2015. február 23., hétfő

Hosszú életű befektetők

A bejegyzést megírására az késztetett, hogy feltűnően sokszor találkoztam magas életkort megért befektetők életrajzával. Ennek materiális magyarázata egyszerű: az értékszemléletű befektetők az idő előrehaladtával egyre gazdagabbak, idős korukra néhány százmillió, de legalább néhány millió dollár birtokában a létező legmagasabb szintű orvosi ellátást is meg tudják fizetni.
Tegyük fel, hogy valaki 30 éves korára 5 millió forintot félretesz, majd a legjobb passzív befektetésbe, az indexkövető alapba helyezi a pénzét. Az összeg 60 éves korára 66, 80 éves korára 371, 90 éves korára pedig 880 millió forintra duzzad. Ha valaki hosszútávon 6 ponttal előzi meg az indexet azaz évi 15%-ot ér el, akkor a fenti modellben 60 évesen 0.33, 80 éves korára 5.4, 90 éves korára pedig 21.92 milliárd forintot érne a befektetése. Ez egy végtelenül egyszerű modell, sok helyen bele lehet kötni, az inflációs hatással sem számol, de mégis jól jelzi, hogy ha csupán rajtunk múlna, megoldhatnánk, hogy vénségünkre igen jól éljünk. 
Úgy gondolom, hogy orvosi ellátás meglétén kívül ezek az emberek olyan tevékenységet szeretnek végezni, amelynél nincs nyugdíjkorhatár, így idős korukra is komoly szellemi munkával foglalkozhatnak a befektetéseik menedzselésével. Ez mindenképpen a hosszú életkort támogatja, ahogy az is, hogy a sikeres befektetői működés feltétele a hosszútávú gondolkodás, a fegyelmezettség, a türelem és a nyugalom.

Lássuk hát, kikről is van szó.

82 év: (1894 - 1976) Benjamin Graham. Az irányzat úttörője relatív rövid ideig élt, de a lista indításához kitűnő ez a 82 életév is. Az 1929-es világválság eléggé megviselte a portfólióját, ez nagy hatással volt arra, hogy kiépítse a már jól ismert biztonsági szabályokat a részvénykiválasztásainál.

85 év: (1930 - ) Warren Buffett. 80 éves korát követően még rákkal is műtötték, jelenleg él és virul, vezeti a világ ötödik legnagyobb nyilvános társaságát. A vállalat 60 évvel ezelőtt egy jelentéktelen textilgyár volt, s amelyet indulatból vásárolt meg 1964-ben. A vásárlás után nem tudott mást tenni, mint felfuttatni (a cég pénzét kezdte részvényekbe fektetni), ugyanis a szektor némiképp leszállóágban volt. 350 milliárd dolláros piaci értékét tekintve úgy látszik, elég jól sikerült neki.

91 év: (1924 - ) Charlie Munger. Warren Buffett helyettese. Matekot és jogot is tanult, ügyvédként praktizált sokáig, és viszonylag későn, majdnem negyven évesen kezdett befektetésekkel foglalkozni. Buffetthez hasonlóan nem töri magát diverzifikácóval, inkább arra ügyel, hogy azt a kevés részvényt, amit tart, azok növekedése az átlagnál jobb, növekedésének fenntarthatósága pedig a lehető legjobb legyen. Ezek hosszútávú tartásával pedig eredménye is jobb lesz az átlagnál. Portfóliójukban simán előfordulhat, hogy egy vállalat akár 25% kitettséget is elér.

93 év: (1895 - 1988) David LeFevre Dodd. Graham tanítványa, oktató kollégája, szerzőtársa és üzlettársa volt. Grahammel szerezték a Security Analysis c. könyvüket, amely az Intelligent Investor, egyszersmind az értékalapú stratégia előfutárának tekinthető.

95 év: (1912 - 2008) John Templeton. 1954-ben alapította a Templeton alapot, de már jóval előtte, a 30-as években is tevékenykedett, összevásárolt egy rakás 1$ alatti részvényt a Wall Streeten. Aztán a részvénypiac talpra állt, ő pedig jól járt.

95 év: (1915 - 2012) Walter Schloss. Graham tanítványa. Stratégiája, noha ugyanarról a tőről fakad, élesen eltért Buffettétől. Míg Buffett nyereségorientált, addig Schloss sajáttőke-orientált technikát alkalmazott, tehát a legfontosabb fogódzó nála a társaságok könyv szerinti értéke volt. Nem növekedési, hanem simán olcsó papírokat keresett. Igen széleskörűen diverzifikált. Jómagam a felsorolt személyek közül Walter Schloss befektetési elveit követem.

96 év: (1907 - 2004) Philip Arthur Fisher. Elsősorban növekedési papírokat keresett, ezeket igen hosszú ideig tartotta. Nála nem "kedves túlzás" volt az élethosszig tartó részvénybirtoklás, az 1955-ben megvásárolt Motorola részvényeit további 49 évig, haláláig tartotta.

102 év: (1896 - 1998) Philip L. Carret. A Pioneer Investments alapítója. A "Pioneer Fund A" befektetési alap a mai napig működik 1928 óta.

103 év: (1898 - 2001) Elise Marguerite Firor. Ő nem befektető volt, csak David Dodd felesége.

109 év: (1905 - 2015) Irving Kahn. Az élő legenda. 1928 óta folyamatosan nyomja az ipart, azaz már akkor részvényekkel foglalkozott, amikor Warren Buffett még meg sem született. Elképesztő. Apja lehetne a 91 éves Charlie Mungernek is. Ha 2017-ben még élni fog, akkor megtalálható lesz a legidősebb élő emberek listáján is. Testvérei 101, 103 és 110 évesen hunytak el.
Utóirat: ezt a bejegyzést pontosan 1 nappal a mester halála előtt írtam. Irving Kahn 2015. február 24-én lezárta a "földi élet" nevű befektetését, melyet 109 éve nyitott.

1 megjegyzés:

  1. Két ici-pici megjegyzés:
    1) Munger nem kifejezetten Buffett helyettese. Igaz ugyan, hogy vice-president, de Buffett mindig úgy említi önmagukat, hogy "Charlie and me". Talán nem véletlenül.

    2) A Berkshire textilvállalat VOLT. Ma már nem az, tehát a mai eredmény nem az indulatból megvásárolt vállalat felfuttatásából adódik. Nyilván, aki ismeri a céget, az tudja, de a fenti megfogalmazás nagyon félreérthető és félrevezető. Hátha egyszer valakinek ez a blog lesz a bibliája, nehogy szamárságot olvasson benne :-)

    VálaszTörlés