2015. február 20., péntek

Mozidélután: Tőzsdés filmek

E postban össze kívánom gyűjteni azon alkotásokat, amelyek a tőkepiacokkal kapcsolatosak. Közös jellemzőjük, hogy egyik sem az alapvetően unalmas értékalapú befektetésekről szól, inkább az izgalmas és kockázatos kereskedés, vagy brókerkedés a téma. 
Ha az értékalapú stratégiáról film születne, meglehetősen unalmas lenne, ugyanis nagyjából golfozásról, nyugodt alvásról, sok szabadidőről, finom vacsorákról és folyamatos gyarapodásról szólna. A value investing nem a monitor bámulásával, hajtépéssel, csőddel, ügyeskedéssel, ármányokkal és hasonlókkal jár együtt. Néhány fontos tanulság viszont megtanulható ezekből a filmekből: (a) mindig légy becsületes, és (b) ne vállalj nagy kockázatot. (c) A problémákat vedd észre időben és (d) kezeld megfelelően.
Az imdb pontszámnál vegyük figyelembe, hogy ahogyan a tőkepiacok, úgy a tőzsdés filmek nagy része sem érdekel általában senkit. Akit pedig nem érdekel, az nem fog magasra értékelni egy ilyen témájú alkotást. Az imdb-n egy egyszerű film esetében a 6.0 pont környéke jelenti a nézhető kategória alját.

1981. Rollover
Imdb pontszám: 5.4/10. A film végignézésére még nem szántam rá magam, de a látottakból a 70-es évek brókerügynökség feelingjére tisztán emlékszem. Az imdb-n kapott 864 szavazat azt jelenti, hogy ezt a filmet senki nem ismeri, a pontszám pedig azt, hogy elég gyenge.

1987. Wall Street
Imdb értékelés: 7.4/10. Kultuszfilm, amely laikusoknak is szórakoztató lehet. Akit érdekel a tőzsde, látnia kell, nincs kifogás. Charlie Sheen forrófejű brókerként dolgozik New Yorkban, és mivel az ottani élet nem olcsó, rendszeresen a gépszerelő faterhoz jár haza kölcsön kérni. Közben azonban nagy álmokat dédelget, és minden vágya, hogy a kiemelkedően sikeres kereskedő, Michael Douglas közelébe férkőzzön.
"Valaki tud valamit, mert nagy részvénycsomagok cserélnek gazdát a tőzsdén" - ha ilyet olvasol egy tőzsdei fórumon, akkor az illető nem sokat konyít a tőzsdéhez, de biztosan többször látta a fenti filmet. :)

1999. Rogue Trader
Imdb értékelés: 6.3/10. Megtörtént események alapján készült. A film tipikus példája annak, amikor valaki (esetünkben Ewan McGregor) elkövet egy apró hibát, amit egy újabb kockázatvállalással szeretne korrigálni, de az is rosszul sül el, és ... vajon hogyan bírkózik meg a helyzettel?
Imdb pontszám: 7.0. Ismertebb szereplők: Ben Affleck, Vin Diesel, Nia Long, Scott Caan. Giovanni Ribisi kibukik az egyetemről, de kezdeni szeretne valamit az életével, ezért beáll brókernek. Befutott kollégái társaságában megízleli a nagyvilági életet, de közben apró jelekből arra gyanakszik, hogy nem minden az, aminek látszik.

2001. The Bank
Imdb pontszám: 6.7. Ez az ausztrál movie viszonylag ismeretlen, én is csak a Youtubeon találtam meg. Egy fiatal matematikus egy bank alkalmazásában fejleszt egy programot, ami talán képes előrejelezni a piaci mozgásokat. Vajon mit kezdenek ezzel a lehetőséggel?

2003. Az Enron-botrány
Imdb pontszám: 6.2. A Youtubeon egyszer láttam, sajnos nem emlékszem már rá, és nem is tudtam azóta előkeríteni.

2007. Overnight
Imdb pontszám: 5.0. Magyar film, megtalálható a youtubeon is. Inkább a hangulata különleges, legalább egyszer érdemes megnézni.

2010. Wall Street 2.
Imdb pontszám: 6.3. Laikusoknak is ajánlható. Érdemes előtte az 1987-es első részt megtekinteni, de a történet anélkül is kerek. Michael Douglas lánya meglehetősen zabos az édesapjára és az egész kapitalizmusra, underground blogot üzemeltet, ennek ellenére udvarlója (Shia Labeouf) egy fiatal bróker, aki viszont szeretne megismerkedni a leendő apóssal. Közben beüt a válság, ami kicsit megkavarja a folyamatokat.

2011. Too Big to Fail
Imdb pontszám: 7.4. Köszönöm a tippet Wacher nevű kommentelőnknek. A film igaz történetet dolgoz fel, a 2008-as válság elejét láthatjuk benne, amikor John Paulson pénzügyminiszter (William Heart) és Ben Bernanke FED elnök (Paul Giamatti) megpróbálják visszalapátolni a sz#rt a lóba. A történetből nem maradhatnak ki az amerikai nagybankok vezetői és Warren Buffett sem.

2011. Margin Call
Imdb pontszám: 7.1. Ismertebb szereplők: Kevin Spacey, Jeremy Irons, Demi Moore, Stanley Tucci, Paul Bettany, Zachary Quinto, Simon Baker. Egy óriási Wall Street-i cég kockázatelemző részlegén, a hierarchia legalsó fokán elhelyezkedő, fiatal, buzgómócsing alkalmazottal indul a történet. A srác késő délután új modell szerint elemzést végez, ami kellőképpen érdekes eredményt szül ahhoz, hogy behívja a kollégáit, akik már buliban tompulnak. A következő néhány óra mindegyikük életére hatással lesz.

2012. Arbitrage
Imdb értékelés: 6.6. Nem tőzsdei film, de rendelkezik masszív üzleti vonallal. Richard Gere, a sikeres üzletember fantasztikus életébe kapunk bepillantást, amit viszont néhány elég komoly esemény megváltoztatni igyekszik. Vajon jól kezeli a problémákat?

2012. Le Capital
Imdb pontszám: 6.5. Európai film egy bankárról, akit báb gyanánt az egyik francia pénzintézet élére raknak. Úgy tűnik azonban, hogy mégsem akarja elfogadni a rá osztott szerepet, hanem igyekszik megfelelően ellátni a munkáját, ezzel pedig komoly érdekeket veszélyeztet.

2013. The Wolf of Wall Street
Imdb pontszám: 8.2. Ez az életrajzi film a nagyközönség számára készült, megérdemli a 8.2 pontot. Leonardo DiCaprio, az éleseszű pályakezdő bróker terveit keresztülhúzzák a piac nem várt eseményei, ezért saját kezébe veszi a sorsát, amelyet elég pörgősre alakít.

2015. The Big Short
Imdb pontszám: 8.0. Az igaz történet 2006-2008-ban játszódik, ahol egyes szakemberek úgy gondolták, hogy az amerikai jelzálogpiac egyes pénzügyi termékei olyan veszélyesen épülnek egymásra, hogy a növekedés megállása esetén láncreakció, összeomlás indulna el. A tőkepiacokon ilyen lehetőségekre is lehet "fogadni", ők pedig megtették.

2016. Money Monster
Imdb pontszám: 6.6. George Clooney tőzsdei műsorába beszabadul egy túszejtő. De ki ez a túszejtő, és pontosan mi a problémája?

2016. Equity
Imdb pontszám: 5.7. Nem csodálkozom, hogy a laikus közönség ilyen alacsony pontszámot adott a terméknek. Inkább azoknak ajánlható, akik szeretik a tőzsdés filmeket, és értik a tartalmát is. Nekem ezért, valamint a hangulata miatt tetszett, kicsit emlékeztetett az Overnightra és a Margin Callra.

2017. The Wizard of Lies
Imdb pontszám: 6.8. Bernard Madoff az USA történelmének legnagyobb csalását hajtotta végre. A palit Robert de Niro játssza. Ennél többet nem kell írnom ahhoz, hogy óriási elvárásaink legyenek a filmet illetően.

Várom javaslataid további tőzsdei (vagy tőzsdét érintő üzleti) filmeket illetően.

2 megjegyzés:

 1. Bár nem trader filmek, de talán nem érdektelenek a téma iránt érdeklődőknek:

  http://en.wikipedia.org/wiki/I.O.U.S.A.
  IOUSA - dokumentumfilm az USA adósságáról (szerintem eléggé tárgyilagos, nem a szokásos összeesküvés-elméletes hülyeség)

  Bennfentesek (2010, Inside Job, dokumentumfilm)
  Az legeslegjobb összefoglaló a 2008-as krízisről, amit a témában láttam
  http://www.port.hu/bennfentesek_inside_job/pls/w/films.film_page?i_film_id=113713

  És egy játékfilm:
  Válság a Wall Streeten (Too Big To Fail)
  http://www.port.hu/valsag_a_wall_streeten_too_big_to_fail/pls/w/films.film_page?i_film_id=121389

  VálaszTörlés
 2. Bennfentes játék
  (Le capital)
  színes, magyarul beszélő, francia filmdráma,
  113 perc, 2012
  http://www.port.hu/bennfentes_jatek_le_capital/pls/w/films.film_page?i_film_id=141359

  „Az emberek azt hiszik, a pénz eszköz.
  Tévednek. A pénz az úr”
  A Bennfentes játék maró humorú szatíra a
  rablókapitalizmus fenntarthatatlanságáról.
  Úgy hat, mint a Tőzsdecápák mai, globális
  valóságra hangszerelt változata: nincs már
  benne pátosz és heroizmus.
  http://www.piacesprofit.hu/tarsadalom/az-emberek-azt-hiszik-a-penz-eszkoz-tevednek-a-penz-az-ur/

  VálaszTörlés