2015. szeptember 8., kedd

Gondolat a Plotinus jövőbeli árfolyamával kapcsolatbanAz ft.com adatai szerint a Plotinus 5 éves átlagos tőkearányos megtérülése 23.58%, míg a legutolsó évé 47.78%. E kiváló teljesítményhez képest az ár a könyv szerinti érték közelében mozog. Ha jobban utánanézünk, ezek a számok valószínűleg nem pontosak, de a valóságtól nem térnek el túlzottan.
A Plotinus egyre ismertebbé válik. Amennyiben képes megtartani a fenti tőkearányos növekedési ütemet, vagy legalább évi 15%-ot, akkor szinte borítékolható, hogy lesznek olyan periódusok, amikor a részvény árfolyama elrugaszkodik a részvényre jutó saját tőkétől. Ez esetben a jelenlegi 1.1 p/b felszökhet 1.5, 2.0, 3.0 közelébe is. Vagyis amikor x év múlva a részvényre jutó tőke például 15 ezer forint lesz, akkor az árfolyam járhat akár 30-40 ezer forint közelében is. Mindezt annak ellenére képes lesz előadni, hogy közben a társaság részvényeket fog kibocsátani.
Ugyanez kellemetlen irányba is működik. A vállalat bármikor felmutathat évekig tartó rossz teljesítményt. Könnyen megtörténhet ez medvepiac idején, amikor a mérlegében szereplő részvények árfolyama jelentős mértékben esik. Erre rátehet egy lapáttal spekulatív műveletek sora, melyeket az igazgatóság veszteséggel kényszerül lezárni. Az árfolyamra mért büntetés ekkor meglepően nagy lehet.
Összefoglalásképp ugyanazt tudom írni, mint amit másfél éve hajtogatok vele kapcsolatban: a tőkénk kis részével megéri hosszútávra (>5 év) megvásárolni azt a magas kockázatot, amit a társaság vállal. Ilyen időtávon pedig nem érdemes foglalkozni a havi és negyedéves közzétételeivel sem. Elég évente egyszer, például a karácsonykor levetített Reszkessetek Betörők c. film után ránézni ezen befektetésünk alakulására.
Egyéb észrevétel: Mint minden befektető, Zs. Viktor is elsősorban saját magának keresi a pénzt, és ez így van jól. Fontos, hogy konstruktív módon teszi mindezt, ugyanis némi díjazásért cserébe mást is gyarapít a Plotinus részvényeken keresztül. A 20% részesedés miatt az ő gyarapodása jóval gyorsabb ütemű. Ha ezt hosszútávon fenntartani képes, akkor néhány év, évtized múlva a leggazdagabb magyarok között fogjuk őt látni. A többi részvényes sem jár rosszul. Hogy mindez hogyan fog valójában alakulni, azt csak utólag fogjuk meglátni.

2 megjegyzés:

 1. Szervusz Tibor,

  Örülök hogy újra írsz. Nagyszerű a blogod, remek gondolatokat teszel közzé. Ha lehet, ne hagyd abba!

  A mostani bejegyzéshez egy kis kiegészítés:

  Úgy emlékszem, Charlie Munger valami olyasmit mondott egyszer, hogy Warren Buffett 50 (vagy 60?) éves kora után hozta meg élete legjobb üzleti/befektetési döntéseit.

  Zsiday Viktor, annak ellenére hogy nagyon komoly és hosszú szakmai tapasztalata van, még mindig fiatalembernek számít. Még csak most kezdi igazán építeni az élete cégét, fő művét. Ha menet közben nem "száll el", egészséges marad testileg, mentálisan, mindenhogy, akkor itt még valóban nagy eredmények lesznek.

  Szerintem ez is egy szempont lehet a Plotinussal kapcsolatban.

  Én folyamatosan a vételi oldalon vagyok 2012 januárja óta. (2000 Ft alatti szintek). A részvényre szánt tőkém egy kis százalékából rendszeresen fektetek be Plotinusba. Szerintem nagy jövő előtt áll Zsiday Viktor, és szívesen "vele tartok", hiszen még én is fiatalembernek számítok.

  A másik hasonló cég, a Bill Ackman féle Pershing Square Holding, amit már korábban küldtem:

  https://www.euronext.com/en/products/equities/GG00BPFJTF46-XAMS

  Bill Ackman se számít még nagyon "öreg rókának", annak ellenére hogy mögötte is már komoly tapasztalat, tudás és eredmények vannak.

  - - -

  Mára ennyi, és még egyszer, örülök hogy folytattad a blogot, csak így tovább, hajrá! (-:


  Üdvözlettel
  András

  VálaszTörlés