2016. január 8., péntek

A Synergon történetének tanulságai

A bét honlapján olvasható bemutatkozás szerint "A SYNERGON Informatika Nyrt. a SYNERGON Csoport anyavállalata, amely infokommunikációs befektetési holdingként, egy külföldi és nyolc 100 százalékban magyar leányvállalatot működtet. A SYNERGON Csoport legmeghatározóbb tevékenységi körei a rendszerintegrációs tevékenység mellett az infokommunikáció, az outsourcing szolgáltatások, valamint annak következő állomása a cloud alapú megoldások. Stratégiai befektetések: SYNERGON Integrator Kft., SYNERGON Outsource Kft., Befektetések: SYNERGON Backoffice Kft., M1-94 Innovációs Kft., M1-94 Park Kft., Game Server Invest Kft. Közlinform Kft."

1999-ben vezették be a tőzsdére, én csak 2011-től kezdtem figyelni. Túl sok adatom nem maradt róla, csak egy táblázat, amibe feljegyeztem néhány adatot annak idején. Ebben a bejegyzésben néhány kockázatot írok le, amit a számviteli adatokból látni lehetett, s melyek miatt a vállalatba való befektetést a value investor mindenképp elkerülte. A tárgyilagosság kedvéért rögtön megjegyzendő, hogy (a) így sem kerülhető el minden kockázat, de a stratégia magában foglalja ezt a hibaszázalékot (b) ha el is kerüljük a hasonló cégeket, nem feltétlen következik be ilyen rossz eset, hiszen a folyamatok kitűnően is alakulhatnak. Állítólag ilyen volt az Apple, amit a csőd széléről hoztak vissza, és fejlesztettek fel a világ legértékesebb vállalatává. Hogy mennyire volt csődközelben, nem néztem utána.


Itt a blogban a "synergon" címkére kattintva korábbi bejegyzéseim tűnnek elő. Ez nem azt jelenti, hogy "na ugye, megmondtam", pusztán alátámasztom velük, hogy nem utólag lököm a rizsát:
2014. február: "Synergon: a 2012. év végi 3.7mrd saját tőkéből 1.1 milliárd elfüstölt az azt követő 9 hónapban. Ez számomra nem meríti ki a biztonságos befektetés fogalmát. " 2014. április: "... a Futár projekt. Laikus körökből annyit hallottam, hogy nagy várakozások vannak a Futárral kapcsolatban, és a 6 milliárd ft körüli szerződésből máris buktak 500 milliót a késedelem miatti kötbérek által. Ennél konkrétabbat, becsléseket a jövő eredményeiről az előterjesztési anyagban sem találtam." 2014. augusztus: "Az eredményszámok az egyes negyedévekben hirtelen, összevissza változó számokat mutatnak, de ezzel együtt is nagy mínuszokat látunk. Egyetlen pozitívum, hogy csökken a kötelezettségállomány, de ez még így is ijesztően magas a saját tőkéhez képest. Messziről kerülöm."

2016. január 8-án érkezett a közlemény, hogy a közgyűlés vállalat végelszámolásról döntött (nem tévesztendő össze felszámolással), ez kb. az alapítás fordítottja: a cégből mindent eladnak, elszámolnak, kifizetik a hitelezőket, és a maradék  értéket (ha marad) a tulajok szétosztják maguk között. Ha a bét honlapja szerint ("pénzügyi adatok" fül) a saját tőke 1 mrd Ft környékén mozog, de a piaci kapitalizáció csak 79 m Ft, akkor elvileg minden részvényre tízszeres mennyiségű saját tőke jut. De ha megnézzük a mérleg eszközoldalát, látjuk, hogy az 1.07 mrd Ft saját tőkéhez képest az immateriális javak értéke 1.37mrd Ft. Nem értek hozzá, hogy az immateriális javakat mennyiért értékesíthetik, de ha biztonsági okokból 0-nak vesszük az értékét, akkor a végelszámoláskor a tulajok között szétosztott érték kb. 0 Ft-ra, vagy negatív összegre várható. A fennmaradó vagyon azonban lehet 0 Ft-nál magasabb is, mely összeget legjobban a cég vezetői tudnák megbecsülni. Ha egy részvényre több vagyon marad, mint a mostani árfolyam, akkor megérné megvásárolni. Információk híján azonban ezzel nem foglalkozom.

Inkább nézzük meg, milyen riasztó jeleket kellett észrevenni:
(a) 2010. és 2011. folyamán -19 és -20% megtérülés, és már az árbevétel soron is jelentős a gyengülés, borzasztó üzemi eredménnyel.
(b) Csökkenő saját tőke mellett meredeken emelkedő kötelezettségek.
(c) A saját tőkére eszköz oldalon nagy mennyiségű immateriális jószág, főleg goodwill jut. 
(d) A futár projekt annak idején hangzatos volt: a jónép ráizgult, hogy ettől majd szárnyalni fog a cég. A value investor egyik szabálya viszont, hogy tervekért nem fizetünk, hanem a már felmutatott teljesítményt nézzük.

Az (a) pont gyenge eredménysorokról, a (b) és (c) pontok pedig gyenge mérlegről árulkodnak. E három pont javarészt már önmagában is, de együtt mindenképp kizárják a részvény megvásárlását. A részvény árfolyama hosszútávon követi a cég teljesítményét, ami a Synergon esetében úgy mutatkozott meg, hogy a 2012. év végi 377 Ft-os árfolyam január elejére 8.5 forintra süllyedt.

Utóirat: január 14-én az árfolyam 4.7 forint, és 49 millió Ft a piaci kapitalizáció. Ez azt valószínűsíti, hogy a végelszámolás után megmaradt vagyon 0 Ft közelében marad.

Forrás:
http://bet.hu/magyar_egyeb/dinportl/companyprofile?security=830

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése