2015. november 9., hétfő

Richter: 2015. 9 havi gyorsjelentés, árfolyam, értékelés

A Richter részvény árfolyama ma (november 9-én) történelmi csúcson, 5020 forinton zárt. Talán nem haszontalan feltennünk a kérdést, hogy mi rejlik az 5020 forintos üzletrész mögött? 
A vállalatot nem kell bemutatni: magyar központú, gyógyszerkutatással, gyártással és forgalmazással foglalkozik. Üzleti szempontból a a BÉT kínálatában a legkiválóbbak közé tartozik. Egyetlen sérülékeny pontja, hogy piacának egyharmadát Oroszország, Ukrajna és egyéb FÁK országok alkotják. Ez az Oroszország elleni gazdasági szankciók kiterjesztésénél jelenthet problémát, továbbá az alacsony olajárak miatt az orosz gazdaság meglehetősen labilisnak tekinthető.
A 2015. harmadik negyedéves jelentésében az árbevétel 5%-os, az üzemi eredmény 97%--os növekedéséről olvashatunk. A nettó profit is több, mint másfélszeresére emelkedett. A feltűnő növekedés több rendkívüli bevételnek köszönhető, ez is a cég normál üzletmenetéhez tartozik, de nem szabad minden évben számítani rá. Egy részvényre 240 Ft nyereség jut 9 hónapra, szemben a tavaly egész évi 155 forinttal. Ha ezt egész évre kivetítjük, és lefelé kerekítve 300 Ft-tal számolunk, akkor a 16.7-es P/E ráta középszerűnek mondható. Egy részvényre 3288 forint saját tőke jut, ha ebből kivonjuk a goodwillt és a nem anyagi javakat, akkor egy részvényre 2136 Ft nettó anyagi eszköz számolható.
A harmadik negyedéves jelentéssel csak részben válaszoltatik meg a kérdés, hogy mi rejlik az 5020 forint mögött, de néhány évre vissza kell tekintenünk, hogy teljesebb képet kapjunk. Az ft.com oldaláról 3 adatot emelek ki:
Az első (számos) oszlopban láthatjuk, hogy 2014-ben a saját tőkére vetítve 6.7% nettó profit képződött. Ez idén szinte biztosan magasabbra, 9-12%-ra várható. A 2010-2014-es sajáttőke-arányos hozam átlaga 9.4%. Az utolsó oszlop mutatja, hogy a saját tőke hányszorosát kell kifizetnünk ezért a teljesítményért. 
De milyen hozamelvárásunk legyen? Ha az S&P500 részvényindex passzív követésétől hosszú távon (10-20 év) éves szinten 9% megtérülésre számíthatunk, akkor a Richtert, mint egyedi részvényt illetően az elvárás legalább 10% lehet. Ha ezt a saját tőke arányos megtérülésből kívánnánk kiszámolni, és hasonló vállalati teljesítményre számítunk, mint az elmúlt 5 évben, akkor most nagyjából 3000 Ft alatt kellene a részvényből vásárolnunk (erre egyébként lehetőségünk volt néhány évvel ezelőtt, persze akkor az adatok is máshogy néztek ki). Csakhogy a piac ezt a kitűnő céget ennél magasabbra értékeli, így ha valaki a jelenlegi árfolyamon vásárolna, elvileg jóval 10% alatti hosszútávú hozammal kellene megelégednie. Hosszútávon ugyanis az árfolyam és a mögöttes teljesítmény igen szorosan összefügg.
Nem árt észben tartani az orosz piacokkal kapcsolatos kockázatokat, valamint azt, hogy az évek óta tartó tőkepiaci fellendülés előbb-utóbb véget ér. Az álmoskönyvek szerint történelmi árfolyamcsúcson részvényt vásárolni nem feltétlen kifizetődő mutatvány. Az éremnek természetesen másik oldala is van: egy részvény árfolyama a mögöttes értéktől függetlenül bármilyen magasságba emelkedhet, és akár huzamosabb ideig is ott tartózkodhat. Ez utóbbi tény inkább a spekulánsoknak kedvez. Az értékalapú befektető - amennyiben Graham intelmeire hallgat - ezen az árfolyamon nem vásárol, sőt, megfontolhatja a kiszállást is.

Forrás:
http://bet.hu/newkibdata/120133173/RCH151104QR01H.pdf
http://markets.ft.com/research/Markets/Tearsheets/Summary?s=RICHTER:BUD
http://www.morningstar.com/stocks/pinx/gedsf/quote.html
http://www.moneychimp.com/features/market_cagr.htm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése