2016. június 24., péntek

A piac reakciója a Brexitre

2016. június 24-én, reggel ötkor felébredtem, és úgy döntöttem, megnézem, mi újság a Brexit szavazással kapcsolatban. Az érdekesség kedvéért először nem a híreket, hanem a reakciókat néztem meg. 2007. óta figyelem a piacokat (ami egyébként zöldfülű időtávnak számít a szakmában), de ekkora elmozdulásokat csak a 2008-as válság mélypontján láttam, amikor az volt a kérdés, hogy megmarad-e az amerikai gazdaság. Ez megérdemel egy blogbejegyzést, valamint a tanulság ismételt levonását, miszerint a tőzsdén, hosszútávon az óvatos emberek maradnak életben. Nézzük meg, mi látható az európai és amerikai piacok nyitása előtt (futures adatok): 


Forrás: investing.com. Dax futures -8%? Ilyesmi valóban csak történelmi pillanatokban fordul elő. Az elmúlt napokban kb. ugyanennyit emelkedett, tehát a 9500 ponttal csak az előző napokhoz tértünk vissza. Az amerikai piacok -5%-os nyitás előtti csökkenése ebben a helyzetben jóval enyhébb, egyébként jelentős mozgás. A japán index 8%-os esése most nem annyira releváns, az elmúlt hetekben elég nagyokat ingott fel-le. 


 Forrás: investing.com. A devizapiacon 10% elmozdulás egy ilyen fontos devizapárban, mint a font-dollár, durva. Földindulást jelez.


Forrás: investing.com. Az arany 7.5% emelkedésben is állt reggel, és az olajárakat is érte némi csapás.

A következő napokban én némi visszapattanást valószínűsítek, illetve további országokban indulhat szavazás az EU tagságról. Trump esetleges megválasztása esetén pedig újabb erős mozgások várhatóak. Maradva a mai napnál: mindjárt nyitnak az európai piacok.
A forintot nem hatotta meg túlzottan az esemény, de azért itt is látható 4.3% gyengülés a dollár, és 1% gyengülés az euróhoz képest. A font a forinthoz képest is 6.7%-ot esett.

7 óra 00 perc: Az eredmények alapján már biztosnak tekinthető a Brexit.


Forrás: investing.com. A kötvényhozamok esése nem meglepő, a fenti százalékokat nem tudom magabiztosan kommentálni, szerintem ezek közepes mértékű mozgások.

8 óra 04 perc:


Még mindig nyitás előtt járunk, de már több tőzsdéről látunk infókat, a német (dax), a francia (cac), és a holland részvénypiacok (aex) futuresei 10-12% csökkenést mutatnak.

9 óra 05 perc: Részvénypiacok nyitása: belga -8%, dán -8%, brit -9%, német -11%, francia -11%, holland -11%, portugál -10%, spanyol -17%.

10 óra 00 perc: Az előbbi szintekről néhány % emelkedés, azaz kis megnyugvás történt.

17 óra 45 perc: Az amerikai indexek 2.5 % esést mutatnak, enyhe reakciónak minősül. A magyar piac elég jól tartotta magát, csak az otp esett 7.5%-ot, a Mol, Richter, Telekom mindössze 2-3%-ot. Innen a hosszútávú kilátások váltak érdekessé: sokkal inkább elképzelhető az EU-t érintő, bármilyen nagyobb változás, mint eddig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése