2015. február 20., péntek

Mozidélután: Tőzsdés filmek

E postban össze kívánom gyűjteni azon alkotásokat, amelyek a tőkepiacokkal kapcsolatosak. Közös jellemzőjük, hogy egyik sem az unalmas értékalapú befektetésekről szól, inkább az izgalmas és kockázatos kereskedés, vagy brókerkedés a téma. 
Ha az értékalapú stratégiáról film születne, meglehetősen unalmas lenne, ugyanis nagyjából golfozásról, nyugodt alvásról, sok szabadidőről, finom vacsorákról és folyamatos gyarapodásról szólna. A value investing nem a monitor bámulásával, hajtépéssel, csőddel, ügyeskedéssel, ármányokkal és hasonlókkal jár együtt. Néhány fontos tanulság viszont megtanulható ezekből a filmekből: (a) mindig légy becsületes, és (b) ne vállalj nagy kockázatot. (c) A problémákat vedd észre időben és (d) kezeld megfelelően.
Az imdb pontszámnál vegyük figyelembe, hogy ahogyan a tőkepiacok, úgy a tőzsdés filmek nagy része sem érdekel általában senkit. Akit pedig nem érdekel, az nem fog magasra értékelni egy ilyen témájú alkotást. Az imdb-n egy egyszerű film esetében a 6.0 pont környéke jelenti a nézhető kategória alját.

1981. Rollover
Imdb pontszám: 5.4/10. A film végignézésére még nem szántam rá magam, de a látottakból a 80-as évek brókerügynökség feelingjére tisztán emlékszem. Az imdb-n kapott 864 szavazat azt jelenti, hogy ezt a filmet senki nem ismeri, a pontszám pedig azt, hogy elég gyenge.

1987. Wall Street
Imdb értékelés: 7.4/10. Kultuszfilm, amely laikusoknak is szórakoztató lehet. Akit érdekel a tőzsde, látnia kell, nincs kifogás. Charlie Sheen forrófejű brókerként dolgozik New Yorkban, és mivel az ottani élet nem olcsó, rendszeresen a gépszerelő faterhoz jár haza kölcsön kérni. Közben azonban nagy álmokat dédelget, és minden vágya, hogy a kiemelkedően sikeres kereskedő, Michael Douglas közelébe férkőzzön.
"Valaki tud valamit, mert nagy részvénycsomagok cserélnek gazdát a tőzsdén" - ha ilyet olvasol egy tőzsdei fórumon, akkor az illető nem sokat konyít a tőzsdéhez, de biztosan többször látta a fenti filmet. :)

1999. Rogue Trader
Imdb értékelés: 6.3/10. Megtörtént események alapján készült. A film tipikus példája annak, amikor valaki (esetünkben Ewan McGregor) elkövet egy apró hibát, amit egy újabb kockázatvállalással szeretne korrigálni, de az is rosszul sül el, és a probléma így válik pusztítóvá.
Imdb pontszám: 7.0. Ismertebb szereplők: Ben Affleck, Vin Diesel, Nia Long, Scott Caan. Giovanni Ribisi kibukik az egyetemről, de kezdeni szeretne valamit az életével, ezért beáll brókernek. Befutott kollégái társaságában megízleli a nagyvilági életet, de közben apró jelekből arra gyanakszik, hogy nem minden az, aminek látszik.

2001. The Bank
Imdb pontszám: 6.7. Ez az ausztrál movie viszonylag ismeretlen, én is csak a Youtubeon találtam meg. Egy fiatal matematikus egy bank alkalmazásában fejleszt egy programot, ami talán képes előrejelezni a piaci mozgásokat. Vajon mit kezdenek ezzel a lehetőséggel?

2003. Az Enron-botrány
Imdb pontszám: 6.2. A Youtubeon egyszer láttam, sajnos nem emlékszem már rá, és nem is tudtam azóta előkeríteni.

2007. Overnight
Imdb pontszám: 5.0. Magyar film, megtalálható a youtubeon is. Inkább a hangulata különleges, legalább egyszer érdemes megnézni.

2010. Wall Street 2.
Imdb pontszám: 6.3. Laikusoknak is ajánlható. Érdemes előtte az 1987-es első részt megtekinteni, de a történet anélkül is kerek. Michael Douglas lánya meglehetősen zabos az édesapjára és az egész kapitalizmusra, underground blogot üzemeltet, ennek ellenére udvarlója (Shia Labeouf) egy fiatal bróker, aki viszont szeretne megismerkedni a leendő apóssal. Közben beüt a válság, ami kicsit megkavarja a folyamatokat.

2011. Too Big to Fail
Imdb pontszám: 7.4. Köszönöm a tippet Wacher nevű kommentelőnknek. A film igaz történetet dolgoz fel, a 2008-as válság elejét láthatjuk benne, amikor John Paulson pénzügyminiszter (William Heart) és Ben Bernanke FED elnök (Paul Giamatti) megpróbálják visszalapátolni a sz#rt a lóba. A történetből nem maradhatnak ki az amerikai nagybankok vezetői és Warren Buffett sem.

2011. Margin Call
Imdb pontszám: 7.1. Ismertebb szereplők: Kevin Spacey, Jeremy Irons, Demi Moore, Stanley Tucci, Paul Bettany, Zachary Quinto, Simon Baker. Egy óriási Wall Street-i cég kockázatelemző részlegén, a hierarchia legalsó fokán elhelyezkedő, fiatal, buzgómócsing alkalmazottal indul a történet. A srác késő délután új modell szerint elemzést végez, ami kellőképpen érdekes eredményt szül ahhoz, hogy behívja a kollégáit, akik már buliban tompulnak. A következő néhány óra mindegyikük életére hatással lesz.

2012. Arbitrage
Imdb értékelés: 6.6. Nem tőzsdei film, de rendelkezik masszív üzleti vonallal. Richard Gere, a sikeres üzletember fantasztikus életébe kapunk bepillantást, amit viszont néhány elég komoly esemény megváltoztatni igyekszik. Vajon jól kezeli a problémákat?

2012. Le Capital
Imdb pontszám: 6.5. Európai film egy bankárról, akit báb gyanánt az egyik francia pénzintézet élére raknak. Úgy tűnik azonban, hogy mégsem akarja elfogadni a rá osztott szerepet, hanem igyekszik megfelelően ellátni a munkáját, ezzel pedig komoly érdekeket veszélyeztet.

2013. The Wolf of Wall Street
Imdb pontszám: 8.2. Ez az életrajzi film a nagyközönség számára készült, megérdemli a 8.2 pontot. Leonardo DiCaprio, az éleseszű pályakezdő bróker terveit keresztülhúzzák a piac nem várt eseményei, ezért saját kezébe veszi a sorsát, amelyet elég pörgősre alakít.

2015. The Big Short
Imdb pontszám: 8.0. Az igaz történet 2006-2008-ban játszódik, ahol egyes szakemberek úgy gondolták, hogy az amerikai jelzálogpiac egyes pénzügyi termékei olyan veszélyesen épülnek egymásra, hogy a növekedés megállása esetén láncreakció, összeomlás indulna el. A tőkepiacokon ilyen lehetőségekre is lehet "fogadni", ők pedig megtették.

2016. Money Monster
Imdb pontszám: 6.6. George Clooney tőzsdei műsorába beszabadul egy túszejtő, mindketten valami módon kapcsolódnak egy befektetési társaság botrányához.

2016. Equity
Imdb pontszám: 5.7. Nem csodálkozom, hogy a laikus közönség ilyen alacsony pontszámot adott a terméknek. Inkább azoknak ajánlható, akik szeretik a tőzsdés filmeket, és értik a tartalmát is. Nekem ezért, valamint a hangulata miatt tetszett, kicsit emlékeztetett az Overnightra és a Margin Callra.

2017. The Wizard of Lies
Imdb pontszám: 6.8. Bernard Madoff az USA történelmének legnagyobb csalását hajtotta végre. A palit Robert de Niro játssza. Ennél többet nem kell írnom ahhoz, hogy óriási elvárásaink legyenek a filmet illetően.

Várom javaslataid további tőzsdei (vagy tőzsdét érintő üzleti) filmeket illetően.

2 megjegyzés:

 1. Bár nem trader filmek, de talán nem érdektelenek a téma iránt érdeklődőknek:

  http://en.wikipedia.org/wiki/I.O.U.S.A.
  IOUSA - dokumentumfilm az USA adósságáról (szerintem eléggé tárgyilagos, nem a szokásos összeesküvés-elméletes hülyeség)

  Bennfentesek (2010, Inside Job, dokumentumfilm)
  Az legeslegjobb összefoglaló a 2008-as krízisről, amit a témában láttam
  http://www.port.hu/bennfentesek_inside_job/pls/w/films.film_page?i_film_id=113713

  És egy játékfilm:
  Válság a Wall Streeten (Too Big To Fail)
  http://www.port.hu/valsag_a_wall_streeten_too_big_to_fail/pls/w/films.film_page?i_film_id=121389

  VálaszTörlés
 2. Bennfentes játék
  (Le capital)
  színes, magyarul beszélő, francia filmdráma,
  113 perc, 2012
  http://www.port.hu/bennfentes_jatek_le_capital/pls/w/films.film_page?i_film_id=141359

  „Az emberek azt hiszik, a pénz eszköz.
  Tévednek. A pénz az úr”
  A Bennfentes játék maró humorú szatíra a
  rablókapitalizmus fenntarthatatlanságáról.
  Úgy hat, mint a Tőzsdecápák mai, globális
  valóságra hangszerelt változata: nincs már
  benne pátosz és heroizmus.
  http://www.piacesprofit.hu/tarsadalom/az-emberek-azt-hiszik-a-penz-eszkoz-tevednek-a-penz-az-ur/

  VálaszTörlés