2016. február 6., szombat

A LinkedIn részvényeinek zuhanása

A LinkedIn részvényeinek árfolyama az utóbbi 1 évben 276 dollárról 108 dollárra esett, ebből 100 dollárnyi esés az utóbbi 2 napban történt. Kíváncsi voltam rá, vajon számviteli szempontból indokolható-e ez a harmadolódás. A cég történetének is utánajártam, de nem túl alaposan, szóval a tévedés lehetősége magas. 
A történet forgatókönyve semmi különöset nem tartalmaz: Tízezer ember tízezer különféle vállalkozási ötletéből mindössze egytől várható a hatalmas siker, de azt sosem tudjuk, hogy melyiktől. Utólag kijelenthetjük, hogy a LinkedIn érte el a sikert. 2002-ben megalapították, és 2011-ben vitték tőzsdére, biztosítva a lehetőséget, hogy ha már nem lesz annyira izgi, a korábbi tulajdonosok kiszállhassanak belőle.
Rövidre fogom a mesét: 2011-2014-ig a vállalat bevételei 243 millióról 2.2 milliárd dollárra emelkedtek, vagyis közel tízszereződtek, ami a növekedési cégektől várható fantasztikus teljesítmény. Ám az már közel sem olyan szép, hogy eközben 15+12+22+27-16, azaz összesen 40 millió dollár profitot termelt. Utána 2015 első három negyedévében -42-68-40 = 150 millió dollár veszteséget hozott össze. Osztalékot soha nem fizetett. A cég mérlegében az látható, hogy a nettó cégvagyon 4.3 mrd dollár, amiből 4.4 milliárd dollárt a részvényesek FIZETTEK BE jegyzéskor, és 111 millió dollár a felhalmozott veszteség. A piac a vele kapcsolatos várakozást korábban 40 milliárd dollárra, most már "csak" 15 milliárd dollárra értékeli.
A következő években a fő irány a profitsor és a saját tőke alakulásától függ. A legnehezebb út olyan nyereség felmutatása, amit a cég még sosem ért el, ez esetben az árfolyam bármeddig emelkedhet (parányi az esélye). Ha képes lenne az előző évek profitjához visszatérni, akkor sem ér többet 5-10 $-nál a papír. Ha pedig marad a mostani irány, akkor megy a süllyesztőbe. Mint mindig, a várakozás bármennyi ideig fenntarthatja, bármilyen magasságba emelheti az árfolyamot.

A LinkedIn esete arra világít rá, hogy a tőzsdén ne várakozásokba, hanem inkább stabil teljesítménybe fektessünk.

Források:
http://www.morningstar.com/stocks/XNYS/LNKD/quote.html
https://hu.wikipedia.org/wiki/LinkedIn

2016. június 13.: A Microsoft részvényenként 196 dollárért felvásárolja a LinkedInt. A részvényesek tehát mégis jól jártak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése