2016. június 30., csütörtök

Játék az arannyal

Ez a bejegyzés bemutat egy kis játékot, amit a jelenlegi tőkepiaci helyzet tett számomra lehetővé. Hátránya, hogy csak zsebpénzt hoz. Előnye, hogy pofonegyszerű, kezdetleges, és viszonylag automatikus. Kék színű betűkkel jelölöm a 10 havi eredmények utáni kommentjeim. A tapasztalatok szerint ugyanis túl kevés haszonnal jár a lenti rövidtávú stratégia, de a legtöbb szabálya a hosszútávú berendezkedéshez megtartható. Ez érthető, hiszen a biztonsági szabályok azért biztonságosak, mert bármilyen időtávon működnek.
2016. első félévében az alábbi állapotokat regisztrálhatjuk:
(a) A részvénypiacok 2009. januárja óta emelkednek, ezért fokozott óvatosság indokolt a részvénysúly mértékét illetően. Ben Graham ilyen esetekre írja, hogy akár 25%-ig is csökkenthető a kitettség. Óvatosságból mindössze 19% a részvényarányom, így marad 81% cash, amit normális esetben kötvényekbe lehetne fektetni, de:
(b) A kötvények manapság extrém alacsony, egyes esetekben nulla, szintén egyes esetekben negatív kamatot fizetnek. Utóbbi esetében a kötvénybefektető nemhogy kamatot nem kap a befektetése után, hanem deklaráltan kevesebbet kap vissza, mint amennyit befektetett. Ha nem lejáratig tartom, akkor a kötvényárfolyamok csökkenése a másik komoly veszély. Devizakötvények kilőve.
(c) A magyar kötvények is extrém alacsony hozamúak, itt viszont fennáll egy extra probléma, miszerint a forint gyengülése esetleg többszörösen meghaladja azt a forint kamatot, amit kapnék a befektetésért. Forintkötvény, mint a deviza számlapénz alternatívája még inkább kilőve.
(d) Továbbra is adott tehát a helyzet, hogy a tőke 81%-a cash (deviza), ami jól elvan a számlákon, nem kér enni. A tőke sorsa vonzó árazású részvényekbe fektetés, amihez egy jó kis válság kellene, az viszont sohasem érkezik rendelésre. A szabad tőke valamire fordítható, ami lehetőleg tűnjön jobbnak, mint a fentiek. Mi maradt még?
(e) Arany és ezüst. Az arany korlátozott mennyiségben hozzáférhető, nehezen romló eszköz, amely évezredek óta, minden társadalomban kedvelt értékmegőrző, menekülő lehetőség. Tőkepiaci szempontból másik fontos tulajdonsága, hogy a részvénypiacokkal nincs egyértelmű viszonya, tehát nem azzal együtt, vagy azzal ellentétesen mozog, 2016. első félévében az arany nem népszerű, valamint árából sokat eresztett az elmúlt évekhez képest. Eszerint nem rossz ötlet vele foglalkozni, ám nem szabad azt várni tőle, hogy bármilyen magasságba is emelkedjen.

A fenti kép az arany és az amerikai részvényindex teljesítményét mutatja 10 éves időtávon. Látható, hogy a két eszköz mozgása a figyelt távon egymástól független. Forrás: Google Finance.


Több évtizedes időtávon azonban már mindkettő emelkedik, közülük is toronymagasan a részvényindex a győztes.


Néhány hetes időtávon a két termék szeret egymással ellentétes irányba mozdulni. Forrás: Google Finance.

A játék neve: kereskedjünk arannyal! 

Az ige többes szám első személyű használata ne tévesszen meg, hiszen a játékot nem ajánlom senkinek. Csak kedvem támadt kereskedni, és saját felelősségemre meg is teszem. Először is kerestem egy megfelelő arany befektetési alapot, amihez a google keresőjét vettem igénybe, "top gold etf" és hasonló kifejezésekkel. Ez előhozta az iShares Gold Trust (IAU) terméket, amely elég stabil hátterű és olcsó fenntartású ahhoz (0.25% expense ratio, vagyis évente 0.25% a kezelési költség), hogy elnyerje a bizalmam. Forintban elérhető termék az Ebgold02 nevű certifikát, amely az alacsonyabb minimum jutalék miatt jóval kisebb pozícióméretet tesz lehetővé. Hátránya, hogy mivel gyakran a dollár mozog az aranyhoz képest, ezért az usdhuf általában az arany "ellen" mozog, vagyis kevésbé kereskedhető. Az etf-ekről tudni kell, hogy igazán húzós helyzetekben (totális háború, nemzetközi katasztrófák) a befektetés valószínűleg elúszik, szemben a kertben elásott fizikai arannyal. E fontos ténytől eltekintve a következő szabályokat határoztam meg:
1. Mindenekelőtt tisztázni kell, hogy az arany árfolyama 5-10 évre visszatekintve hol áll jelenleg, és mennyire számít népszerű eszköznek. Ha az arany népszerű, és a 10 éves csúcstól nincs messze, netán épp ott tartózkodik, akkor nem ajánlott aranyat venni. Nem érdemes elkezdeni a játékot. Ha viszont az eszközzel nem foglalkozik senki, nincs  a közbeszédben, a hírekben nem lelhető fel, az árfolyama pedig 10 éves viszonylatban inkább alacsonyan, mint magasan áll, akkor óvatosan talán beszállhatunk. Ez a szabály hosszútávú berendezkedésnél alkalmazható. A lentiek is mind alkalmazhatóak, kivéve, ahol kék színnel az ellenkezőjét kommentálom.
2. Folyamatosan veszünk IAU-t különböző árszinteken, például 1160$, 1170$, 1180$ mögöttes ár elérésénél, de egy szintről csak egyetlen, és csak kis csomagot. Bizonyos haszon elérésekor, például 50 $ egységnyi haszonnál a terméket eladjuk (ez a mondat a hosszútávú berendezkedésnél mellőzendő). A haszon elérésekor stop szintet is húzhatunk eladás helyett, vagyis komolyabb emelkedő trendnél több csomag egyre nagyobb hasznot fog mutatni, és később adhatjuk el őket. Felfelé is vásárolunk, abban a kényelmes helyzetben, hogy az alsó csomagokon közben egyre nagyobb a haszon. 10 hónap után arra jutottam, hogy nem érdemes rövid távon kis hasznot zsebre tenni, mert az arany árfolyama nem mozog ilyen nagy mértékben. Sokkal inkább kifizetődő lehet megvárni a felhalmozott készletekkel azt az időszakot, amikor már mindenki imádja az aranyat.
3. A klasszikus, tradelős stop losst nem használom. Az arany hosszútávon őrzi az értékét, amely jelenséget hajlandó vagyok kivárni, ezzel (és a lenti szabályokkal) kiváltva a veszteség-realizálás kényszerét. 
4. Felkészülve egy tartós és mély áresésre, a tőkének elégnek kell lennie annyi csomagra, hogy rendkívül alacsony aranyár esetén is működjön az üzletelés. Például, ha az arany 1200 $-ról 500 $-ra esik, akkor a lefelé való vásárolgatásnál keletkezik 40 db csomagunk, amelyből egy sem eladható, amíg nem jelentkezik rajtuk megfelelő haszon. Legrosszabb esetben pár évre beleragadunk, de ne feledjük, ez mégiscsak arany. Őrzi az értékét. Alapesetben viszont az arany ingadozik, tehát általában sokkal kevesebb csomagunk lesz, és azt folyamatosan adjuk-vesszük, mintha zálogház, használtcikk kereskedés lennénk.
5. A tőkének csak elviselhető része fordítható a játékra, tehát 15-25%-a. Nem szabad kockára tenni mindent, illetve előállhat az a helyzet, hogy beleragadunk az aranyba, de közben a részvények is oly alacsony szintre esnek, hogy azokra már kellene a lóvé. Ez a kijelölt keret nem léphető túl, ez a stop loss.
6. A termék megvásárlása szolgáltatónként eltérő jutalékkal terhelt, magyar terméknél 0.3% és 200 Ft környéke, IAU esetében 0.3% és 7$ környéke a jutalék. Ebgold02-nél tehát sokkal kisebb, akár 60,000 Ft-os csomagok is megengedhetőek, de sajnos a forint mozgása tompítani fogja a keletkezett hasznot.
7. Törekszem minél nagyobb forgalomra. Kiemelendő a tény, hogy ezzel a befektetési szolgáltatóm zsebét is tömöm, de a befektetési szolgáltató nélkül ezt a játékot nem tudnám űzni. Nem sajnálom tőle, viszont a tervezésnél jelentős szerepet játszik a jutalék mértéke. A forgalomra visszatérve: A nyereség realizálásával nem csupán zsebre tesszük a hasznot, hanem csökken a lekötött tőke mennyisége, amit a beragadás veszélye miatt kell figyelemmel kísérni. Logikus, hogy egyúttal növekszik a szabad tőke mértéke, ami szintén a későbbi beragadásnál, tartós árfolyamesésnél könnyíti meg a tervezést. Meg kell találni azt a csomagméretet és lépésközt, ami kellően nagy forgalmat biztosít, de a jutalék mértéke minél kisebb a bruttó haszonhoz képest. Ha kisebb csomagokkal operálunk, akkor több csomag egy megbízással való eladásával az eladási jutalékon lehet spórolni, ez esetben kisebb bruttó árrés mellett nagyobb nettó haszonra teszünk szert. Nem tudtam nagy forgalmat generálni.
8. Ez a termék nem tőkeáttétes. Tőkeáttétes terméknél általában egyéb korlátok rontják a játékélményt, és azt inkább rövidtávú, akár napon belüli kereskedésre ajánlják. Az nem az én műfajom. Itt talán annyi kiegészítést teszek, hogy az arany 10 éves mélypontjára esve mégis vásárolható kétszeres, akár háromszoros tőkeáttétes ETF vagy ETN. Ebben az esetben egyébként a tőkénk közel negyede, harmada aranyban áll, jókora nem realizált veszteséggel.
9. Az ezüst mellőzésének oka, hogy az arany mellé bekapcsolás esetén kétszer annyi tőkére lenne szükség, hiszen kétszer annyi csomagba ragadhatok be.
10. Összehasonlítási alapot nem tudok és nem akarok meghatározni. Amikor ezt a mondatot írom, már kerestem vele annyi zsebpénzt, hogy megállapítsam: szórakoztat. Meghagyom ebben az állapotában. Nem próbálom meg kereskedési stratégiává fejleszteni, nem bonyolítom, nem adom fel a játék jelleget. Az első néhány hónapban valóban hozott néhány %-ot, később azonban nem mozgott annyit az árfolyam, hogy a tendencia folytatódjon.
11. Mások elemzéseire nem építek, legfeljebb észben tartok tőlük olvasott információkat. Ha maga S. György hívna fel, hogy tranzakciót javasoljon, arra sem hagyatkoznék különösebben.

Egyéb információk:
1. A játék emelkedő piac esetén a tartáshoz képest kevesebbet, oldalazó és csökkenő piac esetén többet hoz a konyhára. A forgatott tőke beragadás esetén, tehát eső piacon emelkedne legnagyobb szintre.
2. Az ezüst ára közel kétszer annyira ingadozik, mint az aranyé, viszont az ezüst felhasználása 84%-ban ipari jellegű, az aranynál ugyanez csak 12%. Az ezüst ebből a szempontból sokkal sérülékenyebb a technológiai változásokat illetően, és felhasználását tekintve inkább ipari fém, mintsem nemesfém. Bár a nagyobb ingadozás sokkal nagyobb hasznot hozna az ezüst kereskedésében, a sokkal kisebb ipari felhasználás miatt maradok az aranynál.
3. Szűkebb értelemben véve a legrosszabb eset, hogy az arany lassan, folyamatosan esik, és a mélyponttól sosem emelkedik 30 $-nál többet. Nagyon kicsi rá az esély, de minden egyes vásárlást ehhez kell tervezni.
4. Jelentős árfolyam emelkedés után is folyamatosan vásárolok felfelé, ahogy ez a fenti leírásból is kiderül. Itt azonban kiemelten kell mérlegelni annak lehetőségét, hogy épp sok éves csúcsot ért el, és onnan esetleg visszafordul. Ezeknek a vásárlásoknak az időbeli, értékbeli megtérülése csekélyebb, rizikósabb lehet. Ha az arany rendkívül népszerűvé (és drágává) válik, akkor az óvatosság is egyre nagyobb, akár a teljes kiszállás is megejthető. 
5. Az arany és ezüst felé fennálló kitettséget nem növelem azzal, hogy arany és ezüst bányászcégeket vegyek.

Saját eredmények:
2016. márciusában indítottam a kereskedést. Az elején ezüst csomagokat is vettem, de a stratégiámból a későbbiekben kihagytam ezt a fémet. A "teljes" oszlopban látható a teljes tőkére vetített nettó és nem évesített hozam. A kijelölt keret a teljes tőkének negyede, harmada. A "keret" oszlopban az erre számolt nettó hozamot regisztrálom. Az utolsó "forgatott" oszlop pedig arra a tőkére mutat nettó hozamot, amely ténylegesen aranyban forgott. Ez majd eső piacnál fog nagyon kedvezőtlen értéket mutatni. Az alábbiak csak a realizált hozamok. Beragadás esetén jelentős nem realizált veszteség alakul ki, amely a lenti adatokban nem fog látszódni.

Összefoglalásképpen elmondható, hogy az aranyat népszerűtlen időszakban, és időben elnyújtva, költségátlagolással érdemes felhalmozni. Ha ez megvan, kis csomagok esetleg értékesíthetőek erős és hirtelen emelkedés után, de erre sincs szükség. Néhány évvel később, az arany kifejezetten népszerű időszakában, elnyújtva, átlagolással folyamatosan el lehet adni az egészet. Érdemes a részvények állapotával összehasonlítani. Ha felismerhető, hogy a részvényeket imádják, és az arannyal nem foglalkoznak, akkor a részvényeinken keletkező haszon részben átforgatható aranyba. Amikor az aranyat mindenki szereti, és a részvényeket utálják, akkor az arany eladható, és a tőke a value investing elvei szerint részvényekre fordítható.

   Dátum         Teljes        Keret       Forgatott
----------------------------------------------------
2016.03.01.      0.00 %        0.00 %        0.00 %
2016.07.06.      0.17 %        0.49 %        3.00 %
2016.08.06.      0.18 %        0.54 %        3.21 %
2016.11.02.      0.21 %        0.63 %        3.79 %
2017.01.18.      0.23 %        0.69 %        2.31 %

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése