2016. január 14., csütörtök

Egy tőkeáttételes kereskedő története

Pár évvel ezelőtt egy tőzsdei fórumon felfigyeltem egy hozzászólóra, aki nagy tiszteletet vívott ki magának azzal, hogy tőkeáttételt használva napon belül, vagy napon túl kereskedett. Nekem is emlékezetes maradt, de ennél többet nem tudtam róla, ezért úgy döntöttem, a hozzászólásai alapján összeállítom a történetét, megnézem, mire vezettek a sikerei. A fórumot relatív sebesen, és ennek megfelelő hanyagsággal futottam át, de így is kellő mennyiségű adatot gyűjtöttem. Nem szeretném, hogy bárki felismerje őt, ezért a részletességet tompítanom kellett. A közzététel célja az, hogy tanulsággal szolgáljon az olvasónak, és semmiképpen sem az, hogy a történet alanyát, annak brókerét, valamint általánosságban a brókereket bármilyen módon minősítse. Őszintén kívánom ennek az embernek, hogy bárcsak ne kellett volna az alábbiakat végigcsinálnia. Brókereket nem ismerek, nincs velük kapcsolatban ellenérzésem, és nem feltételezek róluk semmiféle általános rosszhiszeműséget. A kereskedésnek és a value investingnek nincs egymáshoz köze, két teljesen eltérő módszerről van szó.

1. hónap: 
Szereplőnk, nevezzük X-nek, első hozzászólásai között leírja, hogy pár napja 40 millió forint értékben vásárolta egy cég részvényeit, és a haját tépi, mert az árfolyam nem arra megy, amerre szeretné. Korábban 410 ezer forint haszonnal eladta a csomagja felét, majd a felszabadult pénzből ugyanezt a részvényt vette, picivel alacsonyabb áron. A fórumozók elismerős szavaira ("Nagyban nyomod apám!") elmondja, hogy ötszörös tőkeáttétet használ, és mellette még birtokolja néhány másik cég papírjait, szóval kb. 10-15 millió Ft saját tőkével játszik. Kissé naivan fogalmaz, és lelkesen elmondja azt is, hogy nem szakmabeli, de felsőfokú végzettséggel rendelkezik, és talált egy jó brókert, és "vele együtt kereskedik". A "vele együtt" természetesen azt jelenti, hogy a bróker javasol valamit az ügyfélnek, az ügyfél a saját pénzével, saját kockázatára megcsinálja, a bróker megkapja a 0.4-0.4% jutalékát eladás és vétel után (napon belüli eladás esetén nincs eladási jutalék), illetve a tőkeáttét adott napjaira eső hitelkamatát is (15%). A 40 milliós pozícióra ez a 0.8% kb. 320 ezer forint, és ha 2 napig tartja a pozícióját, az még 32000 Ft hitelkamat, vagyis egyetlen ilyen kötéssel a brókere kb. 350 ezer forintot keresett. Nem tűnt fel X-nek az az érdekellentét, hogy ha egy bróker a kereskedéssel pénzt tudna csinálni, akkor nem az ügyfél pénzét kezelné, hanem a sajátját. A bróker dolga eredetileg a megbízás végrehajtása, ezzel kapcsolatos szolgáltatások nyújtása, de nem a pénzcsinálás. 
X úr egyébként elmondja, hogy megérzései alapján kereskedik, és nem használ stop losst (a stop loss mellőzése hosszútávon a biztos bukást jelenti). Még ugyanebben a hónapban beszámol egy 16 milliós pozícióról.
2. hónap:
X úr segítséget a kér a fórumozóktól. Short pozíciót nyitott szintén 16 millió forint értékben, és érdeklődik, lezárja-e veszteségesen, vagy várjon még vele.
3. hónap:
X úr beszámol egy 8 milliós pozícióról, amelyből kistoppolódik. Tehát itt már használt stopot. Pár nap múlva egy 25 m és egy 10 m forintos vásárlásáról ír. Gyakran nem közölte az eredményeit, viszont általánosságban elmondható, hogy vegyesen voltak nyereséges és veszteséges műveletei.
8. hónap:
18 és 19 m Ft értékben longol, később 22 m Ft-ért shortol, majd bevállal egy 38 m Ft-os shortot is. Dühöngve szidja a piacot, és közli, hogy ha az árfolyamok nem fordulnak, hamarosan margin callt kap. A margin call nagy értékvesztést követő művelet, amelynek enyhítésére vagy azonnal el kell adnia minden értékpapírját, vagy pótlólag kell pénzt befizetnie a számlájára, hogy a felvett hitelt ki tudja fizetni.
9. hónap:
A margin callt elkerülte, ugyanis 82 millió forintos (!) pozíciót vett fel, melyet enyhe bukóval kénytelen volt eladni. Ekkora kötés a brókerének kb. 650 ezer forintot hozott a konyhára. 
Még ugyanebben a hónapban egy 25 millió forintos longot lezárt 0.25 m Ft haszonnal, melyhez a fórum tagjai egyhangú gratulációjukat adják, és kifejezik jóindulatú irigységüket is. Valószínűleg ettől vérszemet kap, ugyanis néhány napon belül ontja a kötéseket: beszámol 25, 38, 23 és 25 millió forintos kötésről. Utóbbiból inkább kiveszi a stopot, mert nem akarja veszteséggel lezárni. 
10. hónap:
16, aztán 76 millió forintos kötés látható, mely utóbbit 900 ezer forint bruttó haszonnal zár le, de ebből a kötés díja 615 ezer forintot visz el. Következő, 53 millió ft értékű kötését a stop zárja le.
11. hónap:
X úr elmeséli élete legborzasztóbb üzletét: egy korábbi, 76 milliós kötésén egyetlen nap 4 millió forintot bukott. Ugyanebben a hónapban köt még üzleteket, de csak néhányat tudok számszerűsíteni: egy 20 és egy 50 milliós tételt.

Ezen a ponton besokalltam, befejeztem a nézelődést, és egy későbbi időpontból visszafelé haladva próbáltam megtalálni az utolsó hozzászólásait.
14. hónap:
Beszámol arról, hogy kereskedési kényszert érez, és szinte minden pénzét elveszítette. Kb. 3 millió forintja maradt meg.
19. hónap:
Véletlenül találtam meg egy hozzászólását, melyben tájékoztatja fórumtársait, hogy megszüntette a számláját.

Ha a fenti 665 millió forint mellé feltételezünk még kb. ugyanennyi nem részletezett kötést, az összesen kb. 1.3 milliárd forintos forgalmat ad. Ha feltételezzük, hogy ennek fele napon belül történt, akkor az eladási jutaléka annak 0 Ft, az átlagosan kapott 0.6% megbízási díjjal számolva a szolgáltató haszna 10.4 millió forint, nem számolva a befektetési hitelek kamatait, ami talán 0.3-1.0 m Ft-ot jelenthet.

Elkövetett hibák:
1. Szakmai ismeretek nélkül kezelte a pénzét.
2. Kapzsisága, kereskedési kényszere vezérelte.
3. Más ember tanácsait követte.
4. Azonnal éles kötéseket végzett, nem csinált előtte jegyzetpapíron próba kötéseket.
5. A már elkövetett hibáiból nem tanult.
6. Nem korlátozta veszteségeit (stop loss).
7. Többszörös mértékű idegen tőkére vállalt kamatot és felelősséget.

Megoldások:
Mielőtt még értékpapír számlát nyitna, több forrásból, alaposan utánaolvas a befektetések vagy a spekuláció módszereinek. Az alapok megismerése után mérlegeli, melyik terület, milyen módszer számára a legmegfelelőbb, és abban elmélyíti tudását. Próba üzleteket köt, nem valódi pénzzel. Mások véleményére nem épít, csak odafigyel rájuk. Ha már teljesen megismerte és kipróbálta a választott stratégiáját, tőkéje egy részével élesben is elkezdi alkalmazni. Tárgyilagosan, óvatosan hoz meg minden döntést, veszteségeit előre korlátozza.

1 megjegyzés:

 1. Szervusz Tibor

  Írtam egyszer néhány gondolatot a Személyiségfejlődés és a tőzsde témájában. Itt lesz pdf-ben. Hátha valaki tudja hasznosítani:

  https://ia601509.us.archive.org/31/items/Tzsde/T%C5%91zsde.pdf

  Üdvözlettel
  András
  VálaszTörlés