2014. november 8., szombat

Gyors módszer a vételi ár meghatározására

Stratégiánk alapja, hogy mindig a vállalatot vesszük meg, és nem a részvényt. Ezért azzal kell tisztában lennünk, hogy nagyjából mennyit ér a cég, és mi az az ár, amiért megvennénk ezt. Olyan árat kell meghatároznunk, hogy a várható hozam magasabb legyen például a kötvényhozamnál. Ebben segítségünkre vannak az internetes oldalak, ahol összegzik a tőzsdei cégek fontosabb számviteli adatait több évre visszamenőleg. 
Vegyünk egy A betűvel kezdődő céget, legyen ez: Aurubis. A wikipédia szerint Európa legnagyobb réztermelőjéről van szó. A frankfurti tőzsde honlapján a keresőbe beírva a következő kép tárul elénk: http://www.boerse-frankfurt.de/en/equities/aurubis+ag+DE0006766504/key+figures


A vállalat tavaly veszteséges volt, de mi hosszútávon gondolkodunk, ezért mérlegeljünk a 6 éves átlag P/E-t is. Akár fejben, akár a google segítségével kiszámoljuk, hogy a 6 éves átlagnyereség 160 millió euró körül alakult. A saját tőke 1.94 milliárd euró. Egyelőre ennél több adatot nem nézünk meg. Ha olyan társaságot szeretnénk vásárolni, melyhez a saját tőke értéke alatt jutunk hozzá, és szeretnénk 10.0 alatti P/E rátát, akkor a fenti két adatból arra jutunk, hogy mi ezért 1.6 milliárd eurónál többet nem adnánk. Ez a mérlegelés szabad, tehát kiköthetünk magunknak 0.8 alatti PB-t és 7 alatti PE-t is. Minél keményebb a feltétel, annál biztonságosabb a vétel, ugyanakkor annál kevesebb ilyen részvényt fogunk találni, és annál kisebb az esélye, hogy valaha meg is kapjuk ezen az áron. És ami még fontosabb: mindez csak valószínűsíti, hogy a jövőben is fennmarad ez a teljesítmény, de ezzel kapcsolatban soha semmi nem biztos. Arra a valós szabályra építünk, hogy az árfolyam hosszútávon követi a cég mögöttes értékét.
Most nézzük meg a piaci kapitalizációt. A honlap szerint a kapitalizáció jelenleg 1.89 milliárd euró. Mr. Market ma csak ennyiért hajlandó eladni nekünk. Egyikünk sem hajlandó alkudni. Ez azt jelenti, hogy jelenleg nem tudunk hozzájutni a kívánt áron, de azt már tudjuk, hogy a célárfolyamunk pontosan úgy aránylik a jelenlegi árfolyamhoz, mint az 1.6 milliárd euró az 1.89-hez. Az arány 0.84. Végül megnézzük az árfolyamot: 42.14 eur. A mi vételi árunk tehát 35.5 eur lesz. 
A pappert ezen az áron interaktív figyelőlistára helyezzük, például én ezen a honlapon regisztrálva egy portfóliót vezetek, amire a kívánt áron vannak felvéve a társaságok, és mindig látom, hogy épp mennyivel drágább, mint amit én adnék érte. Sorrendbe is helyezhető a lista a hozam alapján, ez igen hasznos, ha már több száz papírt figyelünk. Ha bármelyik cég ezen a listán eléri a negatív hozamot, akkor Piac úr (Mr. Market) megadta magát nekünk, és hajlandó eladni nekünk.
De ez csak az az ár, amit elérve nem megveszük, csak kicsit jobban megvizsgáljuk a céget. Adósságráta, árfolyam alakulás, osztalékhozam, stb. Tisztában kell lennünk azzal is, hogy ha egy cégnek több részvénysorozata van, ami jellemzően a törzssorozat melletti elsőbbségi sorozat, akkor ezeket együttesen kell számítani. Ezt általában a részvény neve után rakott "ord" (ordinary) és "pref" (preferred), németül "st" és "vz" betűk jelzik. Ha "a" "b" betűjeleket látunk, más sorozatot is jelölhet, például a Berkshire B sorozata 1/1500 árú és 1/10000 szavazati jogú az A sorozathoz képest.
Ha még ezek után is megfelelő az előzetesen meghatározott ár, akkor a vásárlásnak nem lehet akadálya. A tévedéseink és tudatlanságunk ellen pedig diverzifikációval védekezünk, a tőkének legfeljebb 5, vagy akár csak 1%-a költhető egy cégre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése