2015. május 2., szombat

Menő tech részvények

E bejegyzésben górcső alá veszünk néhány trendinek számító tech részvényt. A növekedési cégek az átlagnál gyorsabban növekednek, ezért nagyon népszerűek. A teljesítményüket általában nagy adósságból fedezik, melyet a későbbi eredményükből kívánnak "kinőni", vagy fenntartani. Kiindulva abból, hogy egy részvény értékét főképp a várható pénzáramlás diszkontált jelenértéke adja, a piac szinte bármennyit hajlandó értük megadni, mert túlzottan kevésbé foglalkozik azzal az egyre növekvő kockázattal, hogy a tempó előbb-utóbb lassulni fog. És amikor a várakozás kiárazódik, az borzasztóan nagy esést indukál. A másik veszély, hogy a növekedés megtorpanásakor esetenként probléma lehet a kötelezettségek teljesítésével,
Nézzük meg 6 divatos tech + 1 uncsi iparvállalat néhány aktuális adatát (forrás: morningstar):

  Név      Eszközök  Vagyon   Profit  Profit Piaci érték  
--------------------------------------------------------
Facebook     40.1     18.0      1.5     2.9     221.0
Google      131.0     90.0     12.9    14.4     367.6
Twitter       5.6      3.0     -0.6    -0.6      24.5
Apple       231.8    107.0     37.0    39.5     742.9
Tesla         5.8      0.9     -0.1    -0.3      28.4
Amazon       54.5      7.4      0.3    -0.2     196.1 

Wilh H.       3.4      1.7      0.3     0.2       1.3 

Az "eszközök" oszlop azt mutatja meg, hogy a vállalat összesen mekkora vagyonnal gazdálkodik (mérlegfőösszeg). A vagyon egy része nem sajátja, hanem valamilyen formájú kötelezettségből származik. A kötelezettség kamatteherrel bír, ezért is érdemes minél hatékonyabban hasznosítani. Minél nagyobb arányú, annál kockázatosabb a fenntartása, és annál könnyebben válik önpusztító fegyverré. A "vagyon" a nettó vagyont jelzi, ezt tulajdonolják a cég részvényesei. A két profit oszlop az utolsó két év nettó nyereségéről tájékoztat. A legutolsó oszlopban pedig azt láthatjuk, hogy a gazdaság szereplői jelenleg hány milliárd dollárra (Wilhelmsen esetén €-ra) értékelik a társaságokat.
És most következzék a józan paraszti ész. 
A befektetésünktől általában azt várjuk el, hogy minél nagyobb biztonsággal és minél gyorsabban megtérüljön. Általános környezettől függően a 10 éven belüli megtérülés kiválónak, a 10-20 év átlagosnak, a 20 év feletti pedig kedvezőtlennek mondható. A cégek bőséges kínálata alapján - mivel válogathatunk -  azt várjuk, hogy befektetésünk 10 éven belül térüljön meg, vagyis a társaság piaci értéke ne haladja meg a szállított nettó profit tízszeresét. Mélységesen egyetértek Graham ajánlásával, aki szerint figyelembe kell vennünk azt, hogy a vállalat piaci értékének legyen valamilyen köze a nettó vagyonához. Konkrétan kifejezve, általunk adott 100 centért cserébe legalább 90 centet, de még jobb, ha legalább 120, 150, vagy akár 200 cent cégvagyont kapunk. És ez még nem elég, hiszen erre jön a  nettó profit is, ami legalább 7-10 cent legyen évente.

Ezek fényében tegyük fel magunknak a kérdést:
Adnánk-e 25 milliárd dolcsit a Twitterért, melynek vagyona 3 milliárd $, és az utóbbi 2 évben összesen 1.2 milliárd dollár veszteséggel örvendeztette tulajdonosait?
Hülyeség-e beszállni a senkit nem érdeklő Wilh Wilhelmsen Holding hajózási társaságba, ahol 1.3 milliárd €-ért kapunk 1.7 milliárd euró cégvagyont és évente 2-300 millió euró profitot?
Logikusnak tartjuk-e, hogy az Amazon piaci értéke 200 milliárd dollár, miközben az utóbbi 2 évben összesen 100 millió dollárt keresett, s vagyona 7.4 mrd dollár?
Vajon melyik a jobb választás megtérülés szempontjából: a Facebook a jelenlegi 75 éves, vagy a Wilhelmsen a 7 éves megtérülésével?

Figyelembe kell vennünk, hogy a hatalmas cégméret a növekedés korlátja. A Wilhelmsen várhatóan könnyebben fog 200 millió € profitot pár éven belül 300 millióra növelni, mint az Apple a 40 milliárdot 60-ra Képzeljük magunkat a két cég vezetőjének helyébe, akitől hasonlót várnak el a részvényesek - melyiküknek teljesíthetőbb a célja? És melyikük kap több bónuszt? Néhány tech cég saját részvény vásárlása mellett döntött. Ezt úgy képzeljük el, hogy a vállalat a saját vagyonából részvényt vesz vissza, így a nyereség kevesebb részvényre terül szét, ami tök jól hangzik. Csakhogy ugyanezzel a cselekménnyel a saját vagyonát is visszavásárolja, de jóval magasabb piaci áron! Ha pedig megnézzük a vagyon (vagy eszköz) és a piaci ár arányát, akkor látjuk, hogy 5-20-szoros áron visszavenni valamit, ami a miénk, finoman kifejezve: nem ésszerű. Úgy vélem, hogy a fenti tech vállalatok túlértékeltek. Az árfolyamot a várakozás fújja fel, de a várakozás nagyon, nagyon kevés. Ha nem követik valós eredmények, akkor az eredmény a biztos zuhanás. Graham 50 év tőkepiaci tapasztalata, továbbá 100 évet átfogó kutatásai alapján állítja, hogy ezt a kockázatot nem kifizetődő vállalni.

2 megjegyzés:

 1. Kedves Tibor!

  Szerinted a Qualcomm (QCOM) is a fenti túlértékelt kategóriába tartozik?
  Válaszod előre is köszönöm!

  Krisztián

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Számomra igen, de ez csak egy stratégia a sok közül. Számold ki, hogy ha a hozamelvárásod szerint diszkontálsz a kapitalizációból, akkor ez az éves 17-20% saját tőke arányos megtérülés mennyi idő alatt dolgozza le a prémiumot, amit a saját tőkén felül fizetsz.

   Törlés