2014. november 7., péntek

Kamatos kamat - mennyit keresne Zuckerberg értékalapú befektetésekkel?

A kamatos kamat az egyik legfontosabb fogalom a befektetésekkel kapcsolatban. Arról van szó, hogy a befektetéseinken elért hozamot ismételten befektetjük, ezek összege még nagyobb hozamot ad, ezt is befektetjük, és így tovább, a leguruló hógolyóból végül lavina lesz.

Ha 1 millió forintot 30 évig kezelsz, és átlagosan évi 15% hozamot érsz el, akkor 1*1.15^30, azaz 66 millió, további 20 év múlva 1.083 milliárd forintod lesz a futamidő végén. "Na de az infláció!" - vághatunk közbe, s joggal. Természetesen az 1.1 milliárd forint egy nominális összeg lesz, mely az infláció miatt jóval kevesebbet fog 50 év múlva érni, mint amit ez az összeg most érne.

Tegyük fel, hogy a 30 éves futamidő alatt valaki végig olyan munkát végez, amilyet szeret, s ebből évente 1 millió forintot tud befektetésekre fordítani. Továbbá 23 évesen az egyetemről kikerülve abban a szerencsés helyzetben van, hogy a szülei rögtön 10 millió forinttal támogatják az indulását. Ismét induljunk ki abból, hogy 15% átlaghozamot teljesít az emberünk. Ekkor 30 év múlva 1.1 milliárd, további 20 év múlva pedig 18 milliárd forintnyi befektetés boldog tulajdonosa lesz 

Felmerülhetett benned a kérdés, hogy ki a fene akar 30 és 50 éves időtávon ilyesmikről gondolkodni. Akinek van némi esze és fegyelme a pénzkezeléshez, az mind kitekintget s tervez ilyen messzire. Ha a történelem sodrása és az egyén képessége engedi, elég egyetlen egyszer elkezdeni a nulláról, és onnantól az összes utódunk minimum kiegyensúlyozott, de inkább bőséges anyagiak között élhet, s ezzel elkerülhet megannyi - a pénzhiányból eredő - problémát.

Hosszútávon az elért százalék átlagának nagysága rengeteget számít. Ha Warren Buffetnek hívnak minket, és képesek vagyunk 20%-ot elérni átlagban, akkor az előbbi modellben 50 év múlva már 129.3 milliárd forintnyi saját tőkénk lehet. Maga W. B. az élő példa a kamatos kamat elképesztő erejére. Tudatosan, fiatalon eldöntötte, hogy megcsinálja azt, amit itt fenn számolgattunk. Ő így lett milliárdos.

A 30 éves Mark Zuckerbergnek jelenleg kb. 33 milliárd dollárnyi eszköze van. A nagy portfólióméret miatt jóval kisebb átlaghozamot kell feltételeznünk (a méret a növekedés korlátja!), számoljunk évi 11%-kal. Ez esetben 60 éves korára már 680 milliárd dollár értékű befektetése lehetne. Az élet felülírja ezeket a modelleket, de alapesetben lehet rájuk építeni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése