2015. március 10., kedd

Brókerbotrányok: a kockázatok csökkentése

Jelen pillanatban 3 ügy van folyamatban (Buda-Cash, Hungária Értékpapír, Quaestor), nemrég derült ki, hogy a Quaestor a gyanú szerint 150 milliárd Ft fiktív kötvényt dobott piacra, de a legálisan eladott 60 mrd-ot sem tudja törleszteni. Idő kell ahhoz, hogy a legtöbb kérdésünkre választ kapjunk, én azonban tisztelettel érdeklődnék, hogy az állami felügyeleti szervek mit csináltak felügyelet és ellenőrzés helyett? Hogy tud ennyi pénz eltűnni? Minden jóhiszemű, tiszta lelkiismeretű emberből indulatokat váltanak ki ezek az események. Sajnos a károsultaknak ez a bejegyzés nem fog segíteni, de a többieket talán felkészítheti.

A legfontosabb tudnivaló, hogy semmilyen kockázat nem redukálható a nullára, de egyszerű módszerekkel általában jelentősen csökkenteni lehet.
Az első megfontolandó lépés a szolgáltatóválasztás. Az elérhető értékpapírok, a költségek és jutalékok összehasonlítása előtt azt is tisztázzuk, hogy a szolgáltatónak milyen a banki háttere. Legbiztonságosabbnak a nyugat-európai anyavállalattal rendelkező, itthon nagy hálózatot fenntartó leánybank szolgáltatóját gondolom. Nincs anyavállalata, de a kapitalizációt tekintve ide sorolható még az OTP is. 
Ha elég nagy a tőkénk, akkor többfelé kell osztanunk, és több szolgáltatónál kell a befektetéseinket kezelnünk. Ez a szolgáltatók diverzifikációja.
Csak ezután jön az, hogy a befektetéseinket is diverzifikáljuk, és egy eszközbe 1-2%-ot helyezünk. Vonatkozik ez a kötvényekre is. Graham 60 éve megírta, hogy a magas kamatú kötvény gyanús kell legyen. Ha mégis vásárolunk, akkor a bóvlikötvény alapok esetleg megoldást nyújthatnak erre. Számítsunk rá, hogy 1-2 bóvlikötvényünk a tőketörlesztést már nem fogja megérni. Csak a kitűnő minősítésű kötvények ajánlhatóak megvételre, és azok sem akármikor és akármilyen mértékben.

Ha a szolgáltatónk bedől, van egy rossz és egy még rosszabb eset:
1. Nem történik bűncselekmény. Ekkor a befektetéseink megmaradnak, a játék az eljárás után megy tovább, valószínűleg az ügyfélállományt átveszi egy másik cég, és mi oda kerülünk. Ha részvényeket birtoklunk, akkor az nem csupán a szolgáltatónk ügye: részvényesként ugyanis az adott vállalat részvénykönyvébe kerülünk, a szolgáltató kihullása ezen nem változtat.
2. Bűncselekmény történik. Ez esetben előfordulhat, hogy a befektetéseink valójában nem is léteznek, hamis igazolásokat kaptunk a tranazkcióinkról, és a pénzünkön a vállalat vezetői éppen nyaralnak valahol, vagy már egy trezorban hever a senki földjén. Az biztos, hogy viszontlátni nem fogjuk már. Ennek egy részére terjedhet ki az országos betétbiztosítási, vagy a befektetővédelmi alap védelme. Ez utóbbi € 20,000 értékű kerete igen soványka.

5 megjegyzés:

 1. "az állami felügyeleti szervek mi a rákot csináltak felügyelet és ellenőrzés helyett"
  http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/nagyon_furcsat_mondott_rogan_buda-cash-ugyben.594666.html
  A kérdés ettől még inkább kérdés leszen...

  VálaszTörlés
 2. A kérdésedre a válasz ebben a cikkben van: " Az MNB az értékpapír-kereskedő céget felügyeli, törvény által megszabott felügyelési hatásköre nem terjed ki a vállalati kötvény kibocsátójára azon túlmenően, hogy a jogszabályi formai és tartalmi követelmények teljesítése esetén jóváhagyja a kibocsátási tájékoztatókat." Tehát ők nem vizsgálják, hogy a kötvénykibocsátásból befolyó pénzzel mi lesz, nem vizsgálják, hogy miből fogja a cég visszafizetni a lejáró kötvényeket, lényegében nem vizsgálnak semmit. Ennyit a felügyeletről és ellenőrzésről.

  VálaszTörlés
 3. A cikk linkje lemaradt:
  http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/igy_bukott_a_quaestor_megszolalt_az_mnb.594815.html

  VálaszTörlés
 4. A külföldi részvények kereskedéséhez szükséges devizaváltással kapcsolatban azt kérdezném, hogy ezt hogy érdemes megoldani, hogy a legolcsóbban ússzuk meg? Az egyik online hazai brókercégnél ugyanis 1% a díja, 303Ft-os középárfolyam esetén 306Ft-ért adja az eurot, amely egy közepesen olcsó sarki valutaváltó árának felel meg.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Az 1% semmit nem számít, de minél ritkábban érdemes váltani. Egyetlen egyszer, amikor dollárt vagy euro-t veszünk forintért, és kész.

   Törlés