2015. október 31., szombat

Samsung és Apple részvény

Ha Magyarországon 10 emberből 5 azt kérdezi, hogy a Samsung vagy az Apple ügyeletes csúcstelefonja a jobb, az a fogyasztói társadalom megszokott ismérve. Ha viszont 10 magyarból 5 azt kérdezné, hogy a Samsung vagy az Apple részvény alkalmasabb befektetésre, az negyedszázad alatt már luxemburgi életszínvonalat eredményezne, ugyanis ezek az emberek vélhetően befektetésre, és nem egy drága fogyasztási cikk megvásárlására törekednének. Sajnos a befektetési tevékenység nem válik divattá, én mégis felteszem a kérdést, vajon a Samsung, vagy az Apple részvény alkalmasabb befektetésre?
Hívjuk segítségül a Morningstaron fellelhető adatokat a SSUN és az AAPL tickerekre való rákereséssel. A Samsung esetében nehézséget okozhat, hogy jópár részvénysorozatot találunk, illetve a számviteli adatokat koreai won pénznemben látjuk. Nem megyünk bele túl mélyen, csak néhány szempont szerint hasonlítjuk össze őket.
Saját tőke arányos megtérülés (%) az utóbbi 5 évben: Apple: 42, 43, 31, 34, 46. Samsung (koreai wonban): 20, 15, 19, 20, 13. Kamatos kamatszámítás alkalmazásával az előbbi megtérülése kb. 516%, az utóbbié 222%, de ez csak hozzávetőleges érték, mindkét esetben az osztalék 100%-os újrabefektetése lett volna szükséges. Szemmel láthatóan az Apple toronymagasan vezet. Már csak az a kérdés, hogy ezekért a növekedésekért milyen prémiumot kell fizetnünk. Az Apple esetében a részvényre jutó vagyon 5.6-szorosát, míg a Samsung esetében csupán 0.9-szeresét kell leperkálnunk.
Ha a mérlegre rátekintünk, az Apple saját tőkéje 0.7-szerese a kötelezettségeinek, míg a Samsungnál ez jóval kedvezőbb, 2.4-szeres értéket mutat. Mindkettőnél elhanyagolható mértékű az immateriális javak és a goodwill sor. A cégméretet meg sem kell említenünk, mindkettő kellően nagy: az egyik 670b $, a másik pedig 120b € piaci értékű. Összehasonlításul, a közép-európai szinten óriásnak számító két magyar székhelyű vállalat, a MOL kb. 4.2b, az OTP 5b € piaci értékű.
Fontos: az Apple növekedése hiába sokkal jobb, ennek fenntartása is ennyivel nehezebb. És ha a tempó esetleg visszaesik 20%-ra (ami még mindig nagyon magas), akkor az árfolyam fogja magát, és simán feleződhet. Ha netán tartós veszteséget mutat fel, előfordulhat a 0.5 p/b-re süllyedés, ami minden befektetett 100 $-ból 90$ elvesztését jelenthetné. Az eredmény romlása természetesen a Samsungnál is megtörténhet, ám a Samsungnál nem ötszörös, csak egyszeres árat fizettünk a cégvagyonért.
Warren Buffet, vagy Charlie Munger nyitott Apple vásárlásra, és biztos vagyok benne, hogy folyamatosan figyelik a társaságot (kiegészítés 2016. szeptemberében: Warren Buffett azóta beszállt az Apple-be). Benjamin Graham az óvatos befektetők esetében kizárta volna az Applet a magas p/b mutató miatt. Walter Schloss is a p/b miatt kerülte volna a beszállást.
Senki nem lesz képes megmondani, hogy a következő 10 évben milyen növekedést mutat fel ez a két társaság. Ha minden maradna így, akkor matematikailag az Apple birtoklásával járnánk végtelenszer jobban. De a jövő bizonytalan, és a fenti adatok egyszerű mérlegelése alapján a Samsung részvény nyújthat kevésbé kockázatos lehetőséget. Túlságosan nagy a tőkevesztés mértéke arra az esetre, ha az Apple nem képes már újat mutatni a közönségnek, vagy egyszerűen nem lesz annyira trendi. A tőkepiacokon pedig "jobb ma egy tőkevesztés elkerülés, mint holnap egy magasabb hozam".

Forrás:
http://www.samsung.com/us/aboutsamsung/investor_relations/stock_info/howtobuysecstocks/
http://financials.morningstar.com/ratios/r.html?t=SSUN&region=DEU&culture=en_US
http://financials.morningstar.com/ratios/r.html?t=AAPL&region=USA&culture=en_US

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése