, hogy esetleg a befektetői kapcsolattartónál érdeklődünk, csak azt tehetjük, hogy figyeljük a céggel kapcsolatos híreket és negyedéves jelentéseket, rendkívüli tájékoztatásokat. 
1. Ha a negyedéves jelentések nem mutatnak semmi problémát (az Egis úgy esett 18-ról 14 ezerre, hogy az eredményei közben javultak, és 20-at is simán megért!), akkor no para, hacsak nem kreatív könyvelésről van szó, de azt mi nem fogjuk tudni észrevenni.
2. Ha a jelentések visszaesést mutatnak, az általános jelenség, emiatt nem dobálunk el semmit. Egy nettó veszteséges év még nem jelent semmit.
3. Akkor van gáz, ha nagyon megbillen valami az eredménykimutatásban és a mérlegben. Ha nagyon párolog a saját tőke és emelkednek a kötelezettségek, egyre nagyobb mínuszokat látunk az eredménysorokon, ott mérlegelnünk kell, hogy a vállalat vissza tud-e még kapaszkodni innen, vagy jobb, ha eladjuk. Nálam az FHB-nál volt ez, a kitűnő évek után rögtön jöttek egyre nagyobb mínuszok, az árfolyam is leesett 500-ról 300 körüli értékre. Itt úgy döntöttem, hogy kiülöm ezt az időszakot, mert a nyereséges évek visszatértekor ezer forintot is érhet a vállalat. Végül a gazdaságpolitikai kilátások miatt nullában és enyhe pluszban kiadtam az fhb útját. Az e-star esetében annyira durva volt a vásárlásom utáni első jelentés rossz eredménye, hogy azon nyomban eladtam. Jól tettem. Az e-start a szabályok betartása esetén nem is lett volna szabad megvennem. Ez a saját hülyeségem volt.
Mérlegelnünk kell, hogy milyen eséllyel mennyit nyerhetünk, és milyen eséllyel mennyit veszíthetünk. A hozamelvárás szerinti diszkontálásról [itt írtam].

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése