2015. április 27., hétfő

Kínai minőség: Joyou.

Facebook csoportunkban ("Értékalapú befektetők") az alábbi linkre lettem figyelmes:

Joyou AG: Special Audit; Management Board/Management
"2015.04.27
Hamburg, April 27, 2015 – As a result of most recent information regarding business transactions at subsidiaries of Joyou AG (the "Company"), the necessity to review said business transactions has arisen.
The supervisory board of the Company therefore has resolved to have a special audit conducted by auditors and legal counsel in order to review whether the net assets, financial and profit position were reflected correctly in the past and to achieve a complete clarification of the facts at hand.
The supervisory board has agreed with the members of the management board of Joyou AG, Messrs. Jianshe Cai and Jilin Cai, that they will be suspended from their office as members of the management board of the Company during the special audit with immediate effect. The supervisory board has appointed the member of the management board Mr. Gerald Mulvin as interim chairman of the management board of Joyou AG."

Gyenge angolságommal értettem, hogy a könyveket újra kell vizsgálni, mert valami nem oké velük, aztán a csoportban megerősítették ezt a sejtésem. Nem tulajdonítottam nagy súlyt a hírnek, aztán ránéztem a vállalat részvényárfolyamára (forrás: morningstar).


Az ámulat elért, ám hideg veríték és az erős szívdobogás elmaradt, ugyanis ettől a cégtől már korábban megszabadultam. De ha nem akartam volna cash arányt növelni, akkor nem adom el, s akkor most ezt a veszteséget elszenvedtem volna. Jelen pillanatban csak a fenti hírt ismerjük, így a részvényárfolyam zuhanása akár ideiglenesnek is tekinthető. Majd meglátjuk. Erről természetesen eszembe jutott a Powerland. A 100 meglévő vagy nemrég eladott papíromból 2 bedőlni látszik, de mindkettő kínai, és csak 14 kínai cégem van/volt. Ez nem a legmegbízhatóbb arány. Mi folyik itt Kínában? Hogy lehet, hogy még a német anyavállalat, a Grohe sem tudja megfékezni a saját kínai leányvállalata problémáit?
A biztonság érdekében nyomban csökkentettem a kínai kitettségem. Kézenfekvő volt, hogy olyan papírokat adjak el, amelyben az egyedi részvénykitettségem volt nagy, és ez 2 esetben komoly emelkedés miatt duzzadt meg. Ezeknél 3-3 hónap után +97 és +56% hozamot kellett realizálnom.
Hallottad már itt-ott, hogy "a kínai részvénypiac alulértékelt"? Az ilyen esetek után sejthetjük, hogy a bizonytalan jogi környezet lehet az egyik oka. A Powerlandról szóló írásomban már említettem ezt a cikket. És talán emeljük ki a nyilatkozó üzletember elhatározását is belőle: "I'll never buy Chinese shares again." - ha nem is kell vakon engedelmeskednünk e mondatnak, mindenképpen kell egy másiknak:

DIVERZIFIKÁLJ!

És egy harmadiknak:

Légy óvatos!

Ide kívánkozik egy negyedik is:

Senki sem tévedhetetlen.

Még Warren Buffett sem az, pedig ő aztán alaposan megnézi, mit vásárol meg. Megírta leveleiben a főbb tévedéseit, kezdve a Berkshire Hathaway-el, amibe beleragadt, mert forrófejű ifjúként nem volt hajlandó pár centtel olcsóbban eladni részét az akkori igazgatónak. Később pedig jól belenyúlt a Tescoba.
Diverzifikálunk, nincs mese. Akármilyen tuti egy cég, nem teszünk bele nagyobb összeget, mint aminek csekély eséllyel bekövetkező elvesztését nyugodtan elviseljük. A tőkénk hány százaléka ez? 5? 2? Nálam kb. 1-1.5%. Ha a mérethatékonyság engedi, legyen 0.5%. 

1 megjegyzés:

  1. A bejegyzéshez nagyon jól illik a következő cikk:

    http://www.investor.hu/news/20150502-a-kinai-szupergazdagok-a-legbevallalosabbak-a-vilagon.html

    "Ráadásul a kínai tőzsdefelügyelet által közzétett jelentésből kiderül, hogy a forgalom 90 százaléka a lakosság részéről érkezik, mi több, óriási hitelből, tőkeáttétből finanszírozott pozíciók épülnek ki. Szokták mondani, hogy jellemzően a részvénypiaci ralik utolsó szakaszában szokott előfordulni, hogy a lakosság, a háziasszonyok két kézzel zsákolják a részvényeket. Márpedig Kínában most pont ez történik."

    VálaszTörlés