2015. március 25., szerda

A Powerland sztori

2015. március 25.
Ez a történet megérdemel egy külön bejegyzést, ugyanis jól bemutatja a tőkepiacokon ránk leselkedő egyik kockázatot. 2015. január 12-én [Powerland] részvényeket vettem, darabját 1.44 €-ért. 2 hónappal később, e sorok írásának idején az árfolyam 0.21 €. 86% veszteségem van rajta, vagyis kis túlzással mondhatjuk, hogy buktam az ide fektetett pénzt. Megnyugtatásul rögtön hozzátehetem, hogy a teljes portfóliómon idáig elért nyereség több, mint tizenkétszerese a Powerland veszteségének, tehát nem igazán érdekel, éppen hogy áll a Powerland befektetésem.
Ha ellátogatunk a fenti linkre (továbbá megnézzük az első 9 havi eredményeket), megismerhetjük a társaság főbb jellemzőit. Bőrből készült divattermékek gyártásával, eladásával foglalkozik, tevékenységi helye Kína. Stabilan nyereséges, relatív jó a tőkearányos megtérülése, és 172 millió € saját tőkére jut 72 m€ kötelezettség, tehát ezzel sincs probléma. Az egyszerűség kedvéért számoljunk januárra tízszeres árfolyammal, szóval vásárláskor a piaci kapitalizáció nagyjából 30 millió € lehetett. Erre jut a fent említett 172 m€ saját tőke, és 2014. első 9 hónapjára 8.8 m€ nettó eredmény.
És ennek ellenére az árfolyam megállíthatatlanul esik. Az egyetlen, amire gyanakodni tudok, hogy egyre nagyobb a követelésállománya, vagyis talán ezen keresztül lopják ki belőle a pénzt (megveszik tőle a terméket, de nem fizetnek, miközben a Powerland elszámolja bevételként). És ha a 119 m€ követelésből egy fillér sem térülne meg, a cég nettó eszközértéke (53 m€) még így is 17-szerese lenne a piaci értékének (3 m€) A tulajdonosok között van a Universal Investment Gmbh, feltételezem, ezeknek feltűnt volna már, ha ilyesmi történik. Ha 238 milliárd eurt kezelnek, bizonyára jobban tájékozottak az üzleti életet illetően, mint én. 7.6% tulajdonrésszel pedig remélhetőleg ott ülnek az igazgatóságban.
Akármi is van, ez hatalmas mínusz, és könnyen lehet, hogy 0 € a végállomás. A következő tanulságokat kell ebből levonni:
1. Diverzifikálni kell. Minél jobban tesszük, annál jobban biztosítjuk magunkat az ilyen sztorik ellen. A tőkém 1%-át költöttem erre, így meg sem kottyan, hogy ez most elment. Időközben a többi részvényből jött 12x ennyi nyereség.
2. Hiába tűnt ez a cég jó vételnek, nem volt az. Lehet, hogy innen visszajön az árfolyam, de ekkora mínuszba belefutni nem kis teljesítmény. Nem is lehet tökéletesen kiküszöbölni ezeket a buktákat. Január óta volt kb. 100, most van kb. 80 részvényem, eddig csak ezzel jártam így, ez egyelőre nem rossz arány.
3. Figyelni kell a követelésállomány alakulására, ha egyre növekszik, az bizony nem jó jel. Vonjuk ki a saját tőkéből az összeget, és így értékeljük a vállalatot.
4. Vásárlás előtti vizsgálat során rá kell nézni a cégek 5-10 éves árfolyamgrafikonjára is. Ha valaha 10x ennyi volt az árfolyam, járjunk utána, mi történt, ami ezt okozta.
5. A 30-40 millió dolláros piaci érték nemhogy kis, hanem mikro kapitalizációnak számít. Minél nagyobb egy cég, annál jobban szem előtt van, annál nagyobb érdekek képviselik magukat benne. Ebből a szempontból az 500, de legalább 100 millió dollár feletti piaci érték legyen vásárlásunk egyik feltétele.
És végül: a történet még nem lefutott, mert a részesedést nem adom el, nem is lenne értelme. Meglátjuk, mi lesz. Ha közeli példát kellene mondanom ilyen esésre, az OTP árfolyama is lezúgott 11,000 ft-ról 1,400 forintra, de ott még könnyen meg is magyarázható a folyamat az értékalapú stratégia alapján. Az esésen kívül másban nem hasonlít a kettő.
Xetrán jegyzett kínai részvényekkel kapcsolatos cikk.
És még egy olvasnivaló.
A 6. tanulság tehát talán az, hogy ne vegyünk kínai (pontosabban Kínában működő német) céget, mert Kínában nem feltétlen vonják felelősségre azt, aki Németországban követ el a fentihez hasonló tőkepiaci bűncselekményt.


2015. március 30.
Az időnként detektálható komolyabb árfolyamemelkedés ne csábítson el senkit.
forrás: morningstar
Ezt ugyanis a nap végére általában beverik.


2015. április 2.
És még innen is van feljebb...
A szócikk indításakor, 25-én az árfolyam 0.21 € volt. Azóta már 80%-ot emelkedett. Már "csak" -73% a nem realizált hozamom (veszteségem). Vajon ez tényleg egy jó cég, ahogy a számok mondják, és az árfolyam elindul felfelé a fair értékéig? Nem bővítem a csomagom. Befektettem annak idején, amennyit jónak gondoltam, és marad ez, akármi is lesz. Ha megnézzük a 3 havi chartot, az emelkedés totálisan beleolvad a csökkenő trendbe, észre sem lehet venni. Mehet tovább új mélypontok felé is.

2015. április 29.
Vegyük jegyzőkönyvbe az új helyi csúcsot.

2015. május 6.
Ellenpéldaként mutatom az árfolyam emelkedését. Eleinte nem tulajdonítottam nagy jelentőséget Graham intelmeinek, hogy a cégméret nem kellő nagysága (500-1000m $) kockázatokat hordozhat magában. A mikrocégeket elnézve azonban egyet kell értenem vele. Ezt a kockázatot a továbbiakban ki fogom iktatni.

2015. június 5.
A Powerlandot kivezetik a tőzsdéről, mely hírre 50%-ot esett napon belül, jelenleg 0.32 € árfolyamon jegyzik. Itt a vége, fuss el véle. Ha a kivezetésig nem adja el a birtokosa, akkor reálgazdasági befektetéssé válik, és azzal kell tisztában lennie, hogy a német törvények mit írnak a kivezetésről, milyen jogok és kötelezettségek illetik őt.

2 megjegyzés:

  1. A saját tőkéből a hosszú lejáratú kötelezettségeket kell kivonni? Egy másik mutató, a nettó eszközérték pedig a saját tőke-rövid lejáratú kötelezettségekből jön ki?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A nettó eszközérték szinonímája a saját tőke. És ha úgy akarunk számolni, hogy a követelésekből semmi nem hajtható be, akkor a követeléseket vonjuk ki a saját tőkéből.

      Törlés