2015. április 30., csütörtök

Mol üzletrészt vennél?

Ha MOL üzletrészt vennél, nem árt utánajárnod annak, hogy mit is kapsz a pénzedért cserébe. Jelen pillanatban a következőket mondanám erről: 
1,749 mrd (Ft) anyavállalati saját tőkéből célszerű kivonni az immateriális javakat (371), az egész cég nettó vagyona tehát 1,378 mrd Ft. Ezt elosztva a nem saját részvények számával (102.976m) megkapjuk, hogy egy részvényre 13,381 Ft könyv szerinti érték (tangible book value), immateriális javakkal 16,984 Ft (book value) kerül. 
A 4.07 milliárd forint nettó eredmény aranyos vicc a könyvelők részéről, ezt nyugodtan vehetjük akár 0-nak is. Minimális nyereséget kihozni idénre még mindig jobban mutat, mint kis veszteségről beszámolni. Elkerülték a másik ügyes trükköt, mely szerint egyetlen üzleti évbe beletuszkolnak minden elkönyvelhető mínuszt, ezáltal a következő évekre statisztikailag szép növekedést lehet kimutatni. 
Az 1,378 mrd forint tangible book value és a 0 (NULLA) növekedésre jut 2,454 mrd forint kötelezettség. Ez sok. Ha növekedési vállalatról beszélnénk, és évente 12-20% megtérülést szállítana a saját tőkére vetítve, akkor oké. A mol esetében azonban nem beszélhetünk ilyesmiről. Van egy rakás kötelezettsége, amiből az utóbbi 2 évben épp csak stagnált. Az utóbbi években, vagy a következő években erőn felül kellett volna törleszteni a kötelezettségeit, ám ezt nem tette meg, és valószínűleg a jövőben sem fogja. Azt viszont feltétlen megemlítem, hogy a kötelezettségek és a saját tőke aránya töretlenül javul, de ennek így is kellene maradnia. Grahamnél simán megbukna a forgóeszközök és a rövid lejáratú kötelezettségek 1.5 alatti mutatója is.
Fogjuk rá, hogy azért ilyen pocsék a gazdálkodása, mert alacsonyak az olaj- és gázárak. A kedvezőtlen iparági környezet tényleg komoly probléma, kérdés, képes-e megfelelően nyereségessé válni, amint az olajár ismét egyensúlyba kerül. Sajnos nem tudjuk, hol lesz ez az egyensúlyi ár, és hogyan alakul a jövőben (ezért is ilyen jó buli a tőzsde), így azt sem, hogy mennyit ér az üzletrész. Tetszik vagy sem, nincs ember, aki megmondja, hogyan fog alakulni az olajár a következő x évben.
A MOL árfolyama szorosan együtt mozog az olaj világpiaci árával, érthető okokból. Minél alacsonyabb az olaj ára, az olajos cégek annál kisebb  nyereségre tesznek szert, márpedig egy cég értéke főképp a jövőbeli pénzáramlások diszkontált jelenértékével jellemezhető. Ha az olaj ára növekszik, a cégek is mennek utána. Ezért emelkedett az árfolyam az utóbbi hónapokban 11k-ról 15k Ft-ig.
Ha pusztán a p/b és p/e értékeket nézzük, találunk a MOL-nál sokkal jobb külföldi szektortársakat. Ilyen a kínai CNOOC, amely bár magasabb p/b-vel érhető el, ezt bőségesen kárpótolja a kiemelkedő növekedés (ROE), tavaly a MOL 0%-ával szemben 17%-ot teljesített. Ha nem nyereségre, hanem nettó vagyon olcsó megszerzésére koncentrálunk, ott a brazil Petrobras, amely 0.5 p/b-vel messze megelőzi a MOL-t, de még a növekedése is jobb nála. Bár a MOL nem a legjobb választás, egy diverzifikált olajos portfólióba akár szépen be is illeszthető
Beilleszthető, de szerintem nem ezen az áron. Én 15k forintért nem vennék MOL-t. Akkor éri meg itt vásárolni, ha képes lesz a jövőben részvényenként nem 39 Ft, hanem legalább 1,500 Ft nyereséget felmutatni. Megfelelő olajárak mellett erre képes is. Egyelőre azonban ne várjunk ilyen értékeket. 
12, vagy inkább 10 ezer forint alatti árfolyamon alkalmi vételnek tekinteném a részvényt, és ha vettem volna 12k alatt, akkor 15k körül valószínűleg eladtam volna ezeket a részesedéseket. Fél évvel ezelőtt itthagytam a magyar piacot, tehát a MOL-t is mellőztem.
Ha a mostani 58$ körüli olajár visszaesik 40, 30, vagy akár 25$-ig, akkor a MOL is követni fogja, könnyedén előfordulhat 5,000 Ft, vagy még alacsonyabb árfolyam is. Találtam külföldi olajosokat 0.2 p/b-vel, a MOL hozzájuk képest még drága is. Ha az olajár tovább emelkedik, úgy szinte borítékolható a MOL növekedése is. Egy jó 80-90$-os szintnél simán elképzelhetőnek tartanám a 20k-t is, de csak e lehetőség  miatt nem vásárolnék 15k-ért.
A rossz forgatókönyvekre való felkészülés egyebek közt 2 pontból áll:
1. A mol kitettségünkre a tőkénkhez képest nem költünk 2%-nál többet (ez a többi részvényre is alkalmazandó)
2. Olajos papírokba a tőkénknek 10%-ánál többet nem fektetjük (ez a többi szektorra is alkalmazandó).

8 megjegyzés:

 1. Az olaj áralakulásáról mi a véleményed? Én alig tudom elképzelni, hogy visszafordul 30-40$ szintig.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Bármi megtörténhet, készen kell állni 20 és 150 dolláros árra is.

   Törlés
 2. Nem értem hogy a Saját tőkéből mért kell levonni az immateriális javakat. Az olajárról az a véleményem, hogy a $ árfolyamától függ hisz abban számolják el, a $ pedig részben a FED monetáris politikájától, USA gazdaság teljesítményétől.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Az olaj árfolyama elsősorban a kereslet és kínálat viszonyától függ, másodsorban természetesen a $ erejétől is. A saját tőkéből nem kötelező kivonni, de célszerű, ha számolni akarunk azzal, mennyi "megfogható" eszközt vásárolunk meg.

   Törlés
 3. Szia Tibi!

  Nagyon érdekelnek ezek az ellemzések, és gratulálni szeretnék első sorban a blog-odhoz. Nagyon hasznosnak gondolom! Köszönjük.

  Szeretnék pár dolgot megkérdezni amiben bizonytalan vagyok:

  Ha jól értettem írásod, a tutibb ha az anya vállalati saját tőkéből kivonjuk az imateriális javakat. És azt osztjuk a kint lévő (nem saját ) részvények számával.

  Namost, ha egy gyj megnézek az már feltünt hogy csak a fél éves gyj-ben találtam, a q3-ban nem. Gondolom még az 1 éves jelentésekben láthatóak majd ezek az adatok. A kint lévő részvény db számot így kapjuk meg?:

  Összes kibocsátott részvény darabszáma - Visszavásárolt saját részvények darabszáma

  Vagyis jelenleg 102,987 m részvény van kint.
  A legutóbbi q3 gyorsjelentéssel számolva, az anya vállalati saját tőke: 1913 millio
  imateriális javak 430,289 millió vagyis: a tangible book value: 14400. Jól számoltam?
  Van ez a leírás híre amit gondolom q3 csinosítás miatt, majd a q4 ben fogják könyvelni. Ha azt mondjuk hogy közelítőleg 100 milliárd huf lehet ennek egyszeri összege, akkor csak a kint lévő részvényekre vetítjük le?

  vagy ilyen esetben az egész részvény állományra? tehát 100millió / nem saját részvények száma?

  Mert ha az első eset él, akkor azt jelenti hogy kb részvényenként 970 huf (példánál maradva) számolunk, vagyis 14400-970 azaz 13428 a tangible book value ha a 100 milliárdos leírást is belevesszük.
  Sajnos a számolásokban jelenlegi adatokkal kalkulálva nem vagyok biztos, meg tudnál ebben erősíteni?

  4, Tehát ha jól értem az igazán reál képet a vállalati értékről a "tangible book value" adja?
  szemben a könyvértékkel?

  Előre is köszönöm válaszod !

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia! A saját részvények számát a Bét honlapján a közzétételekben havonta közzéteszik "Szavazati jogok száma és az alaptőke nagysága" és ehhez hasonló címmel.
   A számolás nagyjából helyes, de azzal a leírással érdemes megvárni a jelentést, úgyis lesz benne még néhány tétel.
   4. A tangible book value egy szigorúbb és biztonságosabb módja a saját tőke számolásának. A nettó anyagi eszközöket mutatja.

   Törlés
 4. Köszönöm Tibi!
  Még annyi ami nem teljesen tiszta, tehát ha ilyen leírásról van szó, és egy spekulált összeget veszek alapul, akkor ugy kapom meg hogy mennyi "teher" esik egy részvényesre hogy:
  A "leírás összege / nem saját részvény állomány = a részvényesekre eső veszteség ?

  Erről bővebben ha olvasni szeretnék az eféle elemzésekről, akkor milyen olvasmányt(nyokat) ajánlanál?
  Itt elmíteném meg: Az inteligens befektető című könyv ezt taglalja?
  köszönöm

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A leírás összegét a nem saját részvény állománnyal osztjuk, igen. Olvasmányt sajnos nem tudok erre ajánlani. Az intelligens befektetőben szót ejtenek az egyszeri tételekről, de azt ettől függetlenül is el kellene olvasni. :)

   Törlés