2016. szeptember 25., vasárnap

Öt filmgyártó vállalat áttekintése

A [részvénykiválasztási elveim] (a 18. pontban) megengedik, hogy úri passzióból néhány olyan részvényt is tartsak, amelyek finoman szólva nem alkalmasak a Benjamin Graham tanácsai szerinti beválogatásra.
Sok mindent szeretek, szeretem az értékpapír elemzést, szeretem az amerikai filmeket. Ez a két terület két módon tud összemosódni: az egyik a [tőzsdei filmek] favorizálása, a másik pedig üzletrész vásárlása amerikai filmgyártó vállalatokban. Úgy döntöttem, ránézek a kínálatra.
A Wikipédián megkerestem a listát a filmgyártókról, és ezt összefésülve az ft.com screenerével öt társaságot találtam: Walt Disney (DIS), Viacom (VIAB, ez a "B" sorozat), Time Warner (TWX), Twenty-First Century Fox (FOX, ez is "B" sorozat), Lions Gate (LGF). Az öt vállalat megannyi leányvállalattal bír, a filmek elején feltüntetett gyártók egy része (Marvel, New Line Cinema, Paramount) hozzájuk tartozik. Más gyártók, mint Universal, Metro-Goldwyn-Mayer, Orion, Miramax, Dreamworks a tőzsdén közvetve érhetőek el, talán még a Comcast lenne ide sorolható hatodik vizsgálandó elemnek. A morningstaron megnyitottam őket. Feljegyeztem néhány számot róluk egy papírra, és az egyszerűség kedvéért pirossal húztam alá az általam problémásnak, kékkel pedig a kedvezőnek tartott tényeket. A cél pusztán annyi volt, hogy relatív gyorsan megmutatkozzanak a gyenge és erős pontok. 
A feljegyzett tények: osztalékhozam, piaci kapitalizáció, p/b arány, fw p/e arány, 10 éves árfolyam aljak és tetők, bevétel 10 éves alakulása, op margin 5 éves alakulása, payout tartomány az utóbbi 2-3 évből, bvps 10 éves alakulása, roe 5 éves alakulása, a kötelezettségek 5 éves alakulása, a részvényesi vagyon 5 éves alakulása. A tevékenységi körből adódóan az immateriális javakat nem jegyeztem fel, elég nagy mindegyiknél. Következzék néhány szöveges megállapítás:

Walt Disney: a piaci értéke mindegyiküknek, így ennek is többszöröse a saját tőkéjének. Ez a legnagyobb társaság (a Comcast mellett) az összes közül, talán ennek is köszönhető, hogy a megtérülése ennek a leginkább kiegyensúlyozott, de a legalacsonyabb is. Az árfolyam a tíz éves csúcsa közelében jár, a mérleg alakulása és a bevétel alakulása viszonylag normálisnak mondható. Óriási méretei ellenére növelni tudta az op marginját. Alacsony az osztalékhozama, de azt kényelmesen tudja tartani. 
Viacom: Magasabb az osztalékhozama, amihez megfelelő a payout ratio, de a saját tőke apad, a kötelezettség növekszik. A 10 éves bevétele kevésbé növekedett, mint az előző cégnél, de ez is jobb, mint a Time Warner esetében, és a margint is tartja. Apadó saját tőkéhez mérten a roe is megugrott, 25%-ról 53%-ra. A saját tőke több, mint fele 5 év alatt elszállt, viszont az fw p/e egy kedvező 8-as. Az árfolyama a korábbi csúcs kevesebb, mint felére esett
Time Warner: a második legnagyobb társaság, így ennek roe-ja is relatív stabil és alacsony. A saját tőke és a bevétel is a 10 év során majdnem feleződött már, de a marginja nőtt. Az árfolyam majdnem a történelmi csúcsán helyezkedik el. Osztaléka gyenge, de stabil.
Twenty-First Century Fox: A bevétel és a saját tőke a 10 év alatt alig csökkent, viszont 5 év alatt az utóbbi feleződött. Ebből következően kissé csalóka módon saját tőke arányos megtérülés nőtt, a margin viszonylag stabil. Osztalék felfüggesztéstől itt sem kell tartani.
Lions Gate: A többihez képest törpe, fiatal cég, gyenge osztalékhozammal. Az árfolyama feleződött, a roe gyengül, viszont cserébe a bevétel növekszik, a részvényesi vagyon (és ezen belül az eredménytartalék is) pedig negatív tartományból szépen feljött. A marginja igen gyenge, de talán lehet bízni benne, hogy ráncba tudja szedni. A gyenge margin miatt az osztalékát nagy eséllyel felfüggesztheti, érdemes 0%-kal számolni.
+1: Comcast: Annyiban hasonló a Walt Disneyhez, hogy óriási a mérete, növelte a bevételét, növelte a saját tőkéjét, a megtérülése 13-15% a saját tőkéhez képest, ám ezért 3x árat kell fizetnünk, vagyis a hozamelvárás alacsony. Az op marginja stabil, az árfolyama a csúcsa közelében jár. Nyugis behemót, az osztalékfizetésével nem lesz gond.

E néhány adatból látható, hogy egyik sem klasszikus value kategória, a teljesítményhez és állapothoz képest elég drágák. Az elmúlt évek bull piacában az árfolyamuk többszöröződött annak ellenére, hogy némelyik vállalat saját tőkéje és bevétele is zsugorodik. 
Szubjektív értékelésem szerint az ötödik helyezést a Timer Warnernek adnám. Szerepet játszott az erősen csökkenő bevétel és saját tőke, valamint az ehhez képest történelmi csúcs közeli árfolyam. Ezt az általa felmutatott legjobb p/b érték sem ellensúlyozza. Negyedik helyezettem a 21th C Fox, csökken a bevétel, esik a tőke, és még ehhez képest is esik a megtérülés. Bronzérmes a Viacom, és bár itt is zuhan a saját tőke, de legalább nőtt a bevétel, elég magas az osztalékhozam, és már jó nagyot esett az árfolyam. Ezüstérmesem a Walt Disney (és holtversenyben a Comcast) a stabilitása és kiegyensúlyozottsága miatt, a magas ára ellenére. Az aranyat pedig spekulatív okokból a Lions Gatenek adnám, az aprócska vállalat előtt nagy jövő állhat. Nő a saját tőkéje, nő a bevétele, az árfolyama pedig már feleződött. Ha a cég éretté válik, talán a margint is stabilizálni tudja.

1 megjegyzés:

 1. Szervusz Tibor

  Már rég írtam, de folyamatosan követem a blogod, tetszik amiket írsz. Ez a mostani témafelvetés is remek.

  Hadd ajánljak egy másik területet, amit szintén érdemes lehet átnézni. (én a magam szempontjai szerint már megtettem)

  Europe Privat Equity 20
  https://www.stoxx.com/index-details?symbol=SPEP

  Azért hoztam föl itt a témát és ezt a területet, mert már korábban többször is szó volt itt a Plotinusról. Akiknek a Plotinus (vagy a Berkshire) vagy hasonló cégek szimpatikusak, talán ebből az európai vagyonkezelő cégekből is találnak maguknak megfelelőt, a portfóliójukhoz illeszkedőt.

  Üdvözlettel
  András

  VálaszTörlés