2015. január 22., csütörtök

Csoporttagunk, Vida Gábor írása a biztonsági ráhagyásról

A régi legenda szerint a bölcseknek sikerült egyetlen mondatba sűríteniük az emberi viszonyok történetét: "Ez is elmúlik." Ha ezt a hasonló feladatot kapnánk, hogy két szóban adjuk meg a stabil befektetés titkát, mottónk így szólna: "Biztonsági Ráhagyás."

Ezt a biztonsági ráhagyást alkalmazhatjuk ugyan úgy kötvényeknél, mint ahogy részvénypapíroknál is. A kötvények biztonsági ráhagyásával, most nem szeretnék foglalkozni, mivel ahogy már Tibi is leírta, a kötvények esetében egyszerűbb, hogyha kötvény alapokba fektetjük be a pénzünket, amely a diverzifikációjával képes a pénzünket megvédeni.
Részvényeknél kicsivel másabb a helyzet, mivel a részvények átlagára általánosságban a nyereséghozammal áll összefüggésben. Az adósság feletti "vállalatértékre" és a kamatkötelezettséget meghaladó jövedelmezőségre kialakított biztonsági ráhagyás az esetek többségében hasonló eredményt és stabilitást ad.
Ezt mielőtt példába ültetjük, tisztába kell lennünk a jövedelmezőképesség (nyereséghozam) kiszámításával. Ezt nagyon egyszerűen tehetjük meg, szimplán a P/E arány reciprokát vesszük. (Példa.: 11-es P/E arány reciproka[1 osztva 11-el] 9, az az a vállalat egy részvény nyereséghozama 9% körül van.)
A fenti képletből kiindulva (és a hozzá tartozó példát is felhasználva), képzeljük el, hogy a nyereséghozam az aktuális áron 9%, a kötvények kamatlába pedig 4%, ebben az esetben a részvényvásárló javára dolgozó átlagos éves ráhagyás 5%, szóval 10 év alatt a részvényeknek a kötvények kamatát meghaladó jövedelmezőképessége jellemzően a fizetett ár 50 százalékát is elérheti. Ez elegendően nagy szám ahhoz, hogy nagyon is valódi biztonsági ráhagyást biztosítson, ami kedvezőtlen körülmények között megakadályozza, vagy legalább is minimalizálja a veszteségünket.
A fentiekben leírt képletek, és számítások továbbra sem 100%-ig pontosak, hanem csak egy irányszámot adnak. Ezen felül ezt a Tibi által már leírt számításokba érdemes beépíteni. Bár talán annyi előnyt ad ez a leírás, hogy a már eddigi számításokban elrejtett "biztonsági ráhagyásokat" megértesse az olvasóval, avagy leendőbeli befektetővel és ezt képes legyen kihasználni a befektetéseiben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése